SUA-Japonia-Australia, exercitii militare comune

Joi, 07 Februarie 2013, ora 21:11
2501 citiri
SUA-Japonia-Australia, exercitii militare comune
Foto: CBS News

In regiunea Pacificului de Vest au inceput ample exercitii militare, la care participa SUA, Japonia si Australia.

Acestea au capatat o mare importanta o data cu ascensiunea militara a Chinei, dar si a conflictului recent dintre Beijing si Tokyo, referitor la suveranitatea unor insule din zona.

Exercitiile militare Cope North au scopul de a pregati fortele aeriene ale SUA, Japoniei si Australiei pentru a lupta impreuna, daca in regiune apare o criza, scrie CBS News.

Efectuarea operatiunilor din Pacific trimite si un mesaj puternic la Beijing, potrivit caruia aceasta alianta militara, SUA-Japonia-Australia, este una solida si trebuie luata in seama.

"Exercitiile nu sunt indreptate impotriva unei anumite tari, precum China. Cu toate acestea, dovada faptului ca alianta noastra cu Statele Unite si Australia este una viguroasa, asta constituie un mesaj puternic", a spus general-locotentul Masayuki Hironaka din cadrul Fortelor Aeriene japoneze.

Cei trei aliati au inceput misiuni aeriene comune la inceputul saptamanii in jurul teritoriului american din Guam. Joi, avioanele de lupta americane s-au alaturat bombardierelor si avioanelor de transport.

Pentru prima data, la aceste exercitii au participat si navele japoneze. Oficialii americani sustin ca la operatiuni s-ar putea alatura si Noua Zeelanda si Filipine.

Manevrele Cope North sunt un element cheie al strategiei militare a Statelor Unite din Pacific. Acum se da mai multa atentie acestei regiuni din Asia, existand si posibilitatea unei confruntari in aer sau pe mare cu fortele militare din China.

Asta si pe fondul unor recente dispute si tensiuni teirtoriale aparute intre China si Japonia.

Miscari de trupe in regiune

SUA doresc sa reechilibreze raportul de forte din Pacific prin aducerea de avioane, nave, dar si militari in zona. In urmatorii ani, se vor deplasa zeci de mii de soldati la bazele din Japonia si Coreea de Sud.

De asemenea, Marina americana a inceput rotatia trupelor sale de la Darwin, din nordul Australiei, si a celor 9.000 de militari stationati in insula Okinawa din Japonia, care vor fi mutati in alte insule mai mici din Hawaii si alte zone.

Aceste miscari arata preocuparea strategica a SUA, ca un raspuns la ascensiunea Chinei, ca putere militara regionala, care ar putea contesta capacitatea Washingtonului de a interveni intr-o eventuala criza in aceasta regiune.

China si-a sporit atentia in zona, dupa desfasurarea avioanelor SUA in apropiere de insulele Senkaku. Armata americana a inceput pe 10 ianuarie implementarea sistemului aerian AWACS, iar avioanele sunt echipate si cu radare sofisticate, pentru a monitoriza zona din jurul insulelor nelocuite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#exercitii militare SUA Japonia, #operatiuni Pacific SUA Japonia, #alianta SUA Japonia Australia, #suprematie militara Pacific, #tensiuni regiunea Pacific, #conflict insule China Japonia , #Japonia