UE lucreaza la un plan de autonomie pentru nordul Kosovo

Sambata, 13 August 2011, ora 22:20
1366 citiri
UE lucreaza la un plan de autonomie pentru nordul Kosovo

Uniunea Europeana lucreaza la un plan prin care nordului provinciei Kosovo - propulat majoritar de etnici sarbi - sa i se acorde un statut de autonomie, in special financiara.

Pornind de la planurile fostului negociator international pentru Kosovo, Martti Ahtisaari, UE are de gand sa creeze pentru nordul Kosovo un consiliu regional, iar municipalitatile din aceasta zona ar urma sa primeasca direct o parte din taxele vamale, permitandu-le sa fie independente financiar de Pristina, au declarat surse diplomatice citate de cotidianul Koha Ditore, care apare la Pristina.

Si un alt ziar din Kosovo, Zeri, scrie, citand surse neidentificate, ca nordul Kosovo va primi un soi de autonomie.

Presa de limba albaneza din Kosovo a scris de mai multe ori despre posibilitatea ca nordul Kosovo sa primeasca autonomie, dar Belgradul si Pristina nu au facut niciun fel de declaratii pe aceasta tema.

Nordul Kosovo a generat in ultima perioada noi tensiuni in fosta provincie sarba, dupa ce autoritatile kosovare au vrut sa preia controlul asupra acestei regiuni aflate la granita cu Serbia.

Kosovo si-a declarat independenta de Serbia in 2008, dar ea nu este recunoscuta de Belgrad. Cei 60.000 de sarbi care locuiesc in nordul Kosovo inca mai considera Belgradul drept capitala lor si nu recunosc autoritatea Pristinei.

Liderii kosovari au vrut, aparent, sa puna capat acestei situatii sperand ca dorinta Serbiei de a obtine in octombrie statutul de candidata la UE ii va modera reactia. Sarbii din regiune s-au impotrivit insa vehement ca autoritatile de la Pristina sa preia controlul asupra punctelor de trecere in Serbia si ciocnirile care au avut loc s-au soldat cu victime.

La 5 august, Kosovo si Serbia au ajuns la un acord interimar pentru reducerea tensiunilor din nord si au permis NATO sa continue sa pazeasca doua puncte de trecere a frontierei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kosovo autonomie nord Serbia, #autonomie nordul Kosovo , #Kosovo