Japonia: Lupta contracronometru pentru evitarea dezastrului nuclear

Autor: Ana Ilie
Vineri, 18 Martie 2011, ora 23:55
22894 citiri
Japonia: Lupta contracronometru pentru evitarea dezastrului nuclear

Inginerii japonezi de la centrala Fukushima Daiichi lucreaza zi si noapte pentru a evita o catastrofa nucleara.

Au reusit sa scada usor nivelul radiatiilor de la reactorul 3, in urma stropirii cu apa, insa toate cele sase reactoare continua sa puna probleme. Statele Unite cred ca procesul de racire a barelor de combustibil nuclear poate dura saptamani intregi.

Vineri, eforturile angajatilor de la Fukushima Daiichi se concentrau pe restabilirea legaturii electrice cu cel putin doua reactoare, pentru restartarea sistemelor de racire, si pe reluarea procesului de stropire, pentru a le reduce temperatura.

In cursul noptii de joi spre vineri inca 30 de autospeciale si 140 de pompieri s-au alaturat echipelor care muncesc deja la racirea reactoarelor, reusind sa obtina o reducere a radiatiilor, de la 309 microsieverti la 279,4 microsierveti pe ora. Criza este in continuare serioasa si are mari sanse sa continue saptamani bune de acum.

Seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano, a sosit in Japonia, vineri, pentru a gestiona criza nucleara de la Fukushima, insa nu a vizitat reactorul, cu toate ca autoritatile au dat asigurari inca o data ca radiatiile nu au ajuns la un nivel periculos pentru oameni.

Ziare.com v-a prezentat, vineri, evolutia crizei din Japonia:

- Inginerii au reusit sa conecteze un cablu pentru electricitate la centrala nucleara din Fukushima, astfel incat sa poata reporni pompele de apa folosite pentru racirea reactoarelor, relateaza Reuters. Urmeaza a fi verificate echipamentele, inainte sa se dea drumul la sistemele de racire ale reactorului 2, iar apoi la 1, 3 si 4.

Daca sistemele de racire nu vor functiona, specialistii iau in considerare ingroparea centralei in nisip si ciment, astfel incat sa previna radiatiile puternice.

- Palatul Buckingham a confirmat ca Regina Elisabeta a facut donatii personale pentru victimele cutremurului din Japonia si Noua Zeelanda. Printul William, al doilea la rand pentru tron, se afla, in prezent, in Noua Zeelanda, in orasul Christchurch, grav afectat si el de un cutremur. Suma donatiei nu a fost facuta publica.

- Specialistii suedezi au declarat ca se asteapta sa detecteze radiatii de la centrala din Fukushima in Suedia, in aproximativ o saptamana. Aceasta vor fi foarte slabe si nu vor reprezenta un pericol pentru populatie sau mediu, relateaza Reuters.

- Politia japoneza a anuntat ultimul bilant al victimelor: 6.911 de morti si 10.316 persoane inca disparute.

- Un avion va pleca in aceasta seara, la ora 18:00, din Bucuresti, cu destinatia Tokio, pentru a aduce in tara cetatenii romani care au solicitat repatrierea. Cetatenii romani care vor sa revina din Japonia trebuie sa se prezinte pe aeroportul Narita pana cel tarziu maine la ora 11:00 (ora locala), pentru formalitatile de imbarcare.

Plecarea aeronavei de la aeroportul Narita din Tokio este prevazuta pentru sambata, 19 martie, ora 15:20, ora locala. Statul roman va suporta jumatate din costul biletului, cetatenii romani trebuind sa acopere cealalta jumatate, inclusiv pentru copiii cu varste cuprinse intre 1 si 14 ani. Copiii sub 1 an vor calatori gratuit.

- Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a invitat poporul japonez sa munceasca in Siberia si in Orientul Indepartat - AFP.

- AIEA: Nu se constata nicio inrautatire semnificativa a situatiei la centrala nucleara, comparativ cu situatia de joi, insa situatia ramane foarte serioasa - Reuters.

