Ziare.com

Romania, indemnata de Comisia pentru Afaceri Externe a PE sa recunoasca Kosovo

de Ana Ilie
Joi, 07 Februarie 2013, ora 16:46

   

Romania, indemnata de Comisia pentru Afaceri Externe a PE sa recunoasca Kosovo
Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a indemnat, joi, cele cinci tari membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, care nu au recunoscut Kosovo, sa faca acest lucru, pentru a relaxa relatiile economice, sociale si politice cu cetatenii acesteia.

Comisia a adoptat, joi, versiunea finala a rezolutiei privind Kosovo, in care se arata ca este nevoie de reforme rapide in statul de drept, protectia minoritatilor si capacitatile administrative, pentru a permite lansarea discutiilor pe marginea acordului de stabilizare si asociere UE - Kosovo, informeaza Parlamentul European.

Acordul, care defineste drepturile si obligatiile ambelor parti pana la obtinerea calitatii de membru UE, va crea noi oportunitati pentru integrarea regionala a Kosovo, se arata in rezolutia ce va fi supusa votului Parlamentului la sesiunea din 11-14 martie.

Rezolutia saluta decizia din octombrie 2012 a Comisiei Europene, conform careia UE poate incheia acordul cu Kosovo in pofida divergentelor dintre statele membre cu privire la statutul Kosovo. Spania, Grecia, Romania, Slovacia si Cipru nu au recunoscut inca identitatea Kosovo, iar europarlamentarii incurajeaza cele cinci state sa o faca.

Miercuri, la Bruxelles, presedintii Serbiei si Kosovo s-au angajat sa lucreze pentru a-si repara relatiile bilaterale, in cadrul celei mai importante intalniri de cand fosta provincie sarba si-a declarat independenta, in 2008.

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a mediat intrevederea dintre Belgrad si Pristina. Presedintele sarb, Tomislav Nikolici, si liderul Kosovo, doamna Atifete Jahjaga, au discutat despre cooperare, in special in nordul Kosovo, populat in majoritate de sarbi.

UE le cere ambelor parti sa-si rezolve problemele bilaterale, inainte de a da unda verde aderarii Serbiei la Uniune. Insa procesul se dovedeste dificil. Nikolici le-a spus jurnalistilor ca "daca pozitia Pristinei ramane ferma, ca sunt un stat independent, atunci nu vom ajunge la nicio intelegere".

La randul sau, Atifete Jahjaga a aratat ca intalnirea de la Bruxelles reprezinta o recunoastere "de facto" a Kosovo.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2845 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

eu zic sa 'intrebam poporul printr-un referendum'...

...si vedeti ce iese.

 

Romania va recunoaste

Republica Scotia si Tara Bascilor, nu Kosovo si nici Fasia Gaza.

 

si

Tirolul de Sud

Daca era Milica presh inca, Kosovo avea si ambasada la noi

Poate gaseste Tonta-L'indigo un avantaj in recunoasterea Kosovo si le explica el uslamishtilor ce bine o sa ne fie daca...

Divide et Impera......

Urmeaza Republica Secuilor, cu peronu' pe dreapta......

 

Daca recunoatem Kosovo,

inseamna ca recunoastem si tinutul secuiesc.

 

In Romania s-au declarat secui la referendum

sub 600 de insi. Asa ca nu au cum sa infiinteze un tinut, cel mult vreo doua sate.

doctore,

nu este vorba de citi s-au declarat secui.E vorba de ce au de gind.Vor sa-si faca teritoriu autonom in Covasna,Harghiat si Mures.Ai uitat de Regiunea Mures Autonoma Maghiara?!

Adevarul e ca...

...nu este nimic de recunoscut!

 

CE nu prea cunoaste istorie se pare!

Asa ceva nu trebuie recunoscut niciodata. In 1389 pe aceste locuri (Kosovo Poljie/Cimpia Mierlei) crestinii sirbi au luptat si au invins pe sultanul Murat asa cum facea Mircea la Rovine in 1395. Batalia de la Cimpia Mierlei a inchegat practic statul sirb. Albanezii care au ramas in stapinire turceasca deplina si care tineau la religia lor au inceput sa vina in Kosovo intrucit erau prigoniti de turci. Exodul a durat secole si cel mai nou exod a fost chiar al albanezilor musulmani care nu mai suportau saracia lui Enver Hoja si veneau in Jugoslavia unde era oricum mult mai bine. Ca in prezent probabil ca populatia majoritara in Kosovo este albaneza
poate fi adevarat dar asta nu inseamna ca teritoriul este si el albanez! Prin similitudine asa vor si secuii nostri colonizati la margine de imperiu sa-si insuseasca si terenul care i-a primit si hranit. Asa ceva nu se poate accepta niciodata...niciodata....asta da nastere la conflicte! Se pare ca politicienii europeni sint ca si in RO de un rang foarte scazut ...harnu au pe ce lume traiesc si iau decizii care pot fi catastrofale uneori.

 

Ei,

Au alte specialităti pe licentă,deci si alte OBIECTIVE!

De ce?

Să prindă honvezi curaj?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor