"Onoarea" Japoniei si vanatoarea de balene

Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 10:28
6705 citiri
"Onoarea" Japoniei si vanatoarea de balene
Foto: 20 Minutes

Cateodata nici japonezii nu sunt chiar atat de onorabili pe cat se spune si le place sa creada. Dovada: determinarea de a manca balene, in ciuda reglementarilor internationale care interzic vanatoarea cetaceelor in scopuri comerciale. Niponii, insa, inventeaza mereu pretexte, ca sa eludeze interdictiile.

In urma unui verdict al Curtii Internationale de Justitie (CIJ), sesizata de Australia, Japonia a fost constransa sa sisteze in sudul Pacificului traditionala vanatoare de balene, care ameninta supravietuirea speciei.

La baza hotararii a stat constatarea ca balenele sunt vanate nu numai in scopuri stiintifice, respectiv pentru cercetari in legatura cu specia, ci si in scopuri comerciale, ceea ce organismele ecologice internationale interzic cu desavarsire, informeaza 20 minutes.

Cu toate acestea, ecologistii sunt informati ca Japonia incearca o noua abordare a problemei, intentionand sa reia vanatoarea balenelor incepand cu anii 2015-2016, prin eludarea deciziei CIJ.

Pescuitorii de balene din Japonia se refera in acest sens la o singura specie, asa numitele balene Minke, a caror cercetare stiintifica ar fi utila pentru a culege informatii cu privire la starea de sanatate a cetaceelor si a caror vanare ameninta in mai mica masura stabilitatea speciei.

Pe de alta parte, unii cercetatori au constatat o scadere considerabila a stratului de grasime continut chiar de aceste balene, ceea ce confirma faptul ca vanatul a afectat deja puterea de supravietuire a speciei.

Japonia are o veche traditie in ce priveste vanatoarea de balene si a gasit mereu pretexte pentru a nu respecta moratoriul stabilit de organismele internationale in 1986, prin care era stabilita limitarea vanarii unor mamifere, chiar si in scopuri de cercetare.

De altfel, carnea de balena se gaseste destul de frecvent in restaurantele si in pescariile din tara, ceea ce sugeraza ca, sub pretextul cercetarilor, se practica vanatoarea in scopuri comerciale.

In iunie anul curent, premierul Japoniei, Shinzo Abe, a provocat nemultumirea mai multor organizatii ecologice, printr-o declaratie publica privind intentia de a relua chiar si vanatoarea comerciala de balene in apele zonei Antarctice.

Premierul japonez se referea cu aceasta ocazie la o veche traditie in domeniul vanarii de balene, facand chiar conotatii intre traditie si cultura poporului japonez.

Agentia pentru pescuit a Japoniei pregateste de altfel un plan oficial privind vanatoarea cetaceelor, urmand sa fie prezentat la Comisia Internationala de supraveghere a vanatorii de balene, ce va avea loc la sfarsitul lunii septembrie.

Intre timp, Japonia continua sa vaneze nestingherita balene in apele Pacificului de Nord, care nu intra in sfera de aplicare de deciziei CIJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Japonia vanatoare balene, #balene protejate ecologic Japonia , #Japonia