Japonia: Radiatiile au ajuns pana la Washington

Autor: Ana Ilie
Marti, 22 Martie 2011, ora 11:13
8870 citiri
Japonia: Radiatiile au ajuns pana la Washington

Japonia se confrunta cu o criza umanitara, nucleara si economica, in vreme ce natura continua sa loveasca. Un nou cutremur s-a produs, luni, in apropiere de costele Japoniei, cu o magnitudine de 6,6 grade pe scara Richter, in conditiile in care autoritatile inca se mai lupta cu efectele devastatoare ale cutremurului de 9 grade pe scara Richter, produs in data de 11 martie.

Bilantul oficial al cutremurului si tsunami-ului a depasit 9.000 de morti si 11.000 de disparuti, iar echipele de interventie continua sa degajeze mormanele de daramaturi din zona afectata de cele doua cataclisme naturale.

Lucrarile de reluare a alimentarii cu electricitate la centrala nucleara Fukushima Daiichi, avariata de cateva explozii in urma dezastrului natural, au fost din nou intrerupte, luni, dupa ce tehnicienii au observat un fum alb ridicandu-se din reactoarele 2 si 3.

Tokyo Electric Power Co. (Tepco), operatorul centralei, a reluat operatiunile de racire a combustibilului nuclear, marti, prin stropirea cu apa.

Reactorul 1 a fost reconectat la o sursa externa de energie electrica, acesta fiind al patrulea reconectat la electricitate dupa reactoarele 2, 5 si 6.

Ministrul Industriei, Banri Kaieda, a spus ca situatia ramane "extrem de grea".

Desi imprejurarile raman critice la centrala nucleara, Guvernul nu intentioneaza sa extinda zona de evacuare, a anuntat un purtator de cuvant. Asta nu inseamna ca pericolul a fost indepartat, cu toate ca opinia generala este ca centrala nucleara incepe sa fie stabilizata.

In acelasi timp, au inceput procedurile de studiere a apei marii din apropiere de centralele Daiichi si Daini si s-a observat ca este contaminata radioactiv.

Potrivit Tepco, iod radioactiv-131 a fost detectat, luni, in mostrele de apa - acestea contineau nivele de 126,7 ori mai ridicate decat limita legala. Nivelul de cesiu-134 era de 24,8 ori mai ridicat, iar cel de cesiu-137, de 16,5 ori mai ridicat. S-au descoperit si urme de cobalt 58.

Daca aceste nivele de radiatii ar fi ingerate zilnic, ar ajunge, in decurs de un an, la limita de 1 milisievert la care pot fi expusi anual oamenii.

Radiatiile sunt si de 1.600 de ori mai ridicate la o distanta de 20 de kilometri de centrala nucleara avariata de la Fukushima, a anuntat si AIEA. La randul sau, SUA au descoperit, in Washington, urme infime de radiatii provenind din Japonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Record de căldură în cea mai friguroasă zonă a Japoniei. La cât au crescut temperaturile
Temperatura din Sapporo a depăşit luni, 15 aprilie, pragul de 25 de grade Celsius, doborând astfel recordul de căldură pentru această perioadă a anului în capitala insulei Hokkaido, în...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Japonia, #pericol nuclear Japonia, #radiatii Japonia, #Japonia cutremur , #Japonia