Cutremur puternic in Japonia - mai multe persoane au murit si zeci sunt ranite

Luni, 18 Iunie 2018, ora 06:40
8080 citiri
Cutremur puternic in Japonia - mai multe persoane au murit si zeci sunt ranite
Foto: Arhiva Pixabay

Un cutremur puternic a lovit vestul Japoniei, luni dimineata, in urma caruia mai multe persoane au murit, printre care o fetita de noua ani.

Canalul public de televiziune NHK, precum si canalul privat TV Asahi au evocat "mai multe" posibile decese, in timp ce agentia de presa Kyodo a precizat ca fetita a fost strivita de un zid la marginea unei piscine, intr-o localitate la nord de Osaka. Contactata de AFP, initial politia din Osaka a spus ca nu poate confirma aceste informatii.

Fox News anunta trei decese si peste 40 de raniti.

Seismul, cu magnitudinea 5,3 potrivit institutului american USGS, s-a produs la orele 07:58 (duminica - 22:58 GMT) in apropiere de Osaka, la o adancime de 15,4 kilometri.

La randul sau, agentia meteorologica a evaluat magnitudinea la 5,9 pentru o intensitate de "sase minus" pe scara seismica japoneza, utilizata pentru a evalua efectele la suprafata ale unui cutremur de pamant.

Ea se intinde de la gradul unu (seism abia perceptibil) la gradul sapte (mobilele zboara prin camera si casele se prabusesc) . La gradul "sase minus", este dificil sa ramai in picioare.

Pe de alta parte, nu exista riscul de tsunami, au informat autoritatile nipone.

Cel putin un incendiu a izbucnit intr-o locuinta situata la nord de Osaka, potrivit imaginilor transmise de televiziune care, de asemenea, au aratat avarierea unei canalizari cu apa.

Premierul Shinzo Abe a luat rapid cuvantul pentru a da asigurari legate de mobilizarea Guvernului, cu "prima prioritate de a salva viata oamenilor". El a ordonat echipei sale "sa adune cu promptitudine informatii despre eventuale pagube".

Puternicul seism a provocat avarierea retelei de distributie a energiei electrice in unele zone, determinand suspendarea traficului feroviar la o ora de mare afluenta si afectand peste 170.000 de locuinte, dar nu a provocat momente de panica.

Autoritatea de reglementare nucleara nu a detectat nimic anormal in centralele din regiune.

Japonia este situata in Cercul de foc al Pacificului, o zona vasta care concentreaza majoritatea cutremurelor de pamant si a eruptiilor vulcanice de pe Terra.

Ea este lovita anual de peste 20% din seismele cele mai puternice inregistrate pe glob.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cutremur Japonia, #cutremur puternic Japonia , #Japonia