Serbia acuza Kosovo de trafic cu organe

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 14:39
2322 citiri
Serbia acuza Kosovo de trafic cu organe
Foto: The Human Trafficking Project

Mai multi oficiali din Serbia au facut, duminica, declaratii potrivit carora fostii rebeli din razboiul din Kosovo au prelevat organe de la prizonierii sarbi, pentru a le vinde pe piata neagra.

"Avem un martor care a depus marturie in legatura cu o procedura medicala efectuata in nordul Albaniei, ce a constat in colectarea de organe de la sarbii rapiti in conflictul din Kosovo dintre 1998 si 1999", a spus procurorul Serbiei pentru crime de razboi Vladimir Vukcevici pentru AFP, citat de Yahoo News. El a dat ca exemplu scoaterea inimii din pieptul unui prizonieri sarb detinut in apropierea orasului albanez Kukes, care a fost apoi transportata la aeroportul Rinas din apropierea capitalei albaneze Tirana.

Desi a dat detalii amanuntite cu privire la operatie, procurorul nu a precizat daca pacientul era mort sau in viata in momentul inceperii operatiei.

Kosovo a negat dezvaluirea prin vocea ministrului de Externe Enver Hoxhaj, catalogand-o drept "propaganda" care incearca sa "ponegreasca o zi foarte mare pentru Kosovo", luni fiind ziua in care Occidentul va conferi Kosovo deplina suveranitate, in ciuda opozitiei Serbiei.

Acuze privind prelevari de organe din partea fostei Armate de Eliberare a Kosovo (KLA) sunt proferate inca din timpul razboiului, fiind investigate de Uniunea Europeana. In 2010, raportorul Consiliului Europei Dick Marty acuza de astfel de activitati mai multi fosti comandanti KLA, printre care actualul "prim-ministru" Hashim Thaci. Raportul mai arata ca multi dintre prizonierii carora li se luau organe erau sarbi, tinuti de KLA in Albania.

Thaci si "guvernul" sau, precum si Albania au negat acuzatiile si au condamnat raportul Marty.

Cazul traficului cu organe din timpul razboiului se presupune a avea legaturi cu Afacerea Medicus, in care sapte persoane de la un spital din capitala kosovara Pristina, majoritatea medici, sunt acuzate de trafic cu organe.

Cazul a intrat in atentia publica in 2008, cand politia a cercetat lesinul unui tanar turc la aeroportul din Pristina, dupa ce isi donase un rinichi unui evreu din Israel.

Potrivit fostului procuror ONU pentru crime de razboi Carla Del Ponte, citand oficiali ai Natiunilor Unite, sute de victime, in principal sarbi, au fost rapite in Kosovo spre sfarsitul razboiului si duse in lagare din apropierea granitei cu Albania, unde le-au fost extrase organe in vederea contrabandei.

Kosovo sarbatoreste, luni, sfarsitul supravegherii internationale, in acord cu o decizie a Grupului International de Orientare (ISG), care a administrat teritoriul inca de la proclamarea unilaterala a independentei, in februarie 2008, recunoscuta mai apoi de 90 de tari, inclusiv SUA si majoritatea membrilor UE. Serbia continua sa refuze dur recunoasterea acestei entitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#trafic organe Kosovo, #Kosovo maltratare prizonieri sarbi , #Kosovo