Batalia finala in Libia: Rebelii au cucerit fortareata lui Gaddafi din Tripoli

Marti, 23 August 2011, ora 23:16
13306 citiri
Batalia finala in Libia: Rebelii au cucerit fortareata lui Gaddafi din Tripoli

Marti, 23 august, poate fi considerata ziua victoriei rebelilor din Libia, acestia reusind sa patrunda in tabara lui Gaddafi din Tripoli.

Astfel, rebelii au pus mana pe ultimul bastion, desi nu au reusit sa-l prinda pe colonelui Muammar Gaddafi, iar fortele care il sustin inca se lupta in diverse zone din Capitala si din alte orase majore.

Cu toate acestea, dimineata, situatia nu arata prea bine. In decurs de doar cateva ore, situatia in capitala Libiei, Tripoli, s-a intors la 180 de grade. Dupa o zi de lupte grele, cand rebelii sustineau ca 80% din oras este sub controlul lor si trei dintre fiii colonelului Moammar Gaddafi au fost capturati, marti dimineata, situatia statea complet diferit fata de luni.

Rebelii au pierdut o parte din castigurile de luni, fiind atacati de fortele loiale lui Muammar Gaddafi. Intr-o adevarata lovitura, fiul acestuia, considerat a fi succesorul tatalui sau, Saif al-Islam, pe care rebelii anuntasera ca l-au capturat, s-a aratat teafar si nevatamat in Tripoli, in jurul sustinatorilor sai, jurand sa continue lupta. Un al doilea fiu al lui Gaddafi, Mohammad, care era arestat la domiciliu de catre rebeli, a scapat din detentie si este liber.

Regimul Gaddafi, atat cat a mai ramas, pare dispus sa lupte pana la ultimul glont. Libia intreaga se pregatea, marti, de confruntari sangeroase, dupa ce Gaddafi a inceput sa arunce in lupta si rachetele Scud.

Ziare.com a prezentat evolutiile din Libia, minut cu minut:

- Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a spus ca il recunoaste, in continuare, pe Col. Gaddafi drept liderul de drept al Libiei. De asemenea, el si-a exprimat solidaritatea cu "poporul libian bombardat".

- Reporterii BBC prezenti la fata locului relateaza ample furturi din tabara lui Gaddafi, oamenii care au intrat plecand de acolo cu orice au putut cara, de la tablouri la frigidere.

- Fortele rebele sustin ca au capturat portul petrolier Ras Lanuf, insa fortele pro-Gaddafi spun ca au reusit sa-i alunge pe rebeli.

- Premierul italian, Sivlio Berlusconi, se va intalni cu premierul numit de rebeli, Mahmoud Jibril, in Milano, joi, potrivit serviciului de presa al prim-ministrului Italiei.

- Expertii militari spun ca rebelii au reusit sa puna stapanire pe Tripoli datorita sfaturilor si antrenamentelor oferite de puterile occidentale si arabe, relateaza BBC News.

- SUA au promis ajutoare mari rebelilor libieni, in valoare de 1,5 miliarde de dolari, reprezentand active la care li se va permite accesul in urmatoarele zile, relateaza AFP. De asemenea, oficialii elvetieni au declarat ca vor da drumul la milioane de dolari din activele libiene care fusesera inghetate, pe masura ce ONU ridica sanctiunile fata de guvernul condus de Gaddafi. Cele mai multe active apartin companiilor de stat libiene, potrivit Reuters.

- Rebelii au arborat steagul lor pe locuinta lui Muammar Gaddafi din complexul Bab al-Aziziya.

- Rebelii au reusit sa patrunda in complexul Bab al-Aziziya, fieful lui Muammar Gaddafi din capitala libiana, una dintre putinele zone in care insurgentii nu detin controlul, au relatat martori oculari, citati de BBC.

- Liderii rebelilor spun ca strategia lor este sa-si concentreze toate fortele asupra fiefului lui Gaddafi, considerand ca aceasta cladire este o cheie ce ar putea aduce sfarsitul conflictului. Daca ar reusi sa preia controlul asupra complexului, daca l-ar captura sau ucide pe Gaddafi, ei cred ca atunci restul orasului si al tarii va putea fi controlat cu usurinta.

- Reporterii Reuters au vazut mai multi rebeli intrand in tabara lui Gaddafi si tragand focuri de arma in aer, pentru a sarbatori.

- Potrivit unui raport al Pentagonului, desi fortele lui Gaddafi sunt foarte slabite, raman periculoase. De asemenea, se mentioneaza ca sunt monitorizate armele chimice din Libia.

- Al-Arabiya relateaza ca rebelii au trecut de prima poarta a complexului Bab al-Aziziya.

