Independenta Kosovo: Reactii dupa decizia Curtii de la Haga

Joi, 22 Iulie 2010, ora 21:35
3333 citiri
Independenta Kosovo: Reactii dupa decizia Curtii de la Haga
Foto: Arhiva

Decizia Curtii Internationale de Justitie privind independenta Kosovo nu a schimbat cu nimic situatia in cele doua tabere, pro si contra, ci alimenteaza si mai mult tensiunile in zona.

De o parte a baricadei se afla Serbia si sustinatorii sai, printre care si Romania. Astfel, dupa aflarea deciziei luate joi la Haga, presedintele sarb Boris Tadici a declarat ca "Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo proclamata in mod unilateral".

Opinia sa a fost intarita de cea a ministrului sarb de externe, Vuk Jeremici, care a anuntat ca Serbia va continua cu o lupta diplomatica pentru Kosovo, notand ca procesul va fi unul dificil.

Urmatorul pas va fi dezbaterea din Adunarea generala a ONU, din toamna, iar pana atunci, ministrul a mai spus ca este extrem de important sa se mentina pacea si stabilitatea in provincie si le-a cerut cetatenilor sa ramana calmi, informeaza Newsin.

Independenta Kosovo nu incalca dreptul international, a decis Curtea de la Haga

De partea Serbiei continua sa ramana si Rusia. "Decizia Curtii Internationale de Justitie privind independenta Kosovo nu schimba pozitia Rusiei privind Kosovo", a anuntat, joi, Ministerul rus de Externe, intr-un comunicat, citat de Interfax si preluat de Newsin.

C. Ashton: Viitorul Kosovo se afla in UE

De partea cealalta, kosovarii jubileaza. "Ma astept ca Serbia sa vina la noi, pentru a discuta despre atat de multe probleme de interes reciproc, de importanta reciproca", a declarat ministrul de externe din Kosovo, Skender Hyseni, adaugand ca "astfel de discutii pot avea loc numai intre state suverane", informeaza Newsin.

Autoritatile de la Pristina sunt puternic sustinute de Statele Unite, care au salutat avizul de joi a CIJ si au cerut Europei se alinieze spiritului hotararii CIJ, care a spus ca declaratia de independenta a Kosovo nu a incalcat legea internationala.

Si Franta a salutat cu satisfactie avizul Curtii de la Haga, subliniind prin vocea ministrului sau de externe, Bernard Kouchner, ca independenta Kosovo este "ireversibila".

"Acest aviz afirma in mod clar ca declaratia de independenta a Kosovo nu este contrara nici dreptului international, nici rezolutiei 1244, cum a sustinut intotdeauna (...) Avizul CIJ intareste independenta Kosovo, efectiva de mai bine de doi ani si recunoscuta deja de 69 de state. Independenta Kosovo este ireversibila", a adaugat Kouchner, facand apel la "toate statele care asteptau acest aviz pentru a lua o decizie privind recunoasterea noului stat sa nu mai intarzie", informeaza Agerpres.

Totodata, Inaltul Reprezentant pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton, a exprimat printr-un comunicat de presa, pozitia oficiala a Uniunii Europene, care saluta la randul sau avizul dat joi de CIJ.

"UE saluta publicarea avizului consultativ al Curtii Internationale de Justitie, pe care il studiem acum cu mare atentie. Avizul consultativ deschide o noua faza. Atentia trebuie sa fie acum pe viitor. Viitorul Serbiei se afla in Uniunea Europeana. Viitorul Kosovo se afla, de asemenea, in Uniunea Europeana. Aceasta este in concordanta cu perspectiva europeana a regiunii si cu concluziile Consiliului legate de acest subiect. Relatiile de buna-vecinatate, cooperare regionala si dialog sunt bazele pe care este construita UE.

De aceea, Uniunea Europeana este pregatita sa faciliteze un proces de dialog intre Pristina si Belgrad. Acest dialog ar urma sa promoveze cooperarea, sa duca la progrese pe calea catre Europa si sa amelioreze viata oamenilor. Procesul de dialog insusi va contribui la pacea, securitatea si stabilitatea regiunii", se mentioneaza in declaratia Inaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe citata de Agerpres.

ONU se teme de escaladarea conflictelor etnice

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat joi fata de orice "provocari" dupa avizul consultativ al CIJ privitor la Kosovo.

"Secretarul general cere partilor sa evite orice actiune ar putea fi interpretata ca provocatoare si care ar putea duce la un esec al dialogului", a spus purtatorul lui de cuvant, la o conferinta de presa, informeaza Newsin.

In acest context, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat ca Alianta va continua sa isi desfasoare activitatea in Kosovo prin intermediul KFOR.

"CIJ a dat un aviz consultativ privitor la Kosovo. Acest aviz nu schimba cu nimic mandatul KFOR. Acesta va continua sa isi exercite mandatul pentru a mentine un climat sigur in intregul Kosovo, in interesul tuturor comunitatilor", se arata intr-un comunicat remis presei si citat de Newsin.

CIJ a estimat joi, intr-un aviz consultativ, ca declaratia de independenta a Kosovo fata de Serbia, din 17 februarie 2008, nu incalca dreptul international. Dand citire acestui aviz, presedintele CIJ, Hisashi Owada, a afirmat ca dreptul international nu contine "nici o interdictie a declaratiilor de independenta".

Pana in prezent 69 de tari, inclusiv Statele Unite ale Americii si 22 din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, au recunoscut independenta Kosovo, care are doua milioane de locuitori, din care 90 % sunt etnici albanezi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#independenta Kosovo, #reactii independenta Kosovo, #Serbia Kosovo , #Kosovo