Ziare.com

Serbia: 55 de tari sunt "la un pas" de a recunoaste independenta Kosovo

Luni, 26 Iulie 2010, ora 23:20

   

Serbia: 55 de tari sunt "la un pas" de a recunoaste independenta Kosovo
55 de tari sunt "la un pas" de a recunoaste independenta Kosovo dupa decizia Curtii Internationale de Justitie (CIJ), dar Guvernul sarb depune toate eforturile pentru a impiedica acest lucru, a declarat ministrul sarb de externe Vuk Jeremici, citat de agentia Tanjug.

"Situatia in cadrul comunitatii internationale privind Curtea Internationala de Justitie (CIJ) este foarte nevaforabila pentru Serbia - 55 de state sunt foarte aproape de a recunoaste independenta Kosovo, dar Guvernul face totul pentru a scadea acest lucru cat de mult posibil", a spus Jeremici la o reuniune extraordinara a Parlamentului consacrata Kosovo.

"In perioada urmatoare, activitatea noastra diplomatica va fi orientata spre impiedicarea unor noi recunoasteri ale Kosovo. Sarcina organismelor de stat ale Serbiei va fi sa asigure o majoritate in urmatoarea Adunare Generala a ONU care sa fie in favoarea rezoluitiei Serbiei, dupa care va fi clar ca CIJ nu a dat dreptul albanezilor la o secesiune de Serbia", a subliniat el.

"Atat timp cat Constitutia Serbiei este in vigoare, tara nu poate renunta la politica de pastrare a integritatii sale teritoriale", a adaugat ministrul.

"Serbia considera in continuare ca declararea unilaterala a independentei Kosovo reprezinta o incalcare a legii internationale si ca albanezii din Kosovo nu au niciun drept la secesiune", a precizat el.

Independenta Kosovo, declarata unilateral la 17 februarie 2008, a fost recunoscuta de 69 de state dintre cele 192 ale ONU. Printre ele se numara SUA si cea mai mare parte a membrilor UE. Singurele exceptii in Uniunea Europeana sunt Romania, Spania, Slovacia, Grecia si Cipru. Lor li se alatura, pe plan international, doi actori importanti - Rusia si China, membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

CIJ a anuntat joi ca declaratia de independenta a autoritatilor provizorii din Kosovo nu a incalcat nicio prevedere a dreptului international.

Sursa: rNews

Articol citit de 1396 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Multa Uniune Inter Europeana

Multa Uniune Inter Europeana dusmanilor Serbiei, tara care nu ne-a tradat niciodata.
Multa Uniune Inter Europeana. Da' multa de tot!!!
Multa Uniune Inter Europeana.

 

frica??

Frica??


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor