Acordul crucial cu Serbia agita masele in Kosovo: Mii de oameni in strada

Duminica, 29 Noiembrie 2015, ora 07:34
5713 citiri
Acordul crucial cu Serbia agita masele in Kosovo: Mii de oameni in strada
Foto: Curtea Constitutionala din Kosovo

Politia din Kosovo a arestat sambata un parlamentar al Opozitiei si 86 de membri ai partidului sau la finalul unui miting desfasurat la Pristina la care au participat mii de persoane, cerand abandonarea acordului, sub egida de UE, pentru normalizarea relatiilor cu Serbia.

Albin Kurti, un parlamentar al partidului Vetevendosje (Autodeterminare) si unul dintre liderii manifestatiei impotriva Guvernului, a fost arestat la sediul partidului sau la Pristina, a informat politia intr-un comunicat citat de AFP.

Fortele de ordine au mai retinut 86 de membri ai formatiunii sale politice care au incercat sa impiedice arestarea lui, potrivit sursei amintite.

Interogat de politie si in luna octombrie, Albin Kurti figureaza printre deputatii Opozitiei care de mai multe saptamani au paralizat activitatea Parlamentului pentru a protesta fata de acordul cu Serbia, recurgand frecvent la gaze lacrimogene si provocand ciocniri violente pe strazile din Pristina.

Mai devreme in cursul zilei de sambata, parlamentarul s-a adresat miilor de manifestanti adunati la Pristina la apelul opozitiei.

Aceasta se opune in special proiectului de a acorda mai multa autonomie minoritatii sarbe din Kosovo, fosta provincie sarba cu o populatie de 1,8 milioane de locuitori, marea majoritate de origine albaneza. Opozitia se opune si unui acord de frontiera cu Muntenegrul, care in opinia sa ar duce la pierderi teritoriale.

"Cerem Guvernului: Nu puneti in pericol Kosovo!", s-a adresat multimii aflate intr-o piata din Pristina Fatmir Limaj, aflat in fruntea partidului de opozitie Initiativa pentru Kosovo.

El a lansat un apel pentru alegeri anticipate care sa rezolve criza politica tot mai profunda.

Opozitia a remis la 23 noiembrie presedintei Atifete Jahjaga o petitie semnata de peste 200.000 de persoane afirmand ca infiintarea unei Asociatii de municipalitati sarbe in Kosovo, prevazuta intr-un acord calificat ca "istoric" de Bruxelles si incheiat in 2013 sub egida UE, va adanci diviziunile etnice si va creste influenta Serbiei.

Kosovarii albanezi au proclamat in 2008 independenta acestei foste provincii din sudul Serbiei. Serbia nu a recunoscut niciodata aceasta independenta, dar Uniunea Europeana a lansat un dialog intre Belgrad si Pristina vizand normalizarea relatiilor lor.

Potrivit Constitutiei, autoritatile sunt obligate sa ia in considerare orice initiativa cetateneasca sustinuta de 10% din populatia Kosovo.

Curtea Constitutionala, sesizata de presedinta Jahjaga, a suspendat la 10 noiembrie punerea in aplicare a acordului dintre Pristina si Belgrad, precizand ca este o "masura provizorie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#manifestatie Pristina, #protest Kosovo, #acord Kosovo Serbia , #Kosovo