Ziare.com

Vulcanii din Japonia sunt gata sa erupa

Vineri, 25 Martie 2011, ora 07:57

   

Vulcanii din Japonia sunt gata sa erupa
Vulcanii din zona arhipeleagului nipon se pot activa si pot erupe in urmatoarele luni, conform unui studiu al expertilor francezi, motiv pentru care acestia vor fi tinuti sub atenta observatie, in urmatoarele luni.

Confruntata cu unul dintre cele mai teribile cutremure, un tsunami devastator, criza nucleara si eruptia vulcanului Shinmoedake, de pe insula Kyushu, se pare ca Japonia va trebui sa faca fata in urmatoarele luni si unor posibile eruptii vulcanice de amploare, scrie Sciences & Avenir.

Avertizarea vine in urma unui studiu realizat de cercetatorii de la Institutul de Fizica a Pamantului de la Paris, care au modelat variatiile de stres ale scoartei terestre la adancimi cuprinse intre 20 si 60 de kilometri.

Expertii francezi recomanda monitorizarea atenta a vulcanilor din zona Cercului de Foc al Pacificului, in special zona arhipelagului nipon.

Studiul noteaza iminenta unor eruptii, in urmatoarele luni, deoarece camerele de magma ale vulcanilor sunt supuse acum unor presiuni uriase, de ordinul a un milion de pascali, la 20 de kilometri adancime, din cauza unor forte de expansiune.

Cutremurele majore care au avut loc in ultima perioada, cum ar fi cel din 11 martie si sutele de replici puternice care l-au urmat, au provocat schimbari dramatice in stresul tectonic al zonei.

Deoarece regiunea de coasta din Sendai s-a deplasat cu aproximativ 4,2 metri spre vest, peste linia de coasta, care s-a deplasat si ea cu aproximativ 50 de centimetri, au aparut aceste tensiuni mari in scoarta.

In profunzime, regiunile vizate au fost supuse unor presiuni uriase, astfel ca unele placi au suportat comprimari, iar altele s-au dilatat.

Nathalie Feuillet este specialist in seimologie si coordonatoarea studiului, fiind cea care in ianuarie 2011 a previzionat miscari tectonice puternice in zona si cutremure in Haiti, Martinica si Guadalupe.

In cazul arhipelagului nipon, ea previzioneaza ca in curand va avea loc o decompresie in zona, care ar putea provoca eliberari masive de gaz si magma.

In consecinta, Japonia se poate confrunta in urmatoarea perioada cu un val de eruptii vulcanice, dar si cu noi cutremure.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4405 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rau !

Ca si cum nu le-a ajuns cutremurele,Tsunamiu si Rdiatiile . Dar rominu are un proverb : necazul nu vine niciodata singur.Legea Seriei !

 

... o precizare necesara si corecta in numele stiintei si adevarului de drept!

Putini cunosc ca acest studiu a fost realizat pe baza cartografierii facute de catre specialistii de la Serviciul regional de procesare a imaginilor si teledetectie - TIPS din Strasbourg, cu ajutorul satelitului SPOT CNES 5, ei fiind primii care au recomandat monitorizarea atenta a vulcanilor din zona Cercului de Foc al Pacificului,si in special zona arhipelagului nipon.
Deci... cam toate pozele vehiculate prin massmedia internationala, in afara de cateva facute de NASA au fost realizate (peste 200) de catre SERTIT( mi se pare corect asa ... si fara a aduce in fata lg dreptului de autor)
Pt interesati vezi:
http://sertit.u-strasbg.fr/Platforma pentru solutionarea online a litigiilor