Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Precedentul Kosovo va avea consecinte dezastruoase - ministru sarb

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 13:27
1038 citiri
Precedentul Kosovo va avea consecinte dezastruoase - ministru sarb

Ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremici, a avertizat ca lipsa de acord in cazul Kosovo va avea drept consecinta crearea unui precedent universal aplicabil, care va oferi un model gata facut pentru secesiune unilaterala si a estimat ca trebuie elaborata o solutie reciproc acceptabila.

Totodata, el a reafirmat ca Serbia nu va recunoaste niciodata - implicit sau explicit - declaratia unilaterala de independenta a Kosovo fata de Serbia, din 17 februarie 2008.

Ministrul sarb de Externe s-a aflat joi la New York in cadrul unei vizite avand drept scop a face cunoscuta pozitia Belgradului privind Kosovo (dupa avizul consultativ al Curtii Internationale de Justitie, CIJ) in fata reprezentantilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si ai Miscarii Tarilor Nealiniate (Non-Aligned Movement, NAM0.

In opinia lui Jeremici, singura cale de a merge mai departe este de a incepe un dialog intre parti care sa duca la un compromis, la o solutie reciproc acceptabila la toate punctele aflate in suspensie.

Referindu-se la avizul consultativ al CIJ potrivit caruia declaratia unilaterala de independenta a Kosovo fata de Serbia nu incalca dreptul international, Jeremici a afirmat ca CIJ a lasat in seama Adunarii Generale a ONU sarcina de a gestiona repercusiunile politice ale avizului consultativ.

Acest lucru a fost confirmat de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a subliniat ca Adunarea Generala "va stabili cum sa se procedeze in aceasta chestiune", a precizat seful diplomatiei sarbe.

Transnistria cere ONU recunoasterea independentei, dupa modelul Kosovo

In opinia lui Jeremici, avizul CIJ nu subscrie la ideea ca declaratia de independenta este un caz unic, dar nici nu sustine pretentia Pristinei potrivit careia Kosovo este un stat. Mai mult, afirma Jeremici, CIJ a evitat sa aprobe dreptul provinciei Kosovo, afisat in mod fatis, de secesiune fata de Serbia, sau orice alt pretins drept la autodeterminare al etnicilor albanezi din Kosovo.

Seful diplomatiei sarbe este de parere ca autoritatile etnicilor albanezi din Kosovo interpreteaza, deliberat, in mod eronat avizul CIJ, pe care-l considera o legalizare a tentativei lor de secesiune. Aceasta va avea consecinte problematice largi si profunde pentru comunitatea internationala, a subliniat Jeremici.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#independenta Kosovo, #precedent independenta Kosovo, #Sebia independenta Kosovo , #Kosovo
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
ARE DREPTATE ! Mai marii lumii dau dovada de un AMATORISM POLITIC demn de SFARSITUL CIVILIZATIEI .