Ziare.com

Romania nu recunoaste Kosovo si asteapta decizia Curtii de la Haga

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 22:45

   

Romania nu recunoaste Kosovo si asteapta decizia Curtii de la Haga
Ministrul roman de Externe Teodor Baconschi a reafirmat joi, intr-o intrevedere cu Lamberto Zannier, seful misiunii ONU in Kosovo (UNMIK), pozitia Romaniei de nerecunoastere a independentei Kosovo, in conditiile in care este asteptata in curand si decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga privind legalitatea declaratiei unilaterale de independenta a Kosovo.

Romania se numara printre cele cinci state UE care nu au recunoscut independenta Kosovo, declarata unilateral la 17 februarie 2008.

Mai mult, Romania a furnizat Belgradului asistenta juridica in procesul pe care Serbia l-a intentat la Curtea Internationala de Justitie de la Haga cu privire la legalitatea declararii independentei provinciei sale.

Ministrul Baconschi si diplomatul Lamberto Zannier au discutat, de asemenea, despre rolul UNMIK in procesul de democratizare si stabilizare a provinciei, cooperarea UNMIK-EULEX, abordarea "status neutral" al organizatiilor internationale din provincie, precum si situatia regionala de securitate.

Seful diplomatiei romane a reafirmat sustinerea Romaniei pentru stabilitatea si securitatea in Kosovo, precum si in regiune, inclusiv prin participarea substantiala la misiuni internationale: UNMIK, EULEX si KFOR, adauga Ministerul de Externe.

Ministrul Baconschi a salutat cooperarea UNMIK-EULEX si a reiterat pozitia Romaniei de nerecunoastere a independentei provinciei. De asemenea, a mentionat sprijinul activ al Romaniei pentru perspectiva europeana a regiunii Balcanilor de Vest.

Oficialul ONU a salutat contributia importanta a Romaniei la misiunile internationale in Kosovo si in general la procesul de stabilizare a zonei.

Seful UNMIK a mai avut o intrevedere cu Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice. Discutia s-a axat pe situatia de securitate din provincie, planurile de reconfigurare a KFOR, situatia din nordul Kosovo, relatiile dintre Pristina si Belgrad.

De asemenea, a fost abordata si apropiata decizie a Curtii Internationale de Justitie de la Haga privind legalitatea declaratiei unilaterale de independenta a Kosovo. Secretarul de stat Aurescu a reafirmat sprijinul pentru UNMIK si activitatea acesteia, definita in temeiul pozitiei de neutralitate fata de statutul provinciei Kosovo, mentioneaza MAE.

Romania se numara printre principalii contributori la misiunile internationale de stabilizare in Kosovo. Contingentul romanesc din Kosovo cuprinde 140 de militari in cadrul KFOR si 193 de jandarmi, politisti si reprezentanti ai societatii civile in cadrul EULEX.

In cadrul UNMIK, Romania este reprezentata de doi ofiteri de legatura.

Sursa: rNews

Articol citit de 1897 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se pare ca asta e singura data cind tinem si noi capul sus

Sirbii au fost vecini buni iar ce a facut Constantinescu sustinind raidurile criminale americane asupra Belgradului trebuie incadrata complicitate la crime de razboi.
Aceasta e singura ocazie in care pot sa spun ca guvernul Romaniei a ascultat vocea poporului roman si a procedat corect, nerecunoscind judetul terorist Kosovo.

 

decizie corecta!

Kosovo nu este un stat !Romania nu se face partasa la sfisierea unei tari!Aviz celor ce predica drepturile omului fara judecata,asta pot face minoritatile intr-un stat,la un moment dat!priviti "statul kosovo"!

 

Probabil mai elegant ,

si diplomatic era daca spunea ca se abtine.

 

Nu zau ?

de ce sa se abtina ?. Inseamna ca nu exista, ca nu participa la politica lumii, ca nu e in stare de o pronuntare a statului roman intr-o problema care-l priveste ca vecin.
Prin ce justifici matale pozitia de ,,abtinere,,? - sau ai zis-o asa.... ca sa twe afli in treaba?
Ce bine era daca ,,TE ABTINEAI,, !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor