Disputa teritoriala China - Japonia, faza de discutii: Nicio parte nu cedeaza (Video)

Autor: Ana Ilie
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 11:16
3257 citiri
Disputa teritoriala China - Japonia, faza de discutii: Nicio parte nu cedeaza (Video)

Japonia nu va face niciun compromis in privinta insulelor din Marea Chinei de Est, disputate cu Guvernul de la Beijing, intrucat Tokio are suveranitate asupra acestora, a afirmat premierul nipon, Yoshihiko Noda, miercuri, dupa ce ministerul chinez de Externe a declarat ca insulele sunt "teritoriu sacru".

"In ceea ce priveste insulele Senkaku, acestea sunt parte componenta a teritoriului nostru, din punct de vedere istoric si potrivit legii internationale", a spus Noda, citat de Reuters.

"Nu exista o disputa teritoriala, in aceste conditii. Asadar, nu poate exista niciun compromis care sa reprezinte o retragere din aceasta pozitie", a continuat Noda, aflat la New York pentru Adunarea Generala ONU.

Anterior, presa chineza sustinuse ca Beijingul a revendicat insulele nelocuite pe care le numeste Diaoyu, intrucat sunt "teritoriul sau sacru din vremuri antice", cu ocazia unei convorbiri intre ministrii de Externe ai celor doua tari, la New York.

Relatiile sino-japoneze s-au deteriorat brusc dupa 11 septembrie, cand Japonia a anuntat ca a achizitionat trei din cele cinci insule de la proprietarul lor. Protestele izbucnite imediat in peste 100 de orase din China au deteriorat relatiile comerciale intre cele doua cele mai mari economii din Asia si au afectat turismul.

In timpul discutiei de o ora dintre cei doi ministri de externe, japonezul Koichiro Gemba a cerut Chinei sa procedeze cu retinere in disputa, fiind nevoit, la randul sau, sa asculte o predica dura a chinezului Yang Jiechi.

Noda a amintit ca si Taiwanul revendica insulele, despre care se crede ca se afla in apropierea unor importante depozite de resurse naturale, insa a precizat ca Tokio va gestiona disputa cu grija, pentru a nu-si deteriora relatiile de vecinatate.

Faptul ca Japonia si China comunica pe chestiunea insulelor este un semnal pozitiv, care arata ca Beijingul nu-si doreste o ruptura in relatii, insa vasele de patrulare ale ambelor guverne joaca dur in apele din jurul insulelor, declansand temeri ca o coliziune neintentionata sau un altfel de incident poate duce la escaladarea conflictului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Japonia China insule disputate, #disputa teritoriala China Japonia , #Japonia