Ciocniri violente in Kosovo, intre sarbi si fortele NATO

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 17:00
2706 citiri
Ciocniri violente in Kosovo, intre sarbi si fortele NATO
Foto: AP

Cel putin patru persoane au fost ranite, vineri, in urma unor ciocniri violente petrecute in nordul statului Kosovo, intre sarbi si fortele NATO.

Trei etnici sarbi si un soldat K-For se numara printre cei raniti in confruntari, in timpul unei incercari a fortelor pentru mentinerea pacii de a elibera drumurile blocate, informeaza BBC.

Soldatii fortelor NATO au tras cu gloante de cauciuc, dupa ce protestatarii au aruncat cu pietre, langa o blocada pe un drum de langa orasul Zvecan. Potrivit unui martor, cativa sarbi au tras cu pistoale.

Serbii au instituit obstacole pe sosele, in 2011, dupa ce autoritatile kosovare si ale Uniunii Europene au incercat sa preia controlul granitei cu Serbia.

Granita a fost scena unor violente intre fortele de mentinere a pacii si etnicii sarbi, care sunt majoritari in nordul Kosovo.

Mai multe sute de sarbi s-au strans in satul Rudare, pentru a proteja baricadele, lupta incepand cand trupele armate ale K-For au ajuns in zona. Reprezentantii NATO au precizat ca au inceput sa indeparteze obstacolele pentru "a imbunatati libertatea miscarii", atat pentru trupe, cat si pentru cetateni.

Fortele de mentinere a pacii au confirmat ca unul dintre soldatii lor a fost ranit, adaugand ca acesta a fost evacuat si ca se afla intr-o stare stabila. Situatia din zona a fost descrisa ca fiind "foarte periculoasa si cu riscul de a exploda".

Kosovo, a carui populatie este majoritar albaneza, s-a separat de Serbia in 1999, ca urmare a razboiului dintre Belgrad si NATO, declarandu-si independenta in 2008. Aproximativ 10.000 de persoane, majoritatea etnici albanezi, au murit in conflict.

Cel putin 80 de state au recunoscut independenta Kosovo, dar tari precum Serbia sau Rusia s-au abtinut. Noul presedinte al Serbiei, Tomislav Nikolici, a repetat ca nu va recunoaste "niciodata" Kosovo ca stat independent, chiar daca astfel va sacrifica aderarea tarii la Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ciocniri violente NATO Kosovo, #raniti ciocniri NATO Kosovo, #interventie armata NATO Kosovo, #forte armate NATO Kosovo , #Kosovo