Vot cu scantei in Parlamentul din Kosovo pentru crearea unui tribunal pentru crime de razboi

Marti, 04 August 2015, ora 07:57
2005 citiri
Vot cu scantei in Parlamentul din Kosovo pentru crearea unui tribunal pentru crime de razboi
Foto: Captura Youtube/AP Archive

Parlamentul din Kosovo a votat luni in favoarea modificarii constitutiei si crearii unui tribunal pentru crime de razboi, cerut de Occident pentru judecarea presupuselor crime comise de membri ai fostei gherile separatiste albaneze UCK, inclusiv recoltarea de organe.

Votul a avut loc la doar o luna dupa prima tentativa a parlamentului de a aproba crearea instantei, vazuta de multi albanezi din Kosovo ca o incercare de a defaima razboiul lor de gherila din 1998-1999 impotriva dominatiei sarbe, relateaza Reuters si France Presse.

Modificarile constitutionale au fost aprobate de 82 de deputati in parlamentul de 120 de locuri.

"Aflarea adevarului despre unele afirmatii din timpul si de dupa razboi este o provocare cu care ne confruntam", a explicat inaintea votului in fata deputatilor prim-ministrul kosovar Isa Mustafa.

"Aceasta este o cerere explicita a partenerilor strategici ai Kosovo, mai ales Statele Unite si Uniunea Europeana", a adaugat el.

In prezent desfiintata, Armata de Eliberare din Kosovo (UCK) a fost acuzata ani de zile ca a scos organe de la etnici sarbi captivi, care au fost apoi ucisi si organele lor vandute pe piata neagra, aminteste Reuters. Multi fosti membri ai UCK fac acum parte din elita politica in Kosovo, iar fostii combatanti sunt considerati eroi de majoritatea albanezilor din Kosovo.

Principalii sustinatori diplomatici si financiari ai Kosovo, Statele Unite si Uniunea Europeana, i-au cerut insistent sa abordeze acuzatiile.

Ei afirma ca esecul de a crea instanta risca sa vada aceasta problema preluata de Consiliul de Securitate al ONU si implicarea inevitabila a marelui aliat al Serbiei Rusia, care se opune suveranitatii Kosovo.

Dupa un deceniu de rezistenta pasiva, UCK a ridicat armele impotriva fostului om forte sarb Slobodan Milosevic la sfarsitul anilor 1990, obtinand in cele din urma sprijinul aerian al NATO pentru a opri uciderea si expulzarea civililor etnici albanezi, aminteste Reuters.

Kosovo si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008 si a fost recunoscut de peste 100 de state, dar nu de Serbia sau Rusia. De asemenea, nici Romania nu se afla printre tarile care au recunoscut independenta Kosovo.

Noul tribunal va avea sediul in Olanda, din cauza preocuparilor legate de intimidarea martorilor si coruptiei judiciare in Kosovo.

Fostul prim-ministru si comandant al UCK in timpul razboiului, Ramush Haradinaj, a fost printre cei care s-au opus in parlament tribunalului.

"Prin aprobarea acestui tribunal ne transformam singuri intr-un monstru. In timpul razboiului nu am fost monstri, am fost victime", a declarat Haradinaj, care conduce acum Alianta pentru Viitorul Kosovo, de Opozitie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#parlament kosovo tribunal crime razboi Olanda, #UCK crime razboi vanzare organe sarbi , #Kosovo