Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Negocieri decisive la Bruxelles, intre Serbia si Kosovo

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 14:04
1685 citiri
Negocieri decisive la Bruxelles, intre Serbia si Kosovo

Serbia si Kosovo negociaza marti, la Bruxelles, un acord ce ar urma sa confere autonomie sarbilor din Kosovo.

Intr-o intalnire, luni, la Belgrad, s-a cazut de acord asupra pachetului minim de cereri si componenta delegatiei sarbe la Bruxelles. Impreuna cu premierul Ivica Dacici, negocierile se duc in prezenta adjunctului sau, Aleksandar Vucici, si a vicepremierului pentru integrare in UE, Suzana Grubjesici, scrie B92.

Este a opta runda de negocieri intre sarbi si kosovari, mediata de sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton. Aceasta spera ca negocierile de marti sa fie decisive, avand in vedere ca la mijlocul lunii aprilie Comisia Europeana trebuie sa prezinte un raport privind progresul Serbiei, pentru integrarea in UE. Unul din cele mai importante aspecte ale raportului este stadiul normalizarii relatiilor intre Belgrad si Pristina.

Presedintele sarb, Tomislav Nikolici, a declarat, luni, ca Serbia nu va accepta mai putin decat o comunitate a municipalitatilor din Kosovo, care sa decida in chestiunile juridice si politienesti. Comunitatea municipalitatilor nu ar trebui sa aiba puteri legislative si executive, sustine, de cealalta parte, premierul kosovar, Hasim Thaci.

Thaci a subliniat ca pretul eventualului esec al negocierilor "va fi platit de Belgrad", prin amanarea procesului de integrare in UE al Serbiei.

Intre timp, sarbii din nordul Kosovo pregatesc si ei un raspuns in caz ca se va ajunge la un acord ce nu le convine, si ameninta ca vor "forma o autonomie".

Kosovo doreste ca Serbia sa isi destructureze ceea ce considera a fi structuri "paralele" in nordul teritoriului sau, in vreme ce Serbia doreste mai intai o mai mare autonomie a zonelor populate de sarbi din Kosovo.

De la sfarsitul conflictului din Kosovo, la sfarsitul anilor '90, regiunea s-a aflat in afara controlului guvernului kosovar, iar Serbia a continuat sa finanteze securitatea, justitia, sanatatea si educatia regiunii majoritar locuita de sarbi.

Belgradul si Pristina au ajuns la formula crearii unei asociatii a municipalitatilor sarbe, ce ar oferi o solutie discutiilor pe marginea "institutiilor paralele" din nordul Kosovo.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Serbia negocieri Kosovo Bruxelles, #Serbia Kosovo acord , #Kosovo