Japonia, in prag de dezastru nuclear: Pericol de ploi radioactive

Autor: Paul Barbu - Redactor
Sambata, 19 Martie 2011, ora 21:54
17469 citiri
Japonia, in prag de dezastru nuclear: Pericol de ploi radioactive
Foto: quotednews.com

Echipele de interventie de la Centrala nucleara Fukushima inca se mai lupta pentru a scadea temperaturile la reactoarele cu probleme. Acestea au facut gauri in invelisurile exterioare ale reactoarelor 5 si 6 pentru a elibera hidrogenul care ameninta sa explodeze din cauza presiunii acumulate.

Autoritatile nipone au refacut electrica la sistemul de racire al reactoarelor 5 si 6. Se lucreaza in continuare pentru a furniza curent si pentru reactoarele 1, 2 iar duminica urmeaza sa fie rezolvata problema si pentru reactoarele 3 si 4.

Exista semne de intrebare daca sistemul de racire va functiona corect dupa rezolvarea problemelor cu energia electrica. Potrivit rapoartelor, echipele de interventie stau pregatite pentru a arunca in continuare apa pe reactoarele incinse.

Potrivit oficialilor TEPCO, compania a instalat o linie externa de electricitate catre centrala, iar inginerii se chinuie sa reconecteze reactoarele la ea.

Ziare.com ti-a prezentat evolutia crizei din Japonia:

- Sase muncitori de la centrala nucleara Fukushima au fost iradiati cu mai mult de 100 de milisieverti, dar sanatatea lor nu a fost afecata, spun oficialii TEPCO

- Daca un japonez bea un litru de apa contaminata, de la robinet, este ca si cum ar primi a 88-a parte din cantitatea de radiatii a unei analize la piept cu raze X, spune Kazuma Yokota, purtatorul de cuvant al prefecturii Fukushima.

- Comisia Japoneza de Energie Nucleara recomanda japonezilor din Tohoku si Kanto sa se protejeze in caz de ploaie radioactiva: "Incercati sa nu iesiti din case decat daca este absolut necesar. Aveti grija sa va acoperiti pielea si parul, cat mai mult posibil. In cazul in care hainele sau pielea va sunt expuse ploii, spalati-le cu mare grija".

- Cele 50 de persoane care formeaza grupul "Fukushima 50" au din ce in ce mai putine sanse sa scape fara sa aiba cancer, pe masura ce stau mai mult in apropierea centralei nucleare.

- China cere informatii cat mai complete despre evolutia crizei nucleare prin care trece Japonia.

- Sistemele de racire de la reactoarele 5 si 6 ale centralei Fukushima sunt functionale, au anuntat oficialii niponi.

- Dupa ce au aparut alertele legate de contaminarea cu radiatii a anumitor alimente din zona Fukushima, autoritatile au interzis vanzarea produselor catre alte zone.

- Pentru racirea reactorului 3 se va folosi o masina capabila sa pompeze circa 3.000 de litri de apa pe minut, au anuntat autoritatile, citate de NHK.

- Coreea de Sud va trimite Japoniei 100.000 de litri de apa si alte 6.000 de paturi, pentru a sustine centrele de evacuare.

- Situatia de la Fukushima s-a mai imbunatatit, au anuntat autoritatile nipone, dar marele pericol inca ramane. Duminica va fi testat noul sistem electric.

- Un doctor din orasul Rikuzentakataat (nord-estul Japoniei) spune ca pacientii care au suferit traume fizice din cauza evenimenteleor din ultimele zile s-au mai calmat, dar se teme ca numarul celor care vor avea boli mentale va incepe sa creasca, anunta BBC.

Foto:uk.news.yahoo.com

- Tanarul care a fost gasit printre daramaturi, sambata de dimineata, a fost prins printre acestea vineri, nu in data de 11 martie cum preconizau initial autoritatile. El a plecat cu o zi inainte de la centrul de evacuare unde era cazat si a mers la ruinele casei sale pentru a incerca sa-si recupereze o parte din bunurile personale.

- Reactorul 2 al centralei nucleare de la Fukushima a fost si el conectat la liniile de electricitate, dar per total, la aceasta unitate curentul inca nu a fost pus in functiune.

- Rusia testeaza pestele din Oceanul Pacific pentru a verifica nivelul de radiatii. Momentan nu s-au inregistrat modificari.

- Peninsula Oshika din prefectura Miyagi s-a deplasat cu 5,3 metri de la cutremurul din 11 martie si a scazut in inaltime cu 1,2 metri.

- In apa de la robinete, in Tokyo, s-au gasit urme de particule radioactive provenite de la centrala nucleara Fukushima.

