Cu papucii rosiori... (Opinii)

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 11:03
2031 citiri
Cu papucii rosiori... (Opinii)
Foto: BBC

Nu papuci, ci o casca de protectie rosie a purtat premierul japonez Shinzo Abe, in timpul vizitei la mutilata centrala atomoelectrica de la Fukushima, cea care are patru reactoare nucleare decomisionate in urma tragicului cutremur si tsunami din 11 martie 2011.

Faptul ca Shinzo Abe nu a catadicsit sa viziteze zona calamitata pana acum, desi este prim-ministru din decembrie 2012, nu poate decat sa ii nelamureasca pe cei neobisnuiti cu dualitatea politicii japoneze.

Pentru ceilalti, dezinteresul premierului nu e surprinzator, ci doar parte a unei maniere tipice de a te spala pe maini de responsabilitate facandu-te ca nu ai nici in clin, nici in maneca cu ea.

Shinzo Abe ne-a obisnuit cu acest fel de a ignora problemele care l-ar fi pus intr-o situatie dezavantajoasa. El s-a facut ca ploua si in alte ocazii in care ar fi trebuit sa ia pozitie publica, cum ar fi vizitele ministrilor sai la templul Yasukuni unde sunt zeificati criminali de razboi sau recentele declaratii belicoase si inepte ale vice-prim-ministrului Taro Aso.

Presa internationala a tras concluzia ca Abe a fost nevoit sa se arate preocupat acum de soarta zonei Fukushima si de modul in care echipele de muncitori platiti cu sume enorme, de care insa nu vor beneficia decat urmasii lor, reusesc (sau, mai degraba, nu prea) sa tina sub control scurgerile de material radioactiv in panza freatica si de acolo mai departe in ocean.

Motivul pare sa fie acela ca prim-ministrul - membru al unei dinastii politice si unul dintre liderii marcanti ai Partidului Liberal Democrat, care domina viata politica postbelica a arhipelagului - a promis solemn in fata Comitetului Olimpic International, pe 6 septembrie, la Buenos Aires, ca Fukushima si dezastrul ecologic de acolo nu vor afecta jocurile olimpice din 2020, daca vor fi acordate spre organizare capitalei Tokyo.

Comitetul Olimpic International s-a facut ca il crede pe Shinzo Abe si, in ciuda numeroaselor proteste legate de alte varii si flagrante incalcari de catre Japonia a unor intelegeri si reglementari internationale privitoare la protectia mediului, a acordat orasului Tokyo jocurile olimpice pentru a doua oara, dupa cele din 1964.

Asadar, de-abia ajuns inapoi in tara, Abe s-a urcat in prima masina oficiala la indemana si a poposit la Fukushima, unde le-a spus muncitorilor ca viitorul Japoniei depinde de ei.

"No pressure whatsoever, dar daca vreti sa nu va faceti tara de rusine, puneti mana si expuneti-va si mai mult radiatiilor, muriti mai repede in numele onoarei, iar noi vom avea grija de familiile voastre dupa ce nu mai sunteti". Cam acesta a parut sa fie mesajul general al premierului nipon.

Iar casca lui rosie de protectie, singura intr-o mare de casti galbene ale restului delegatiei care l-a insotit in perimetrul centralei atomoelectrice, a avut si ea darul sa transmita acelasi mesaj, mai mult sau mai putin subliminal: prim-ministrul, rosu precum soarele simbolic din centrul drapelului nipon (costumele de protectie erau perfect albe!), s-a pogorat din inaltu-i scaun, pentru a da directive pretioase pe care ori le urmezi, ori iti faci tara de rusine.

Hmmm, sa fiu numai eu cel care vede aici repetarea unui spirit martial, care trimitea acum saptezeci de ani tineri nevinovati la moarte, in numele unui imparat care nici el nu se cobora de pe piedestal?

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Japonia premier vizita Fukushima, #dezastru Fukushima Shinzo Abe , #Japonia