Reportaj din Japonia: Ajutor de la marina civila americana - sectia "rezerve" (II)

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 10:28
2549 citiri
Reportaj din Japonia: Ajutor de la marina civila americana - sectia "rezerve" (II)
Foto: Daylife

Ofiterii din marina civila, dupa ce ies la pensie, pot opta sa fie tinuti pe "listele de urgenta", de unde sunt alesi pentru anumite curse, de obicei calatorii foarte scurte.

Dupa cutremurul din Japonia, care a avut loc pe ziua de 11 martie 2011, o multime de capitani pensionari au fost solicitati sa se angajeze in efortul de sprijinire a populatiei sinistrate.

Reportaj din Japonia: Ajutor de la marina civila SUA - sectia "rezerve" (I)

Pilotul portului Kashima a luat comanda vasului si pe 21 martie, la orele 19:00, "Georgia" era in rada.

Compania s-a decis sa trimita acasa, ziua urmatoare, intregul echipaj, urmand probabil sa angajeze un echipaj japonez pentru urmatorul voiaj.

Nepravazutul i-a surprins chiar si pe japonezi

In mod normal, de la portul Kashima pana la cel mai mare aeroport apropiat Narita distanta pe autostrada se poate parcurge in 60-70 de minute. Din cauza drumurilor stricate de cutremur, a fost nevoie de 9 ore. Soferul de autobuz japonez, extrem de amabil, vorbea engleza si le arata ravagiile produse si de cutremur si de acele tsunami, care au ajuns la 5 km in interior, maturand totul in cale. In mesajul trimis atunci, Ronny spunea:

"Era seara, pe la orele 16:00, si era extrem de frig. Vazand oameni 'locuind' pe strada, in corturi sau saci de dormit improvizati, era imposibil sa nu simti compatimire pentru ei. Faptul ca le-am dus alimente si apa imbuteliata cu 'Georgia' ne dadea un fel de sentiment de solidaritate cu ei, vazand fetele lor resemnate."

Soferul le-a explicat faptul ca japonezii sunt obisnuiti, de secole, cu cutremurele si cu tsunami, dar de data asta totul a fost extrem de intens, lucru pentru care nimeni nu putea fi pregatit:

"Fiecare familie are o rezerva de produse vitale in astfel de imprejurari. De obicei, conserve, apa de baut, lanterne electrice sau lampi cu petrol si haine care sa tina de cald. Dar, de data asta, aproape toate aceste rezerve au ramas sub daramaturi, iar valurile de apa le-au maturat, facand gasirea lor aproape imposibila."

Foto: Daylife

Aceste rezerve personale sunt alese astfel incat sa asigure supravietuirea unui familii pentru o perioada de cel putin 10 zile.

Societatea japoneza, extrem de disciplinata, calma si metodica, chiar in mijlocul unui dezastru, poate impresiona pe oricine.

Supravietuitori nebanuiti

In timp ce se indreptau spre aeroport, radio Tokio a anuntat ca in oraselul Sendai s-au scos de sub ruine doi soti, de 85 de ani, care au supravietuit sapte zile, band zapada si mancand peste conservat. Soferul a oprit autobuzul ca sa aplaude, impreuna cu toti pasagerii.

Autoritatile locale au avut grija in primul rand de copii, care au fost dusi in adaposturi stabilite in cladirile facute din beton armat si piatra, singurele structuri care au rezistat. De aceea, au vazut, pe strazi, atatia varstnici, sezand in jurul unui foc, prajind ceva de mancat. In mod altruist, ei au refuzat locurile oferite in adaposturi, lasand femeile, copiii si tinerii, sa fie protejati.

Foto: Daylife

Soferul le-a relatat ca nu au fost niciun fel de infractiuni raportate politiei. Compara aceasta situatie din Japonia cu cea produsa de cutremurul din Haiti, cu un an in urma, cand intreaga populatie s-a pus pe jefuit in cladirile cazute.

Diverse echipe de salvare, din mai multe tari, ajutate de caini cu dresaj specific, au reusit sa mai gaseasca sub daramaturi vreo sase persoane, in viata, dupa mai mult de o saptamana. Unii dintre ei sufde fracturi, hipotermie si deshidratare.

Ospitalitate chiar si dupa tragedie

Problema cea mai acuta in astfel de situatii este pierderea curentului electric, cum s-a intamplat cu mai multe reactoare atomice si spitale din regiune. Generatoarele auxiliare fiind distruse de tsunami, operatiile de salvare au fost extrem de dificile. S-au avariat liniile telefonice, statiile de repetitie celulara si sistemul national de radio-comunicatii.

Drumurile au fost reduse la asfalt cu crapaturi late de peste un metru, pline de apa si moloz.

Populatia japoneza, extrem de recunoscatoare tuturor tarilor care au venit in ajutorul ei, se tot scuza strainilor pentru faptul ca nu mai poate oferi ospitalitatea traditionala.

In calatoria lor spre aeroportul din Norita, cei de pe "Georgia" au fost opriti la doua posturi de control, unde echipe de tehnicieni, imbracati in costume de protectie albe, le-au masurat gradul de radioactivitate, banuind ca ar fi putut fi afectati de norii radioactivi pe care vantul ii aduce din nord, de la generatoarele atomice avariate de cutremur si tsunami. Toti erau negativi.

Foto: Daylife

Au ajuns la aeroport pe la 3:45 si au fost "cazati" intr-o sala de asteptare, in care erau peste 10.000 de persoane. La WC-uri se transporta apa cu niste mici cisterne pe roti, cu vreo 300 de litri, in fiecare. Avionul urma sa decoleze la orele 5:00.

Regretul principal al lui Ronny consta din faptul ca, fiind prima lui calatorie in Japonia, nu a putut vizita Tokio, care a supravietuit relativ bine dezastrului.

Unii dintre colegi lui petrecusera mai mult timp in Japonia si vorbeau limba binisor, fiind foarte familiarizati cu cultura si cu obiceiurile tarii. Toti erau impresionati pana la lacrimi.

Odata decolati, si afara fiind inca intuneric, sub o luna plina extrem de luminoasa, au aruncat o ultima privire asupra coastei de est a Japoniei, de la vreo 2.000 m altitudine. Pe banda neagra a liniei de coasta, ici si colo, licareau focurile nenorocitilor ce "locuiau" pe strazi.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#mobilizare ajutoare SUA, #ajutoare mancare Japonia, #supravietuitori tsunami Japonia , #Japonia