Libia: Peste un milion de euro pe capul lui Gaddafi

Miercuri, 24 August 2011, ora 23:36
9085 citiri
Libia: Peste un milion de euro pe capul lui Gaddafi

Libienii s-au trezit, miercuri, intr-o Libie noua. Rebelii au cucerit complexul in care sperau ca se ascunde si il vor prinde pe colonelul Moammar Gaddafi, Capitala este in proportie covarsitoare controlata de fortele rebele si NATO continua sprijinul aerian.

Cu toate acestea, in cursul noptii, a devenit evident ca victoria nu va fi completa pana cand Gaddafi si fiii si apropiatii sai nu sunt capturati. Dinspre Sirte, localitatea natala a lui Gaddafi, continua sa fie lansate rachete Scud, iar Tripoli este bombardat cu rachete Grad.

In acelasi timp, colonelul libian Moammar Gaddafi a transmis un mesaj audio, la televiziunea al-Rai, in care a spus ca retragerea sa din complexul Bab al-Aziziya, cucerit marti de rebeli, a fost o "miscare tactica" si a cerut tuturor localnicilor din Tripoli sa "curete" Capitala.

Liderii rebelilor se straduiesc acum sa mentina legea si sa refaca serviciile de baza in Tripoli, grav afectate de viteza cu care a cazut orasul. In acelasi timp, luptele cu loialistii lui Gaddafi continua, punand la grea incercare fortele rebele.

Cu toate acestea, criza jurnalistilor blocati in hotelul Rixos din Tripoli a luat sfarsit, acestia fiind in cele din urma eliberati.

Ziare.com a prezentat, minut cu minut, situatia din Libia. Iata cele mai proaspete informatii:

- Un medic britanic a declarat ca sunt atat de multe cadavre in complexul unde se ascundea Gaddafi, incat nu le-a putut numara, acestea fiind puse unele peste altele prin colturi.

- Patru jurnalisti italieni au fost rapiti langa Zawiya. Potrivit AFP, doi ar lucra pentru cotidianul Corriere della Sera, un altul este de la publicatia La Stampa, iar al patrulea este reporter pentru ziarul catolic Avvenire. Unul dintre ei a reusit sa dea un telefon si a precizat ca toti patru sunt bine.

- Focuri de artilerie se aud in zona aeroportului din Tripoli, sustinatorii lui Gaddafi inca trag din satele din regiune, potrivit CNN.

- Rebelii ar fi reusit sa intre in complexul unde se ascundea Gaddafi datorita tradarii unui oficial militar, care era suparat pe Colonel deoarece acesta comandase uciderea unui var de-al sau, in urma cu 20 de ani, potrivit Navy Times.

- Un reporter BBC relateaza ca exista un mare nor de fum deasupra complexului unde se adapostea Gaddafi si ca luptele continua.

- Guardian anunta ca jurnalistii din hotelul Rixos au fost eliberati, citandu-l pe Matthew Chance, de la CNN, care s-a aflat in hotel timp de cinci zile.

- Al-Arabiya anunta ca organizatia Crucii Rosii va incepe o operatiune de evacuare a jurnalistilor blocati in hotelul Rixos, dupa ce paznicii inarmati s-au retras.

- CNN relateaza ca rebelii cred ca luptele de la aeroportul Tripoli au legatura cu o incercare a lui Gaddafi de a fugi din tara. Rebelii sustin ca trupele loiale fostului lider libian ii deschid calea acestuia, ca sa poata sa iasa din tara.

- Rebelii au pus mana pe pasaportul diplomatic al lui Moammar Gaddafi:

- Presedintele Consiliului National de Tranzitie, Mustafa Abdel Jalil, a oferit imunitate loialistilor lui Gaddafi care il prind sau il omoara pe liderul lor. De asemenea, a mai spus ca oameniid e afaceri libieni ofera o recompensa de un milion de lire sterline (peste un milion de euro) oricui il prinde pe Moammar Gaddafi.

- Un purtator de cuvant al rebelilor a apreciat ca 95% din tara e sub controlul lor.

