Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Grupa sanguina, criteriu de recutare in Japonia

Duminica, 18 Martie 2012, ora 10:06
7255 citiri
Grupa sanguina, criteriu de recutare in Japonia

Pentru niponi, semnele zodiacale nu au prea mare importanta. Ei sunt convinsi ca personalitatea depinde in mare masura de grupa sanguina.

"Suntem facuti unul pentru celalalt, esti jumatatea mea pentru ca ai grupa AB", iata cum suna refrenul unui cantec care a facut senzatie in Japonia. Versurile au ajuns repede la inima publicului, pentru ca japonezii au o mare slabiciune pentru caracterizarea oamenilor dupa grupa sanguina, informeaza Le Matin

Atunci cand doi oameni se intalnesc pentru prima data, este de bun simt prezentarea, urmata uneori de intrebari banale de genul: "Unde locuiti?", "Cu ce va ocupati?" etc. Daca intalnirea se petrece in Japonia, nu este nimic neobisnuit ca printre aceste intrebari sa apara si: "Ce grupa sanguina aveti?". O practica cunoscuta in limbajul niponilor sub numele "Ketsu eki gata".

Sondajele au aratat ca 20% dintre japonezi sunt ferm convinsi ca temperamentul, comportamentul, personalitatea depind de grupa sanguina si aceasta in ciuda absentei unor dovezi stiintifice. Cartile care apar pe piata de genul "Cum sa traiesti cu o persoana AB" sau "Caracterizarea dupa sange" se vand cu milioanele. Este un trend in a implica grupa sanguina in viata amoroasa, in viata profesionala, in regimurile de slabire.

Grupa sanguina, criteriu de recrutare

Japonezii merg pana la a utiliza grupa sanguina ca un criteriu de recrutare in vederea angajarii. Sub pretextul cresterii randamentului, echipele de lucru sunt constituite intr-o proportie "savanta", prin combinarea diferitelor grupe de sange A, B, O, AB.

Acest criteriu se intalneste chiar si la o reputata firma de furnizare de resurse umane care recruteaza persoane ce fac parte din echipajele marilor companii aeriene asiatice. In acest caz, se considera ca echipajul ideal trebuie sa contina 68% persoane cu grupa A.

Grupa sanguina in viata amoroasa

Daca grupa sanguina este importanta in plan profesional, nu se poate sa nu conteze in cautarea jumatatii. De exemplu, o femeie "O" se va intelege foarte bine cu un barbat "A", dar va fi un dezastru cu un partener cu aceeasi grupa de sange O. Aceste rationamente sunt prezente in cadrul unor agentii matrimoniale, care au fost create chiar pe baza acestui criteriu, al compatibilitatii pe baza grupelor de sange.

Grupele de sange si personalitatea

Ideea potrivit careia grupa de sange determina personalitatea a aparut la inceputul secolului XX. A fost chiar utilizata de nazisti in incercarile de a dovedi suprematia rasei ariene. La japonezi a contat foarte mult aparitia pe piata, in anii '70, a unei lucrari a avocatului Masahiko Nomi, in care se creeaza tipuri de personalitate in functie de grupa sanguina. Aceasta carte a avut mare priza la public si de aceea lucrarile pe aceasta tema s-au tinut lant. Ceea ce explica si convingerile niponilor vizavi de acest subiect.

Potrivit cartii lui Masahiko Nomi, persoanele cu grupa A sunt placute, fidele si calme, rezistente la stres, dar uneori prea exigente. Persoanele cu grupa B sunt extrovertite si vesele, dar imprevizibile si uneori egoiste. Cei cu grupa AB sunt diplomati, onesti, dar mai putin perseverenti. Grupa O ii face pe detinatori sociabili, oameni de lume, insa adesea prea vanitosi.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#grupele de sange si personalitatea, #importanta grupe sange Japonia, #grupa de sange criteriu de recrutare , #Japonia
Comentarii
Poza srelu
srelu
rank 5
Da-mi inapoi cele 5 minute din viata mea...
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Fiecare popor cu prejudecatile lui! De ce n-ar avea si japonezii