Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un puternic taifun va lovi nord-estul Japoniei

Marti, 30 August 2016, ora 13:15
2555 citiri
Un puternic taifun va lovi nord-estul Japoniei
Foto: Pixabay

Un puternic taifun numit Lionrock, al 10-lea in acest sezon in Asia, este asteptat sa ajunga marti in zonele de coasta din nord-estul Japoniei, in regiunea sinistrata dupa giganticul tsunami din martie 2011.

Potrivit agentiei meteo japoneze, marti dimineata la ora locala 9.00 (3.00, ora Romaniei), taifunul se afla in largul prefecturii Chiba, la est de Tokyo, si se indrepta spre coastele de nord-est ale arhipelagului.

Taifunul se deplaseaza cu viteza de 30 km/h, fiind insotit rafale de vant de pana la 180 de km/h.

La Tokyo, impactul taifunului s-a limitat dimineata la o ploaie putin violenta si vant relativ slab.

In schimb, in zona de nord-est se asteptau ploi abundente, iar agentia meteo a avertizat locuitorii din regiunile in cauza, solicitand-le sa evite calatoriile si activitatile in exterior.

Trenurile de mare viteza Shinkansen spre directia nord au fost suspendate, iar altele sunt intarziate, au precizat companiile feroviare.

Circa o suta de zboruri au fost anulate spre si din nordul si nord-estul tarii, in principal de companiile Japan Airlines (JAL) si ANA.

Autoritatile locale au cerut locuitorilor sa fie pregatiti pentru evacuare din cauza unor posibile inundatii si alunecari de teren.

"Vom intari patrulele de supraveghere a deversarilor de apa", a declarat Tokyo Electric Power (Tepco), compania care exploateaza centrala nucleara Fukushima Daiichi, unde exista riscul ca ploile sa provoace prin drenare scurgeri de apa din solurile contaminate.

Exista riscul ca Lionrock sa ajunga intr-o zona care nu a mai fost afectata de fenomen din anul 1951 - costa prefecturii Iwate.

Japonia se confrunta anual cu multe taifunuri, dar in general acestea se indreapta spre insulele din sud, iar atunci cand iau directia nord, ele ating zonele de coasta din partea de sud sau sud-vest a principalei insule, Honshu.

Insa taifunul Lionrock a sfidat toate predictiile. Aparut in 19 august in oceanul Pacific, el s-a indreptat spre sud, apoi s-a intors brusc, revenind spre Honshu, facand un viraj pentru a se indrepta in partea de nord a insulei.

Un alt taifun, numit Mindulle, a afectat saptamana trecuta o zona din apropiere de Tokyo, indreptandu-se apoi spre zona de nord a tarii. Mindulle a ucis in trecerea sa o persoana si a ranit alte saizeci.

Intre 20 si 30 de taifunuri afecteaza anual Asia, aproximativ jumatate dintre acestea ajungand in Japonia, aminteste agentia France Presse.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#taifun Japonia , #Japonia