- Organizatia Reporteri fara Frontiere spune ca strainii din hotelul Rixos, majoritatea jurnalisti, sunt "prizonierii unui regim pe moarte, care refuza sa isi depuna armele", si a cerut tuturor partilor sa asigure siguranta acestora.

- Inca patru jurnalisti au fost luati ostatici la hotelul Rixos. Cei patru, printre care se afla si un reporter de la New York Times, s-au apropiat de hotel intr-o masina, moment in care loialistii inarmati ai lui Gaddafi au devenit agitati, au tras focuri de arma in aer si i-au dus pe jurnalisti in hotel. Loialistii impusca pe oricine se apropie de Rixos.

- Rebelii libieni avanseaza spre Sirte, localitatea natala a lui Gaddafi, unde mai exista loialisti inarmati pana in dinti si dispusi sa lupte din greu. Dinspre Sirte sunt lansate rachete Scud.

- Rebelii se apropie de hotelul Rixos, unde sunt sechestrati jurnalistii straini. Se duc lupte grele.

- Un oficial al rebelilor a povestit, pentru Reuters, ca se dau lupte grele in sudul Capitalei, unde se crede ca s-ar ascunde Moammar Gaddafi. Anterior, un diplomat libian de la Londra specula ca Gaddafi s-ar fi adapostit la o ferma a unor prieteni, din suburbiile Tripoli.

-Umor diplomatic la Londra: ambasada libiana a asezat un nou covor la intrarea in cladire, numai bun ca picioarele vizitatorilor sa se "stearga" pe imaginea lui Gaddafi:

- O prezentatoare Tv care a aparut, zilele trecute, la televiziunea de stat, cu un pistol in mana, amenintand ca este gata sa devina martir pentru Gaddafi, a fost arestata. Circula chiar si o inregistrare cu Hala Misrati, arestata sub amenintarea armei - vezi jos. Misrati, angajata a televiziunii libiene de stat al-Libiyah, a aparut in direct, in weekend, agitand o arma si a declarat ca toti angajatii postului sunt pregatiti sa devina martiri pentru a apara natiunea de un atac al rebelilor.

- Se aud focuri de arma din directia hotelului Rixos, unde 35 de jurnalisti straini sunt practic prizonieri de cinci zile.

- Germania, care a fost reticenta in ceea ce priveste interventia straina in Libia, si-a anuntat dorinta de a juca un rol cheie in reconstructie. "Germania are experienta in special in aceasta zona", a spus seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle, insistand ca Germania a facut eforturi pentru rasturnarea lui Gaddafi, chiar daca nu a luat parte la actiunea militara.

- Marea Britanie doreste sa initieze o rezolutie ONU prin care fondurile inghetate in Marea Britanie ale guvernului libian, de 12 miliarde de dolari, sa fie deblocate, si date rebelilor.

- Desi zidurile exterioare ale complexului Bab al-Aziziya au fost strapunse de rebeli, lialistii lui Gaddafi inca se mai lupta pentru unele imobile interioare si in reteaua de tuneluri si buncare. Acestia sunt luptatorii de elita ai lui Gaddafi, probabil membri ai tribului sau, care nu mai au nimic de pierdut.

- Apar tot mai multe discutii cu privire la stocurile lui Gaddafi de arme chimice. Acestea sunt sub observatie de la inceputul conflictului. In plus, Gaddafi ar mai dispune si de 240 de rachete Scud, pe care a inceput sa le lanseze din localitatea sa natala, Sirte.

- Rebelii libieni sustin ca 400 de persoane au murit si peste 2000 au fost ranite in lupta pentru Tripoli.

- Presedintele francez, Nicholas Sarkozy, se va intalni, miercuri seara, cu Mahmoud Jibril, presedintele Consiliului National de Tranzitie. Franta a fost prima tara care a recunoscut guvernul lui Jibril si a condus campania NATO alaturi Marea Britanie.

