Risc de producere al unui nou tsunami in Japonia

Miercuri, 20 August 2014, ora 11:08
2127 citiri
Risc de producere al unui nou tsunami in Japonia
Foto: BBC

O insula vulcanica in eruptie, care se extinde in largul Japonei, poate provoca un tsunami daca versantii proaspat creati de lava se vor prabusi in mare, informeaza oamenii de stiinta.

Insula aparuta anul trecut continua sa se extinda, inghitind deja insula Nishinoshima, situata la circa 1.000 de kilometri sud de Tokyo. Iar, in prezent, insula acopera 1,26 kilometri patrati, scrie Business Insider.

Craterele arunca 200.000 de metri cubi de lava in fiecare zi, suficient cat pentru a umple 80 de bazine olimpice, materie ce se acumuleaza in zona de est a insulei.

"Daca lava continua sa creasca in zona estica, o parte dintre versantii insulei s-ar putea prabusi, provocand un tsunami", a avertizat Fukashi Maeno, profesor la Institutul de Seismologie al Universitatii din Tokyo.

Potrivit lui, caderea a 12 milioane de metri cubi de lava ar putea genera un tsunami de un metru, ce ar putea lovi in circa 18 minute pe insula Chichijima, aflata la 130 de kilometri distanta.

Chichijima are 2.000 de locuitori si este cea mai mare insula din arhipelagul Ogasawara, un grup de insule administrat de Tokyo.

"Modul ideal de a monitoriza si de a evita un dezastru natural este de a monta in apropeirea insulei un nou sistem de detectare al cutremurelor si al tsunami-urilor, dar este imposibil ca cineva sa ajunga acolo in situatia actuala", a adaugat Maeno.

Un oficial din cadrul Agentiei Meteorologice din Japonia, care monitorizeaza cutremurele si tsunami-urile, a declarat ca agentia supravegheaza orice semn precursor.

"Am studiat simularea in aceasta dimineata si ne gandim sa consultam expertii in cutremure cu privire la probabilitatea producerii unui astfel de fenomen, pentru a vedea ce masuri putem lua", a declarat el.

In martie 2011, nord-estul Japoniei a fost devastat de un tsunami imens, in urma caruia au murit peste 18.000 de oameni si orase intregi au fost distruse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#risc tsunami Japonia, #insula vulcanica eruptie Japonia, #Japonia cutremur tsunami , #Japonia