- Valul seismic de vinerea trecuta a generat valuri de cel putin 23 de metri inaltime, releva un studiu al Institutului pentru Cercetari Portuare si Aeroportuare din Ofunato, prefectura Iwate.

- Autoritatea pentru Informatii Geospatiale din Japonia a calculat ca cel putin 400 de kilometri patrati au fost inundati de tsunami. Aceasta cifra ar putea fluctua dupa ce se analizeaza si restul de 20% din suprafata afectata - AFP.

- Banca Mizuho a anuntat ca o problema tehnica a facut imposibila procesarea a 910.000 de tranzactii, inclusiv transferul salariilor clientilor bancii Mizuho.

- La centrala nucleara Fukushima Daiichi, masinile armatei continua sa stropeasca reactoarele cu apa, echipele de urgenta operand in conditii de radiatie ridicata pentru a raci combustibilul nuclear.

- Un diplomat a anuntat ca norul radioactiv provenind din Japonia a ajuns in sudul Californiei insa primele masuratori arata ca se afla "de un miliard de ori sub nivelele" care ar fi considerate periculoase pentru sanatate - AP.

- Numarul total al mortilor si disparutilor in urma cutremurului si tsunami-ului a depasit cifra de 20.000 - NHK Tv.

Familiile japoneze stau la rand pentru a primi mancare, la un adapost temporar pentru cei afectati de seism si tsunami

- Spania va trimite un avion pentru a-si evacua cetatenii blocati in Japonia, potrivit anuntului Guvernului spaniol - AFP.

- Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca nu este necesara nicio interdictie privind calatoriile in Japonia. Nivelele de radiatie sunt in crestere, dar nu reprezinta un pericol la adresa sanatatii publice - AP.

- Aproximativ 50 de tone de apa au fost aruncate in decurs de 40 de minute peste reactorul 4 al centralei Fukushima Daiichi, pentru a doua zi consecutiv.

- Regiunea Tohoku a fost afectata de mai multe seisme moderate, care s-au resimtit si in Fukushima - Voice of America.

- Numarul cazurilor de gripa este in crestere in zonele afectate din Japonia, datorita temperaturilor scazute cu care se confrunta tara. De asemenea, bilantul persoanelor evacuate care au murit din cauza serviciilor medicale inadecvate a ajuns la 27.

Operatiunile de cautare a victimelor continua in toate zonele afectate, in conditii meteorologice dificile

- Premierul japonez, Naoto Kan, a organizat o conferinta de presa, in care a subliniat hotararea cu care s-au comporta niponii si respectul sau pentru poporul japonez. El a vorbit despre obstacolele intampinate de cei care distribuie ajutoare in zonele calamitate, obstacole care au fost depasite. In ceea ce priveste situatia de la Fukushima Daiichi, este in continuare foarte grava, si multi oameni si-au pus in pericol viata pentru a ajuta. Kan s-a declarat hotarat sa rezolve situatia si va lucra cu publicul japonez si actionarii centralei nucleare pentru a depasi criza.

"Japonia se confrunta cu cea mai mare criza de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Primim ajutor de pe tot globul. Nu avem timp sa fim pesimisti. Trebuie sa fim hotarati si sa avem o determinare puternica, fiecare dintre cetatenii Japoniei", a spus Kan. El a mai tinut sa spuna ca publicului nipon si comunitatii internationale nu li s-a ascuns niciun detaliu privind criza nucleara.

"Vom reconstrui Japonia din temelie. Trebuie sa impartasim cu totii aceasta hotarare", a mai spus Kan.

- "Te rog sa traiesti bine. Nu pot sa vin acasa o vreme" - acesta este SMS-ul trimis sotiei de catre unul dintre cei 50 de muncitori voluntari de la centrala Fukushima. "Cei 50" au mai fost numiti si "Kamikaze", "Luptatorii samurai" sau "Lichidatorii" si au capatat un respect deosebit in Japonia, pentru ca sunt gata sa isi sacrifice viata pentru a indeparta pericolul unei catastrofe nucleare.

- Directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a dat asigurari ca norul redioactiv rezultat in urma exploziei de la Centrala Nucleara din Fukushima din Japonia nu va ajunge in Romania.

"Raspunsul categoric al ANM este ca norul cel putin in stadiul actual emis de la Centrala Nucleara de la Fukushima, din Japonia nu va ajunge in Europa. De ce? In primul rand, distanta este de peste 9.000 de kilometri. Posibilitatea de dilutie in atmosfera e atat de mare incat nu este posibil, repet, sa ajunga concentratii semnificative. In al doilea rand, inaltimea de emisii este atat de mica incat vorbim despre cateva sute de metri de la sol, deci este imposibil din punct de vedere fizic sa ajunga urme de nor radioactiv in Europa, in aceasta faza", a explicat Sandu.

- AIEA se va intalni luni in sedinta extraordinara pentru a discuta despre centralele nucleare din Japonia. Yukiya Amano, seful agentiei si japonez de origine, a anuntat aceste planuri in cursul vizitei pe care o intreprinde la Tokio.

- Guvernul japonez a fost coplesit de scara cutremurului si valului seismic de saptamana trecuta, a recunoscut purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yukio Edano.

- Mai multe detalii despre rapoartele potrivit carora Japonia a ridicat nivelul accidentului nuclear de la Fukushima Daiichi de la 4 la 5. Scara folosita de Japonia are 7 puncte. Dezastrul din 1986 de la Cernobil a fost 7 pe aceasta scara. Cel mai mare accident nuclear american, cel de la Three Mile Island, din 1979, a fost de 5 pe aceeasi scara. Nivelul 5 indica "un accident cu consecinte mai largi", potrivit International Nuclear Event Scale (INES), in vreme ce nivelul 4 este un "accident cu consecinte locale".

- Printul mostenitor al Japoniei si sotia sa nu vor participa la casatoria dintre printul mostenitor al Marii Britanii, William, si Kate Middleton, in luna aprilie, ca urmare a dezastrului din Japonia.

- Majoritatea aeroporturilor japoneze mai au rezerve de combustibil pentru avioane pentru 10 zile.

Salile de asteptare din aeroporturi sunt pline de oameni grabiti sa plece din Japonia, de teama radiatiilor

- In pofida rapoartelor privind o scadere mica a radiatiilor, oficialii spun ca este prea devreme pentru a evalua eficienta operatiunilor de racire a reactoarelor de la Fukushima Daiichi.

- Potrivit expertilor AIEA, temperatura normala intr-un depozit de bare de combustibil nuclear epuizat trebuie sa fie de sub 25 de grade Celsius. La Fukushima Daiichi, in reactoarele 4,5 si 6, unde se afla astfel de depozite, temperaturile sunt in crestere: la reactorul 4 se inregistreaza 84 de grade Celsius, in reactorul 5 - 65,5 de grade Celsius, si in reactorul 6 - 62 de grade Celsius.

La sapte zile de la cutremur si tsunami, oamenii incearca sa-si recupereze amintirile din gramezile de moloz

- Oficialii niponi vor incepe sa masoare radiatiile din Tokio vineri, anunta seful AIEA.

- Japonia a ridicat nivelul accidentului nuclear de la Fukushima Daiichi de la 4 la 5 - Reuters.

Sinistratii sunt gazduiti in adaposturi temporare, improvizate in sali de sport, neincalzite si neincapatoare

- Un reporter Al Jazeera anunta ca in prefectura Iwate s-au inregistrat 140 de furturi, primele cazuri de la cutremurul din 11 martie.

- Din reactoarele 2,3 si 4 iese un fum alb sau abur, anunta agentia pentru siguranta nucleara din Japonia.

- Operatiunile de conectare a unei surse de energie electrica la centrala Fukushima Daiichi se desfasoara in continuare, insa functiile sale nu au fost inca restabilite, anunta purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano. Oficialul crede ca operatiunea de stropire cu apa a reactorului 3 are succes, deoarece a fost observata o coloana de abur ridicandu-se.

