Guvernul da unda verde imparatului Japoniei sa renunte la tron. Va fi prima abdicare in 200 de ani

Vineri, 19 Mai 2017, ora 08:49
8269 citiri
Guvernul da unda verde imparatului Japoniei sa renunte la tron. Va fi prima abdicare in 200 de ani
Foto: Arhiva Hepta.ro

Guvernul japonez a aprobat, vineri, proiectul de lege care va permite imparatului Akihito sa-i cedeze functia fiului sau, Naruhito, in ceea ce ar reprezenta prima abdicare a unui ocupant al Tronului Crizantemei in ultimii 200 de ani.

Proiectul acestei legislatii speciale, care va modifica actuala lege imperiala ce impiedica abdicarea, a fost aprobat intr-o reuniune a cabinetului premierului Shinzo Abe, informeaza agentia EFE.

Legea va fi trimisa, tot vineri, Parlamentului nipon, unde Executivul spera sa o vada aprobata fara obstacole majore la jumatatea lunii iunie.

Dupa aprobarea acesteia, retragerea lui Akihito va fi prima din Japonia de la cea a imparatului Kokaku in 1817.

Guvernul nipon considera ca momentul potrivit pentru abdicare ar fi in decembrie 2018, cand conducatorul tarii implineste 85 de ani si incheie trei decenii ca sef de stat.

Noua legislatie a fost elaborata special pentru Akihito, pentru a preveni viitoare abdicari, date fiind problemele cu care se confrunta familia imperiala in plan succesoral.

Aceste probleme s-au vazut scoase in evidenta chiar in urma cu trei zile, atunci cand printesa Mako, in varsta de 25 de ani si nepoata a lui Akihito, a anuntat ca se va casatori cu un coleg de universitate, ceea ce o va face sa-si piarda statutul sau regal.

Pe langa faptul ca nu permite abdicarea, legea din 1947 care reglementeaza casa imperiala a eliminat asa-numitele ramuri colaterale, astfel incat toate femeile care se nasc in cadrul casei isi pierd statutul regal prin casatoria cu un om de rand, ceea ce de atunci a redus substantial numarul membrilor sai.

Anul 2016 a fost martorul unui eveniment istoric si surprinzator in Japonia: Akihito, singurul monarh din lume cu titlul de imparat, le-a marturisit concetatenilor sai ca este obosit si ca ia in calcul posibilitatea de a renunta la tron, situatie problematica, dat fiind ca in Constitutia nipona nu se prevede abdicarea.

Intr-o interventie televizata calificata drept exceptionala si dupa 28 de ani de domnie pe Tronul Crizantemei, imparatul Japoniei s-a adresat natiunii in luna august, exprimandu-si ingrijorarea ca intr-o zi ar putea sa nu mai fie capabil sa-si indeplineasca rolul in calitate de simbol al statului, din cauza varstei sale inaintate si a problemelor de sanatate. Cu toate acestea, monarhul nipon a evitat sa se refere in mod explicit la abdicare sau cand anume va avea loc aceasta, deoarece o astfel de decizie implica proceduri politice si juridice specifice.

In pofida faptului ca in prezent Constitutia nipona permite doar succesiunea postuma, dintre cei 124 de imparati pe care i-a avut Japonia pana acum, circa jumatate au abdicat, desi ultimul care a facut acest gest a fost Kokaku, acum doua secole.

Un imparat iesit din tipare

Nascut la 23 decembrie 1933 si educat de tutori imperiali severi, Akihito a fost trimis in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in refugiu in muntii Nikko, la nord de Tokyo.

Cand in 1952, in calitate de unic fiu al imparatului Hirohito, Akihito a fost proclamat print mostenitor, el stia deja ca rolul sau se va limita la activitati de reprezentare, dat fiind ca in Constitutia japoneza din 1947 rolul sau fusese limitat la cel de "simbol al statului si al unitatii poporului japonez".

Cel de-al 125-lea descendent al celei mai longevive monarhii ereditare din lume a inceput in 1959 sa iasa din sabloane, desi intotdeauna intr-o maniera prudenta, cand a devenit primul mostenitor al tronului care s-a casatorit cu o femeie fara rang nobiliar, actuala imparateasca Michiko, pe care a cunoscut-o jucand tenis.

Expert reputat in studiul pestilor gobi, interpret la violoncel si autor de poeme japoneze (waka), Akihito are trei copii si patru nepoti.

Imparatul, cu o alura fragila si eleganta, a fost supus unei operatii de by-pass in 2012, dupa ce in 2003 fusese operat de cancer la prostata. Tratamentul hormonal care i-a fost prescris cu acea ocazie l-a imbolnavit de osteoporoza, iar in 2008 a suferit o hemoragie gastro-intestinala.

In pofida rolului predominant ceremonial si a limitarilor impuse de protocol, Akihito si-a exprimat intotdeauna dorinta de a mentine legatura cu poporul sau. Pe durata intregii domnii, Akihito a fost in ochii japonezilor reprezentantul maxim al stabilitatii si continuitatii, iar dorinta sa de a renunta la tron are sprijinul a peste 85% din populatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#abdicarea imparatului Akihito, #proiect lege abdicare imparat , #Japonia