- O bomba a explodat in interiorul complexului lui Gaddafi si se vede fum negru ridicandu-se deasupra zidurilor.

- Reuters - Un oficial rus a declarat ca a vorbit cu colonelul Gaddafi marti dimineata, prin telefon, si acesta l-a informat ca va ramane in Tripoli si va lupta pana la sfarsit. Este vorba despre Kirsan Iliumjinov, presedintele federatiei internationale de sah, care a jucat sah cu Gaddafi in iunie. "Sunt in viata si sanatos, sunt in Tripoli si nu intentionez sa parasesc Libia. Nu credeti rapoartele mincinoase ale companiilor occidentale de televiziune", i-ar fi spus Gaddafi.

- Un reporter Al Jazeera transmite din Tripoli ca dinspre complexul lui Gaddafi sunt trase rachete Grad.

- Cotidianul britanic The Guardian dezvaluie ca un numar de soldati din fortele speciale britanice, precum si fosti membri ai SAS, consiliaza fortele rebele, desi prezenta lor la sol, in Libia, este dezmintita de autoritati.

- Al-Jazeera relateaza ca si avioanele NATO bombardeaza complexul Bab al-Azizya, concomitent cu atacul la sol al rebelilor.

- In conditiile in care se zvoneste ca Gaddafi este ascuns sub hotelul Rixos, un inginer a dezvaluit, pentru o televiziune britanica, faptul ca Gaddafi ar avea la dispozitie un sistem de tunele care se intinde pana la Aeroportul International Tripoli. Intr-unul din aceste tunele, creat imediat sub principala autostrada care duce de la aeroport la complex si mai departe, pot intra vehicule militare.

- Rebelii au trecut de prima poarta a complexului Bab Al-Aziziya - Al Jazeera.

- Rebelii au preluat controlul portului Ras Lunuf si au ajuns in suburbiile localitatii Bin Jawad. Trupele lui Gaddafi se retrag spre localitatea natala a colonelului, Sirte.

- NATO a confirmat ca avioanele sale sunt desfasurate deasupra Capitalei Tripoli, insa nu poate confirma ca acestea bombardeaza complexul unde se afla Moammar Gaddafi. Purtatoarea de cuvant, Oana Lungescu, a spus ca "acesta este capitolul final, sfarsitul este aproape si evenimentele se misca rapid. Este limpede ca Gaddafi este deja istorie. Poporul libian ar trebui crutat".

- Luptatorii rebeli au atacat complexul Bab al-Aziziya, in care se crede ca se ascunde colonelul Moammar Gaddafi, au anuntat reprezentantii rebelilor, potrivit BBC. Dinspre complex se aud bombardamente sustinute si se vede inaltandu-se o coloana de fum.

- Se zvoneste ca Moammar Gaddafi s-ar ascunde chiar sub hotelul Rixos, unde se afla corespondentii straini, blocati de doua zile. Reuters relateaza ca in zona hotelului se duc cele mai grele lupte.

- Bahrain a recunoscut Consiliul National de Tranzitie al rebelilor.

- Exista zvonuri potrivit carora suporterii lui Gaddafi lupta sub efectul drogurilor halucinogene.

- Ahmet Davutoglu, ministrul turc de Externe, a anuntat ca Turcia va acorda 300 de milioane de dolari Libiei: un imprumut nerambursabil de 100 de milioane de dolari; 100 de milioane de dolari cash, pentru formarea noului guvern si finantarea nevoilor imediate; si 100 de milioane de dolari pentru proiecte.

- Corespondent Al Jazeera la Tripoli: "Rebelii se afla la 500 de metri de Bab Al-Aziziyah". Se duc in continuare lupte grele. Corespondentii straini blocati in Hotelul Rixos Al Nasr s-au ascuns in subsol de teama.

- Coreea de Sud a anuntat ca se gandeste sa le trimita bani rebelilor libieni, in conditiile in care actiunile Seulului in firmele de constructii au crescut, ca urmare a sperantelor ca isi vor relua proiectele in Libia.

- Oman a recunoscut Consiliul National de Tranzitie al rebelirlo libieni.

- Al Jazeera noteaza ca rebelii din Tripoli, Al Jabal Al Akhdar si Misrata se aduna in Piata Verde din Tripoli.

- Gaddafi s-ar fi declarat pregatit sa renunte, sustine fostul presedinte croat, Stipe Mesici, bun prieten cu acesta. Fostul presedinte sustine ca a primit un "mesaj verbal" din partea lui Gaddafi, saptamana trecuta, cu aceasta oferta. Mesici a mai spus ca a transmis mesajul ambasadorilor rus, american si chinez din Croatia. "Pot confirma ca Gaddafi este pregatit sa se retraga complet din viata politica si publica, cu conditia ca raidurile aeriene NATO sa inceteze".

