Mamele care si-au deschis un laborator de masurare a nivelului radiatiilor - foste cosmeticiene si coafeze

Duminica, 13 Martie 2016, ora 14:18
5421 citiri
Mamele care si-au deschis un laborator de masurare a nivelului radiatiilor - foste cosmeticiene si coafeze
Foto: Captura video YouTube/Russia Today

In urma cu cinci ani, un cutremur a declansat un tsunami in Japonia, ducand la dezastrul nuclear de la Fukushima. Atunci, in ciuda amenintarii mortale, multi oameni au decis sa nu plece.

Nivel record de radiatii inregistrat la Fukushima

Printre acestia se afla si Kaori Suzuki, care locuieste aproape de centrala de la Fukushima. Desi a decis sa ramana, aceasta si-a facut constant griji legat de sanatatea copiilor sai. Aceasta, impreuna cu alte mame, a pus bazele unui laborator menit sa masoare radiatiile din zona, informeaza BBC.

Vazandu-le, in halatele lor albe, analizand mostre de material organic, ai zice ca sunt oameni de stiinta. Una dintre femei, aflata in ultimul trimestru de sarcina, analizeaza cu ochi de cunoscator datele aparute pe monitor. In realitate, insa, niciuna dintre aceste femei nu are pregatire in domeniu. Toate sunt departe de a fi oameni de stiinta; una era cosmeticiana, alta coafeza, o alta lucra intr-un birou.

Acum, fac parte dintr-o organizatie non-profit, Tarachine, care masoara radiatiile din Iwaki, aflat la 45 de kilometri de centrala de la Fukushima.

Femeile analizeaza constant inclusiv nivelul de radiatii din legume, fructe sau carne. De pilda, cipuercile au un nivel mare de radiatii, motiv pentru care nu ar trebui consumate, spun ele.

Pana recent, in laborator nu putea fi analizat nivelul de strontiu 90 sau de tritiu, fiind nevoie de instrumente speciale, pe care femeile nu si le permiteau. In urma unei donatii generoase, problema a fost rezolvata, laboratorul fiind dotat corespunzator.

In fiecare luna, laboratorul publica online un tabel in care sfatuieste oamenii ce alimente sa evite, din ce zone, din cauza radiatiilor.

Directorul laboratorului, mama full time

In urma cu cinci ani, Suzuki, directorul laboratorului, nu stia nimic despre radiatii. In acea vreme, purta de grija celor doi copii si preda yoga. Cutremurul din 11 martie a schimbat insa totul.

Aceasta isi aminteste ca de la primele zguduituri, s-a gandit ca ceva s-a intamplat la centrala Fukushima. Isi aminteste ca primul lucru pe care l-a facut a fost sa-si faca plinul la masina. A plecat impreuna cu familia mai la sud, intorcandu-se in aprilie. Sotul femeii avea o afacere in zona, cu 70 de angajati, asa ca au gandit ca nu se pot muta definitiv in alta parte.

Odata intoarsa acasa, a observat ca toate discutiile se concentrau asupra nivelului de radiatii, asta chiar daca acestea, in Iwaki, erau la un nivel ce nu le punea viata in pericol. Femeile nu mai vorbeau despre copii, mancare si moda, ci doar despre radiatii. "Nu le poti vedea, mirosi sau simti, asa ca oamenii se tem de ele", explica ea.

Barele de combustibil nuclear de la Fukushima s-au topit complet

In plus, oamenii nu mai stiau ce pot consuma in siguranta. "Era o chestiune de viata si de moarte", isi aminteste Suzuki.

Mai mult, Fukushima era o zona recunoscuta pentru agricultura. Oamenii aveau pamanturi si isi cresteau singuri legumele. Grijile si anxietate pluteau in aer, isi aminteste ea. Se ajunsese la situatia in care bunicii ofereau copiilor lor fructe si legume proaspete, insa mamele refuzau sa le dea celor mici.

Suzuki a pus bazele grupului "Iwaki Action Mama", impreuna cu mai multe mame. Initial, se organizau demonstratii, insa ulterior s-a adoptat o tactica noua: femeile au invatat sa masoare singure nivelul de radiatii. Au strans echivalentul a 600 de dolari si au cumparat un echipament de masurare a radiatiilor.

Cand acesta a venit, femeile au descoperit ca instructiunile erau in limba engleza, pe care niciuna nu o cunostea. Nu si-au pierdut speranta si au contactat experti si profesori universitari, au organizat traininguri, pana cand au dobandit cunostintele de baza. Se intalneau in restaurante si cafenele, unde discutau rezultatele.

"Ne simteam de parca eram in prima linie de front"

In noiembrie 2011, au reusit sa cumpere un nou instrument care sa masoare nivelul de contaminare din alimente, instrument pe care au platit 26.400 de dolari. Laboratorul a fost numit Tarachine, dupa numele unui personaj feminin japonez, din teatru, care vorbea limba samurailor. "Ne simteam de parca eram in prima linie de front", povesteste Suzuki.

Azi, Tarachine are 12 angajati si un volum de munca pe care cu greu il poate duce la bun sfarsit. Oamenii aduc aici mancare, pamant, iarba, orice gasesc in curtea casei sau gradina, pentru teste. Rezultatele sunt publicate online, astfel ca oricine are acces la ele.

In Japonia, multe astfel de laboratoare s-au creat in urma dezastrului de la Fukushima. Tarachine e insa special, pentru ca in timp ce cele mai multe nu pot masura decat razele gamma, aici se masoara si cele beta. In plus, primeste mostre de la omul de rand si ii raspunde acestuia la intrebari.

Cum exista masuratori pe care guvernul nu le face, oamenii apeleaza la Tarachine, aducand inclusiv praf din propriul aspirator. Un om de rand nu ar avea banii sa-si permita astfel de masuratori, ele costand mii de dolari. Tarachine percepe o suma simbolica, de circa 17 dolari.

In plus, oricine vrea sa invete sa faca astfel de masuratori va fi instruit gratuit.

Mai mult, organizatia a luat sub aripa sa protectoare o mica clinica din zona, unde medici din intreaga Japonie vin periodic sa faca gratuit teste de cancer de tiroida copiilor. De cand au inceput sa se faca aceste teste, 166 de copii au fost diagnosticati sau sunt suspecti de cancer de tiroida in prefectura Fukushima.

45% dintre copiii din Fukushima, expusi la radiatii

Organizatia face si excursii, pentru copii, in sudul tarii.

Suzuki, la fel ca alte femei implicate in aceste proiecte, recunosc ca viata li s-a schimbat complet de la dezastrul din martie 2011. "Dar daca vrei sa ai liniste (sa nu-ti faci griji legat de radiatii - n. red.) dupa un accident ca cel de la Fukushima, atunci cred ca trebuie sa faci ce am facut noi", mai explica femeia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Tarachine masurare radiatii Japonia, #mame laborator masurare radiatii Fukushima, #masurare radiatii Fukushima, #radiatii alimente Japonia Fukushima , #Japonia
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5