Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Refugiatul sirian care vindea pixuri ca sa-si hraneasca copiii a devenit om de afaceri

Autor: Ana Ilie
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 14:36
9326 citiri
Refugiatul sirian care vindea pixuri ca sa-si hraneasca copiii a devenit om de afaceri
Foto: Twitter/Gissur Simonarson

Un refugiat sirian care a starnit compasiunea intregii lumi dupa ce a fost fotografiat pe strazile din Beirut incercand sa vanda pixuri pentru a-si hrani copiii, a folosit banii donati de binevoitori pentru a-si deschide trei afaceri la care angajeaza numai refugiati.

Abdul Halim al-Attar a reusit sa isi deschida cele trei afaceri in capitala libaneza folosind cei 191.000 de dolari stransi in cadrul unei campanii lansate online de activistul Gissur Simonarson, scrie The Independent.

Tatal de 33 de ani s-a declarat absolut uimit de bunavointa oamenilor din intreaga lume. Fotografia in care el intinde pixuri trecatorilor, in timp ce fiica de patru ani ii doarme pe umar, a facut inconjurul Internetului si putini sunt cei care au ramas indiferenti la imaginea tatalui disperat sa isi hraneasca copiii.

Campania deschisa pentru a-l ajuta pe al-Attar a durat trei luni. Barbatul a promis sa foloseasca banii pentru a-i ajuta si pe alti refugiati, asa ca si-a deschis o brutarie, un magazin unde vinde kebap si un restaurant. In total, a angajat 16 refugiati sirieni. In plus, a dat 25.000 de dolari din suma stransa rudelor si prietenilor care inca traiesc in Siria.

"Nu s-a schimbat numai viata mea, dar si viata copiilor mei si vietile oamenilor din Siria pe care i-am ajutat (...) A trebuit sa investesc banii, altfel s-ar fi pierdut...", a marturisit barbatul, care si-a mutat familia din camera in care locuia intr-un apartament cu doua camere. Fetita de patru ani are acum jucarii si fratele ei mai mare merge la scoala, dupa trei ani de intrerupere din lipsa de bani.

Banii au intrat insa greu in posesia lui al-Attar. Pana acum abia 40% din donatii au ajuns la el, pentru ca nu pot fi transferati direct in Liban si trebuiesc transportati fizic in transe de un intermediar. In plus, companiile Indiegogo si Paypal au retinut comisioane de 20.000 de dolari.

O poveste sfasaietoare: Refugiatul sirian salvat de Internet (Foto & video)

Gissur Simonarson si-a propus sa stranga 5.000 de dolari pentru mica familie a lui Abdul. Tinta a fost atinsa in doar 30 de minute. Si banii au continuat sa curga, la indemnul activistului.

"Cred ca aceasta campanie dovedeste ca omenirea nu este inca pierduta", a comentat Simonarson pe Twitter.

Povestea lui Abdul este o rara poveste de succes din mijlocul razboiului civil din Siria, care s-a soldat cu cel putin 220.000 de morti si milioane de refugiati.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#refugiat vandut pixuri Beirut, #refugiat pixuri Internet bani , #Liban