Parlamentul sarb, convocat de urgenta pentru a dezbate noua criza din Kosovo

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 09:27
1601 citiri
Parlamentul sarb, convocat de urgenta pentru a dezbate noua criza din Kosovo
Foto: http://www.b92.net

Guvernul sarb a cerut Parlamentului sa programeze o sesiune speciala, care se va desfaura sambata, ca sa dezbata situatia creata in Kosovo dupa preluarea sub controlul KFOR a doua puncte de trecere a frontierei intre Serbia si Kosovo.

Oficialii sarbi au solicitat joi misiunilor de mentinere a pacii internationale sa nu tolereze mutarea unilaterala de la Pristina menita sa schimbe realitatea si structura etnica din provincie, informeaza B92.

"In spatele incercarii violente de a prelua controlul la punctele de trecere a frontierei Jarinje si Brnjak efectuate de catre membri ai fortelor speciale de politie nu se afla dorinta de a stabili legea si ordinea, ci o intentie clara de a forta o schimbare a realitatii globale in nordul Kosovo, prin recurgerea la forta, care s-ar putea solda si cu pierderi umane", sustinea joi guvernul intr-o declaratie.

Oficialii sarbi sustin ca exista indicii ca autoritatile de la Pristina au coordonat aceste operatiuni cu ajutorul unor persoane care fac parte din institutiile internationale.

Guvernanatii au facut, de asemenea, apel catre toti cetatenii sa ramana calmi si sa nu raspunda la provocari.

Autoritatile de la Pristina au anuntat joi ca nu au avut unda verde pentru actiunea lor de preluare a punctelor de trecere a frontierei din nordul Kosovo nici de la KFOR (misiunea NATO), nici de la EULEX (misiunea UE), in schimb, sunt suspiciuni solide ca ambasadorul american la Pristina stia despre actiune.

Potrivit unei surse "bine informate" de la Pristina, citata sub acoperirea anonimatului de cotidianul sarb, ambasadorul american la Pristina, Christopher Dell, era la curent cu actiunea de luni a politiei kosovare, scrie Blic.

Punctul de trecere a frontierei administrative dintre Kosovo si Serbia de la Jarinje a fost incediat miercuri seara, cel mai probabil de etnici sarbi, un incident ce aduce o escalada a tensiunilor inregistrate in ultimele zile in regiune in nordul regiunii.

Incidentele au izbucnit dupa ora 20.00, ora Romaniei, cand un grup de cateva zeci de tineri, mascati, au dat foc facilitatilor de la punctul de trecere.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#sesiune urgenta Parlamentul sarb, #dezbatere violente Kosovo, #preluare kosovari puncte frontiera , #Kosovo