Fukushima: Scurgere de apa radioactiva la centrala nucleara

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 14:57
1450 citiri
Fukushima: Scurgere de apa radioactiva la centrala nucleara
Foto: Reuters

O noua scurgere de apa radioactiva a fost detectata la centrala nucleara de la Fukushima, potrivit companiei Tokyio Electric Power (TEPCO).

Mai multe echipe de interventie au fost trimise sa descopere cauza acestei scurgeri, care a fost raportata duminica, langa un sistem folosit pentru a trata apa contaminata, scrie The Telegraph.

Administratorul centralei a declarat ca a fost nevoie de saci cu nisip pentru a preveni alte scurgeri, dupa ce 45 de tone de lichid radioactiv au fost descoperite in jurul unui condensator.

Cea mai mare parte a apei a ramas in cladire, dar aproximativ 300 de litri s-au scurs si au ajuns in Oceanul Pacific, inainte ca echipele sa reuseasca sa opreasca procesul, transmite un purtator de cuvant al companiei.

Apa a fost contaminata cu substante radioactive, precum cesiu si iod, dar nivelurile acestora erau "aproape la fel sau foarte putin mai ridicate" decat cele din apa oceanului de langa centrala, potrivit aceluias purtator de cuvant.

Lichidul ar putea sa contina, insa, alte substante daunatoare, precum strontiu, care poate cauza cancer osos. Ar putea dura doua sau chiar trei saptamani pana va putea fi detectata cantitatea de strontiu din apa.

In saptamanile ce au urmat tsunami-ului ce a lovit centrala de la Fukushima, pe 11 martie, TEPCO a varsat in apele oceanului peste 10.000 de tone de apa usor radioactiva. Rapoartele ulterioare au aratat ca nivelul de radiatie nu reprezenta un pericol pentru viata oamenilor sau a animalelor.

Ultimul incident nu va periclita planurile TEPCO de inchidere a reactoarelor pana la sfarsitul anului.

Dezastrul nuclear din Japonia, cel mai mare accident de acest fel de dupa Cernobil, nu a cauzat pierderi de vieti omenesti, dar a lasat zeci de mii de oameni fara locuinte si a transformat orase intregi in zone in care nimeni nu va putea locui pentru zeci de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scurgere apa radioactiva Fukushima, #centrala Fukushima apa radioactiva, #scurgere radioactiva apa Fukushima , #Japonia