Kosovo - cinci ani de la independenta. Ce s-a schimbat?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 16 Februarie 2013, ora 23:10
4062 citiri
Kosovo - cinci ani de la independenta. Ce s-a schimbat?

Pregatindu-se sa aniverseze cinci ani de independenta, duminica, Kosovo se apropie mai mult ca oricand de normalizarea relatiilor cu Serbia. Pentru mult, insa, sunt prea putine lucruri care merita sarbatorite in teritoriul sarac.

Aproape 100 de tari au recunoscut Kosovo, de cand etnicii albanezi au proclamat independenta de Serbia, la 17 februarie 2008, insa Belgradul inca mai considera regiunea separatista drept provincie sudica, scrie Global Post, citand AFP.

Insa discutiile mediate de UE au condus la o dezghetare in relatii in ultimele luni, ceea ce a dat sperante ca, in cele din urma, Kosovo ar putea ocupa un loc la ONU.

Una din cele mai sensibile chestiuni intre cele doua entitati, Kosovo si Serbia, ramane insa speranta Belgradului ca cei 120.000 de sarbi din Kosovo sa capete ceva autonomie.

Progresul politic a fost insa umbrit de lupta zilnica a kosovarilor, care spun ca euforia independentei s-a stins, pe masura ce se confrunta cu realitatile practice de a trai intr-un teritoriu disputat, in una din cele mai sarace regiuni din Europa.

Peste o treime din cei 1,8 milioane de kosovari traiesc cu mai putin de un dolar pe zi si PIB-ul per cap de locuitor este unul din cele mai scazute din Europa, de 2.600 de euro pe an.

Pristina se lupta cu crima organizata si coruptia, scrie sursa citata, iar somajul este de 40%.

Tinerii in Kosovo se confrunta cu "o economie mizerabila si lipsa de oportunitati pentru o viata normala", explica Agon Hamza, de 28 de ani.

Dincolo de mediul economic, vietile oamenilor sunt complicate de relatiile cu Belgradul.

Pentru a elimina tensiunile, multe din negoceirile mediate de UE s-au concentrat pe chestiuni privind viata de zi cu zi, cum ar fi relaxarea controlului la granita sau recunoasterea diplomelor.

Cum efortul Serbiei de a deveni membru UE depind de imbunatatirea relatiilor cu Pristina, premierul sarb Ivica Dacic, care se intalneste regulat cu omologul sau kosovar Hashim Thaci, a dat de inteles ca Belgradul ar putea renunta la opozitia fata de calitatea de membru ONU a Kosovo.

Si UE ademeneste Pristina cu un proces accelerat de integrare in blocul european.

In pofida tuturor problemelor, autoritatile kosovare pregatesc o serie de manifestari duminica, pentru a marca cinci ani de la independenta. Principalul eveniment va fi parada din pristina a Fortei de Securitate din Kosovo, antrenata de NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Kosovo cinci ani independenta, #Kosovo independenta , #Kosovo