- 7.350 de persoane au murit in urma cutremurului din 11 martie si pste 11.000 au fost date disparute, anunta Agentia Politiei Nationale a Japoniei.

- Un cutremur cu o magnitudine de 6,1 grade pe scara Richter a lovit din nou Japonia, in provincia Ibaraki. Deocamdata nu exista o alerta de tsunami sau informatii despre eventuale victime in urma cutremurului.

- Alte 1.200 de victime ale evenimentelor din Japonia au fost primite in adaposturi cu apa si mancare calda. Refugiatii vor primi toate serviciile necasare pana la finele lunii.

Foto: news.sympatico.ctv.ca

- Romtelecom va permite efectuarea gratuita de apeluri din reteaua sa catre numere de fix sau mobil din Japonia. Gratuitatea va fi aplicata incepand de sambata, 19 martie 2011, pentru o perioada de 30 de zile si este valabila atat pentru clientii rezidentiali, cat si pentru companii.

- Un avion Tarom care va aduce romani in tara, din Japonia, acesta a plecat de pe aeroportul Narita Tokyo, la 15:20, ora Japoniei.

- Pretul biletelor de avion cu plecare din Japonia a crescut exponential. De exemplu, daca persoanle care vroiau sa vina in Romania, plateau in mod normal 1.000 - 2.000 de dolari, acum pretul a ajuns la 9.000 - 12.000 dolari.

Pentru romanii care vor sa vina in tara, din Japonia, statul va plati jumatate din pretul biletului de avion.

- Tot mai multi soldati americani se intorc in SUA, de frica radiatiilor de la centrala Fukushima, informeaza New York Times.

- Nivelul de contaminare a produselor agricole din zona Fukushima si Ibaraki nu este periculos, spun autoritatile. Contaminarea s-a detectat la lapte si spanac. "Daca vom consuma aceste produse timp de un an, am acumula (radiatii, n.red) cat tot atat cat am face o radiografie", au afirmat oficialii.

- Bilantul mortilor in urma cutremurului din 11 martie a ajuns la 7.200.

- Departamentul american de Energie a anuntat ca radiatiile provenite de la Fukushima au fost detectate si pe teritoriul SUA, dar nivelul lor este foarte mic, iar populatia nu este pusa in pericol.

- Un tanar a fost descoperit in viata sub daramaturi, in Kesennuma, prefectura Miyagi, dupa opt zile de la cutremurul si tsunamiul care au lovit nord-estul Japoniei.

Foto: Agerpres

- Grupul General Electric a aparat, vineri, tehnologia reactorului de tip Mark 1, a carui conceptie dateaza de 40 de ani si care echipeaza centrala nucleara avariata de la Fukushima.

Foto: modernsurvivalblog.com

- Produsele din fermele care se afla in apropierea centralei Fukushima prezinta urme de contaminare radioactiva. Autoritatile au declarat ca pericolul de contaminare nu depaseste o raza de 30 de km in jurul centrale. Astfel ca, zone precum Tokyo sau Yokohama sunt in afara oricarui pericol

- Oficialii niponi au anuntat ca reactorul 6 are o sursa de energie suplimentara ceea ce va facilita racirea lui, iar reactorul 5 are o pompa de racire functionala.

- S-a hotarat aducerea unei masini speciale pentru a turna apa in reactorul 3, de la o inaltime mai mare. O astfel de masina a fost folosita si in cazul Cernobil. Aceasta este destinata turnarii de ciment in puncte precise, dar se potriveste foarte bine si pentru turnatul apei, spun autoritatile nipone.

- Un numar-record de 262 de replici cu magnitudinea 5 sau mai mare s-au inregistrat in cele sapte zile care au trecut de la seismul devastator din 11 martie din Japonia, potrivit Kyodo News.

- Numarul mortilor a ajuns la 7.000 in urma cutremurului si a tsunamiului din 11 martie, iar cel al disparutilor se apropie de 11.000, anunta NHK, televiziunea nationala nipona.

Foto: onemansblog.com

- Solutia de stropire cu apa este doar temporara, anunta CNN. Pentru a raci reactorul este nevoie ca sistemul de racire al centralei sa fie pus in functiune, dar acesta trebuie curatat mai intai pentru ca a fost "inundat" de tsunami.

- Oficialii niponi spun ca va fi nevoie de 7 ore de stropit cu apa reactorul 3 pentru a reduce temperatura. Dupa calculele lor va fi nevoie de peste 1.250 de tone de apa.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#centrala nucleara Fukushima, #reactoare supraincalzite echipe interventie , #Japonia