Nivelul radioactivitatii apei de mare creste la Fukushima

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 08:58
2167 citiri
Nivelul radioactivitatii apei de mare creste la Fukushima

Apa de mare din apropierea reactoarelor nucleare de la Fukushima are un nivel mai mare de radioactivitate decat s-a inregistrat initial, a anuntat agentia pentru siguranta nucleara din Japonia.

Apa contine iod radioactiv de 3.355 de ori mai mare decat limita legala, potrivit agentiei, desi un oficial a declarat ca iodul urmeaza sa se deterioreze pana cand va ajunge sa intre in contact cu locuitorii, informeaza BBC News.

Alte masuratori au aratat ca nivelul de iod este de 1.850 de ori mai mare decat limita legala. Reprezentantii agentiei pentru siguranta nucleara sustin ca izotopul iod-131 isi injumatateste cantitatea de radiatii emisa in aproximativ opt zile si ca, in ciuda concentratiei mari care exista in apa de mare, se va dezintegra inainte sa intre in contact cu locuitorii.

Izotopul iod-131 este cel consdierat o cauza a incidentei mari a cancerului de tiroida printre copiii expusi la radiatii dupa dezastrul de la Cernobil din 1986. Insa pe langa iodul radioactiv, exista si alte elemente radioactive care au o durata de dezintegrare mai mare: cesium, uraniu, ruteniu, strontiu sau plutoniu.

Premierul japonez Naoto Kan a discutat criza de la centrala nucleara cu presedintele american Barack Obama, care a promis sa ajute cetatenii afectati de cutremurul care a avariat centrala Fukushima. Inginerii de la centrala incearca in continuare sa repuna in functiune sistemul de racire a reactoarelor.

Radiatii din Japonia au ajuns in Filipine

Intre timp, presedintele companiei care detine centrala, Tepco, Masataka Shimizu, a fost spitalizat, dupa ce a acuzat ameteli si sufera hipertensiune.

Cutremurul din 11 martie de 9 grade si tsunami-ul care a urmat au avariat sistemul de racire la centrala nucleara de la Fukushima, iar din reactoare au fost degajati nori radioactivi, extrem de periculosi. Zeci de muncitori care au ramas sa lucreze la centrala au incercat sa raceasca reactoarele cu apa de mare, insa tentativa a esuat. Acum, muncitorii au incercat sa realimenteze reactoarele nucleare cu energie.

Vineri, un oficial japonez a anuntat ca vasul reactorului 3 de la Fukushima a fost avariat si exista posibilitatea ca radiatia emanata de combustibilul din reactor - o combinatie de uraniu si plutoniu - sa fie eliberata.

Japonia: Trei muncitori expusi la radiatii, doi internati

Mai multi muncitori care incercau sa conecteze un cablu electric la centrala nucleara au fost raniti, dupa ce au calcat in apa cu nivele mult mai ridicate decat cele gasite in mod normal in reactor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#radiatii Japonia, #centrala nucleara Japonia, #radiatii apa mare , #Japonia