Libia - trei zile de proteste: numarul mortilor a ajuns la 84

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 16:57
1351 citiri
Libia - trei zile de proteste: numarul mortilor a ajuns la 84

Numarul persoanelor ucise in trei zile de proteste in Libia a ajuns la 84, a anuntat organizatia Human Rights Watch, cu sediul la New York, relateaza BBC News.

Majoritatea victimelor s-au inregistrat la Benghazi, unde la un singur spital, al-Jala, s-au inregistrat 35 de morti.

Fortele de securitate au deschis focul vineri la Benghazi, al doilea oras ca marime al tarii, cand manifestantii s-au apropiat de o baza folosita de liderul libian, colonelul Muammar Gaddafi, in timpul vizitelor sale in localitate, au declarat martori oculari.

Intr-un comunicat publicat pe site-ul sau, HRW a anuntat ca vineri au avut loc proteste in cel putin alte patru orase - al-Bayda, Ajdabiya, Zawiya si Darnah.

Imagini video de la al-Bayda au aratat cadavre pline de sange intr-o morga si manifestantii dand foc unei cladiri administrative si demoland o statuie a asa-numitei "carti verzi", care prezinta ideologia lui Gaddafi.

La Darnah, un oras aflat la est de al-Bayda, sectiile de politie ar fi fost evacuate.

Presa de stat a avertizat ca guvernul va reactiona impotriva criticilor liderului libian, colonelul Muammar Gaddafi, aflat la putere de peste patru decenii.

Mai multe site-uri, precum Facebook si al-Jazeera, au fost blocate, iar alimentarea cu curent electric in unele zone a fost sistata.Restrictiile asupra mass media au facut dificila verificarea independenta a informatiilor.

Un ziar detinut de unul dintre fiii lui Gaddafi a scris ca manifestantii au linsat doi politisti din Darnah.

Un manifestant a declarat pentru BBC ca soldati din unele zone s-au alaturat protestelor. "Soldatii spun ca suntem cetateni ai acestei tari si nu pot lupta impotriva cetatenilor lor", a explicat el.

La Tripoli, unde sustinatorii lui Gaddafi si-au aratat loialitatea fata de lider, nu au fost inregistrate tulburari grave. Pe fondul protestelor, ziarul semiindependent Quryna a anuntat ca guvernul va inlocui multi oficiali si va descentraliza si restructura guvernul.

Revoltele au izbucnit dupa arestarea unui avocat, cunoscut critic al guvernului. Fathi Terbil, care reprezinta rudele a peste 1.000 de detinuti care ar fi fost masacrati de fortele de securitate in 1996, la inchisoare Abu Salim, din Tripoli, a fost eliberat ulterior.

Protestele de saptamana aceasta au fost prima sfidare la adresa conducerii libiene, care rareori tolereaza astfel de miscari.

Colonelul Muammar Gaddafi este cel mai vechi lider din lumea araba si conduce Libia, tara bogata in petrol, de la lovitura de stat din 1969. El a spus intotdeauna ca tara este condusa, de fapt, de comitete cetatenesti, dar majoritatea observatorilor cred ca este vorba, de fapt, despre un stat politienesc controlat de el.

Analistii afirma ca situatia din Libia este diferita de cea din Egipt, pentru ca Gaddafi are fonduri din petrol pe care le poate folosi pentru atenuarea problemelor sociale si pentru ca el este inca respectat in tara, desi in mai mica masura in zone Benghazi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Libia proteste numar morti , #Razboi Libia