- Un grup de jefuitori a patruns, marti seara, in resedinta amabasadorului sud-coreean din Tripoli, furand televizoare si alte echipamente electronice, fara a rani pe nimeni.

- Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat ca, in pofida unor succese ale insurgentilor, Gaddafi inca mai are o oarecare influenta si potential militar. "Daca rebelii libieni sunt suficient de puternici pentru a uni tara, atunci Rusia va fi gata sa ia in considerare stabilirea de relatii cu ei", a spus Medvedev, care i-a cerut lui Gaddafi sa dialogheze cu rebelii.

- Rebelii au jefuit complexul Bab al-Aziziya de cateva piese cel putin bizare, care i-au apartinut lui Gaddafi: masinuta de golf a liderului libian, o pusca placata cu aur, caschetele lui Gaddafi si lanturi groase de aur.

- Continua speculatiile cu privire la tara unde ar putea fugi Gaddafi. Se vehiculeaza Zimbabwe si Nicaragua, intrucat presedintele Daniel Ortega sa spus ca i-ar acorda azil liderului libian.

- Cei 35 de jurnalisti straini de la hotelul Rixos intra in a cincea zi in care sunt blocati in hotel. Matthew Price, de la BBC, relateaza ca situatia este disperata si ar putea deveni inca si mai disperata, pe masura ce se termina proviziile. In plus, puscasii bantuie pe coridoare si pe acoperis.

- Guma El-Gamaty, reprezentantul Consiliului National de Tranzitie (CNT) al rebelilor in Marea Britanie, a expus planurile de reforma ale rebelilor: CNT va guverna timp de opt luni, dupa care poporul libian va alege un Consiliu National de 200 de persoane; prima constitutie democratica a tarii va fi scrisa in aproximativ un an, dupa care poporul libian va participa la alegeri parlamentare si prezidentiale; productia de petrol va fi reluata rapid si va aduce fondurile necesare.

- Membrii Consiliului National de Tranzitie (CNT), inclusiv seful acestuia, Mahmoud Jibril, se afla in discutii, miercuri, in Qatar, cu trimisi din SUA, Europa si tarile din Golf. Jibril a spus ca are nevoie de ajutoare in valoare de 2,5 miliarde de dolari "inainte de sfarsitul lunii Ramadan, pentru a ne permite sa platim salariile libienilor, ca sa-si cumpere haine pentru fiii si fiicele lor, si cei care au fost raniti sa primeasca tratament si proteze".

- Doua explozii puternice s-au produs in Tripoli dis de dimineata, miercuri, in timp ce un avion NATO survola Capitala.

- Gaddafi a transmis un mesaj audio la televiziunea al-Rai, cerand ca "toti libienii sa fie prezenti in Tripoli, tineri, membri ai triburilor, femei, si sa mature Tripoli si sa il curete de tradatori".

- Departamentul de Stat al SUA vrea sa deblocheze imediat 1,5 miliarde de dolari, fonduri inghetate ale guvernului libian, pentru a-i da rebelilor.

- Un purtator de cuvant al Consiliului National de Tranzitie (CNT), Ahmed Jibril, a spus ca se poarta negocieri cu oamenii din Sirte, localitatea natala a lui Gaddafi.

- Ministerul chinez de Externe a precizat ca tara sa "respecta alegerea poporului libian si spera intr-o tranzitie stabila a puterii", aratand-se, in acelasi timp, interesat sa contribuie la reconstructia Libiei.

- Al Jazeera a publicat, marti noaptea, un mesaj al lui Moussa Ibrahim, purtatorul de cuvant al lui Gaddafi, jurandu-se ca batalia pentru Tripoli va continua si ca vor putea lupta "nu doar luni, ci ani". Moussa a mai spus ca 6.500 de voluntari au intrat in Tripoli in "ultimele sase ore" si ca 80% din Capitala se afla sub controlul Guvernului.

- Al Arabiya sustine ca fortele lui Gaddafi ataca orasul Ajelat, la vest de Tripoli, cu rachete si tancuri.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Libia, #razboi Libia, #Tripoli , #Razboi Libia