Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Revista Presei: ONU a realizat traseul probabil al norului de radiatii de la Fukushima

Vineri, 18 Martie 2011, ora 08:41
5871 citiri
Revista Presei: ONU a realizat traseul probabil al norului de radiatii de la Fukushima

Pericolul nuclear de la centrala Fukushima din Japonia tine prima pagina a ziarelor de vineri. Organizatia Natiunilor Unite a realizat un traseu probabil al norului de radiatii care a fost eliberat din reactoarele nucleare, care acum nu mai pot fi racite.

Pe masura ce specialistii din Japonia incearca sa restabileasca alimentarea cu energie electrica la reactoarele nucleare, pentru a reporni sistemele de racire, autoritatile americane incearca sa linisteasca populatia si asigura ca nivelul de radiatii nu pune probleme pentru sanatate.

"Evenimentul Zilei" arata ca ONU a realizat un traseu probabil al norului de radiatii, acesta urmand sa ajunga vineri pe coastele californiene.

In tot acest timp, mii de japonezi, dar si cetateni straini, cer ajutorul autoritatilor. Cetatenii romani care au nevoie de ajutor au mari sanse sa nu li se raspunda la telefon, arata "Adevarul", care scrie ca la telefoanele ambasadei nu a raspuns nimeni.

Insa nu toata lumea vrea sa plece din Japonia, in aceste vremuri de restriste: reportajele de la televiziunile japoneze se termina intr-o nota optimista, iar cetatenii tarii au demonstrat ca pot fi solidari, oferind o mana de ajutor oriunde este nevoie, arata "Jurnalul National".

Teama ca un astfel de accident s-ar putea petrece si in alte zone ale lumii este deasemenea un subiect fierbinte. Radio Europa Libera a realizat un top al centralelor nucleare cu probleme din lume, iar cea de la Cerobil este pe locul trei, arata "Romania Libera".

In ceea ce priveste dependenta statelor de energie nucleara, cea mai mare problema este in Franta, unde 75% din energia produsa este energie nucleara, arata "Puterea", care face un top al tarilor care depind de energia atomica.

Evenimentul Zilei: ONU a realizat traseul probabil al norului de radiatii de la Fukushima

Expertii ONU au apreciat traseul pe care il va urma, probabil, norul radioactiv rezultat in urma exploziilor si incendiilor de la centrala nucleara Fukushima. Norul radioactiv a traversat joi arhipelagul Aleutine, urmand sa atinga coastele californiene vineri, relateaza New York Times, citat de Evenimentul Zilei.

Specialistii sustin ca, pe masura ce se indeparteaza de Japonia, nordul radioactiv isi va pierde din concentratie si va avea consecinte minore asupra sanatatii populatiei din zonele pe care le va traversa.

Adevarul: Ambasada romana, greu de prins la telefon in Japonia

Cu toate acestea, populatia din Japonia este ingrijorata cu privire la pericolul pe care il reprezinta radioactivitatea. Mii de japonezi si cetateni straini stau la cozi pe aeroporturi pentru a prinde un bilet si pentru a putea pleca. Romanii care cer ajutor la ambasada nu insa mari sanse sa prinda pe cineva, la telefon.

Purtatorul de cuvant al Ministerului roman de Externe, Doris Mircea, sustine insa ca Ambasada Romaniei la Tokyo functioneaza la parametri normali, "ca probabil telefonul ambasadei la Tokyo suna ocupat din cauza numeroaselor solicitari". Angajatii ambasadei romane nu au raspuns insa nici la e-mail, informeaza Adevarul.

Jurnalul National: Corespondenta de la Nara - Lectia de viata a Japoniei

Distrugerile cauzate de tsunami si cutremur nu sunt insa indeajuns pentru a infrange spiritul de luptatori al japonezilor. Acestia incearca, pe cat posibil, sa ramana optimisti, se organizeaza, doneaza bani si alimente si raman solidari, pentru a face fata dezastrului.

Cu toata tristetea ce inconjoara tara acum, e frumos sa-i auzi pe oameni cum discuta. Printre oftaturi si priviri indurerare, cuvintele lor insufla speranta si putere. Japonia nu moare, Japonia nu va fi doborata, Japonia nu va fi stearsa din analele istoriei, nici acum, nici vreodata. Acesta e sentimentul pe care il am de fiecare data cand ii aud vorbind despre cutremur", scrie corespondentul Jurnalului National.

Romania Libera: Centrala de la Cernavoda, al treilea pericol nuclear al planetei

Tragedia din Japonia reaminteste Europei, dar nu numai, cat de vulnerabila este in cazul unui pericol nuclear, avand in vedere ca multe tari au centrale nucleare cu probleme. Europa Libera a realizat un top al pericolelor nucleare, iar centrala de la Cernobil este pe locul trei.

Cu doua reactoare operationale la Cernavoda si cu alte grupuri noi in plan, autoritatile romane vor trebui sa reevalueze standardele de securitate la centrala nucleara pentru a tine cont de faptul ca este amplasata intr-o zona seismica. A fost cerinta Comisiei Europene care in decembrie 2010 a aprobat proiectul prezentat de Romania de construire a doua noi reactoare.

In afara inaspririi indicatorilor de siguranta si rezistenta la cutremure s-au mai cerut si dispozitive de protectie care sa-i permita centralei sa reziste la un incident aviatic si chiar la un atac cu rachete, scrie Romania Libera.

Puterea: Top 10 natiuni depenedente de nuclear

O alta problema este si dependenta de energia nucleara, in conditiile in care exista multe state care au zeci de centrale nucleare. In cinci state (Franta, Slovacia, Belgia, Ucraina si Suedia), peste 40% din energia produsa la nivel local este energie nucleara.

Franta detine cel mai mare procent de electricitate din surse nucleare din lume, si este, de asemenea, Nr. 1 ca exportator de energie electrica. Franta trimite circa 18 la suta din productia totala de energie electrica in Italia, Olanda, Belgia, Marea Britanie, si Germania si face mai mult de 4 miliarde de dolari din aceasta afacere, arata Puterea.

(L.S.)

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#nor radiatii Japonia, #traseu nor radiatii, #centrala nucleara Fukushima , #Japonia
Comentarii
Poza gabrielteodorescu
gabrielteodorescu
rank 3
,,, din nou dati ce zic de data asta sunt rautacios ... toti cimpalacii din presa scrisa fara cunostiinte solide in domeniul fizicii nucleare si al designul unui reactor nipon!!!