- Tokio accepta donatii pentru victimele cutremurului de la rezidentii sai, precizand ca are nevoie, in special, de produse pentru bebelusi, pentru batrani si ... pentru lentilele de contact.

In unele locuri s-a trecut deja la indepartarea molozului si daramaturilor, pentru a face loc reconstructiei

- Sase masini de pompieri si un tun cu apa sunt implicate in operatiunea de racire a reactoarelor, anunta armata japoneza.

- Oficialii niponi sustin ca muncitorii de la Fukushima Daiichi au fost expusi doar la cativa milisieverti de radiatie, deci isi pot continua munca. "Cei 50", asa cum sunt numite generic echipele care lucreaza prin rotatie la centrala nucleara, sunt considerati eroi in Japonia, fiind respectati pentru ca se sacrifica pentru a salva tara de la dezastrul nuclear.

- NHK transmite imagini cu apa aruncata peste reactorul 3 de la Fukushima, cu ajutorul masinilor de pompieri.

- Steve Herman, de la Voice of America, a calculat ca locuitorii din Fukushima absorb echivalentul a 1,75 radiografii pe zi, in conditiile actuale.

- Seful comisiei americane de reglementare nucleara, Gregory Jaczko, apreciaza ca va dura cateva saptamani racirea reactoarelor de la Fukushima.

Distrugerile la cladirile reactoarelor sunt considerabile

- Tokyo Electric Power Company (Tepco) spera sa reactiveze sistemul de racire al reactorului 2 vineri noaptea. Compania care opereaza centrala Fukushima Daiichi spune ca exista posibilitatea de a construi un sarcofag de ciment in jurul reactoarelor, insa prioritatea absoluta este racirea lor. Sarcofagul de ciment este o solutie adoptata la Cernobil.

- Bilantul oficial al victimelor cutremurului si tsunami-ului a ajuns la 6.539 de morti, mai mult decat bilantul mortilor in urma cutremurului din Kobe din 1995.

- Intreaga Japonie a tinut un moment de reculegere, vineri, la ora locala 14.46, la fix o saptamana dupa seismul de 9 grade pe scara Richter, in memoria victimelor cutremurului si tsunami-ului din 11 martie.

- Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca riscul de radiatii ramane localizat. "Pana acum, nu avem informatii privind o raspandire semnificativa a materialului radioactiv in afara zonei de evacuare", a spus seful OMS din China, Michael O'Leary.

- Cel putin doua persoane au murit intr-un spital din prefectura Miyagi din cauza lipsei de produse medicale- NHK TV.

- Guvernul din Miyagi va cere victimelor cutremurului sa paraseasca prefectura, avand in vedere ca se confrunta cu un deficit de locuinte - Kyodo.

- SUA trimite o echipa de 450 de specialisti in managementul dezastrelor nucleare in Japonia.

- Seful AIEA, Yukiya Amano, spune ca Japonia se lupta contracronometru pentu a raci reactoarele.

- Bilantul dezastrului din Japonia a ajuns la 6.405 de morti si peste 10.259 de persoane disparute.

- Seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Yukiya Amano, se va intalni cu premierul Naoto Kan si cu alti oficiali niponi vineri dupa-amiaza, pentru a discuta criza nucleara, relateaza Kyodo.

- Autoritatea Nucleara din Japonia a anuntat ca nivelul radiatiei este in scadere in apropierea reactorului 1 de la Fukushima in urma masurilor de racire luate in cursul zilei de joi.

- Potrivit masuratorilor efectuate vineri la circa un kilometru vest de reactorul 2, doza de radiatii pe ora a fost de 279,4 microsierveti, in scadere fata de joi, de la 309.

- Oficialii Agentiei au declarat ca vor lucra pentru a restabili energia electrica pentru reactoarele 1 si 2 vineri, iar la reactoarele 3 si 4 duminica.

- Joi, guvernele straine au inceput sa-si evacueze in regim de urgenta cetatenii si unii japonezi pleaca si ei din tara, in vreme ce altii prefera sa nu cedeze panicii si sa astepte desfasurarea evenimentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#japonia pericol nuclear, #nivel radiatii scadere , #Japonia