- Ahmet Davutoglu, ministrul turc de Externe, a declarat ca masurile de securitate implementate de NATO in Libia trebuie sa continue pana la stabilirea securitatii. Davutoglu a mai adaugat ca fondurile inghetate ale regimului libian trebuiesc eliberate rapid, intrucat libienii au nevoie de bani.

- Israelul le transmite rebelilor libieni ca le doreste o victorie rapida impotriva regimului Gaddafi.

- 200 de vehicule ale rebelilor au traversat portul si orasul vechi din Tripoli, ocupantii lor scandand "Allah e mare!". Orasul vechi este in mainile rebelilor, care mai controleaza portul si Piata Verde- actualmente a Martirilor, chiar si potrivit Google Maps. Cladirile guvernamentale sunt insa in mijlocul luptelor cu loialistii lui Gaddafi, iar rebelii au ocupat pozitii in jurul complexului lui Gaddafi, Bab al-Azizya, schimband focuri de arma cu sustinatorii acestuia. Vestul orasului, aflat in mainile rebelilor, este mai calm.

- Alimentarea cu electricitate a revenit la Tripoli.

- Libya Tv a facut un apel in direct, spunand ca nu sunt suficienti medici in Zuwarah,si le-a cerut tinerilor care s-au refugiat in Tunisia sa se intoarca intrucat "Tripoli are nevoie de fiecare tanar".

- Cotidianul New York Times are detalii despre felul in care ofensiva rebela asupra Capitalei a fost combinata cu o revolta a localnicilor si ajutorul occidentalilor: "Au fost ajutati de o aprovizionare continua cu arme, combustibil, medicamente si alimente de catre trupele britanice, franceze si din Qatar si de o campanie aeriana a NATO si dronelor americane. Sute de rebeli au luat parte la pregatiri militare secrete in Qatar. Fortele rebele au ajuns la Tripoli si cu nave, intr-o flotila care a plecat din Misrata...Oficialii americani si NATO au descris un atac coorodonat, din trei aprti, impotriva Tripoli, pentru a-i face pe luptatorii lui Gaddafi sa se intoarca pe drumurile catre capitala, unde puteau fi bombardati de avioanele NATO. Acest atac, concentrat in evstul Capitalei Tripoli, a fost coordonat cu revolta din Tripoli de sambata". Aceasta relatare vine dupa aparitia mai multor speculatii privind faptul ca agenti occidentali au instruit rebelii si le-au acordat ajutor pentru planificarea bataliei pentru Tripoli.

- Pretul petrolului a crescut iar, marti dimineata, in conditiile in care investitorii urmaresc cum luptele din Libia se prelungesc.

- Un purtator de cuvant al NATO a explicat ca e dificil de stiut exact ce parti din TRipoli sunt controlate de fortele lui Gaddafi. "As spune, global, ca este limpede ca regimul Gaddafi a pierdut controlul asupra Capitalei", a apreciat Roland Lavoie.

- Organizatia Internationala pentru Migratie intentioneaz asa evacueze strainii din Tripoli cu ajutorul unui vas si face apel la toate partile implicate in conflict sa permita oamenilor sa plece in siguranta.

- Desi luptele nu s-au terminat in Libia, batalia pentru accesul la bogatia petroliera a Libiei a inceput, scrie un analist al New York Times, subliniind ca, in acest moment, par a avea un avantaj firmele occidentale - in special cele provenind din tarile NATO care au oferit sprijin aerian rebelilor.

- Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca razboiul din Libia se apropie de sfarsit si ca "potrivit surselor noastre, puterea se va schimba curand inspre partea insurgentilor". Lavrov a declarat ca Rusia este dispusa sa coopereze cu noile autoritati.

- Purtatorul de cuvant al guvernului, Moussa Ibrahim, a aparut la televiziunea pro-Gaddafi al-Urubah, sustinand ca Gaddafi si fiii sai sunt teferi si ca fortele regimului controleaza 75% din Capitala.

- Jurnalistii straini au fost plimbati de convoiul lui Saif Gaddafi prin Tripoli, pentru a demonstra ca orasul este sub controlul fortelor guvernamentale.

- Rebelii din Benghazi sunt socati de aparitia lui Saif Gaddafi. Exista zvonuri ca acesta a fost eliberat de o factiune din sanul rebelilor, care are ca scop protejarea familiei Gaddafi.

- Luptatorii rebeli din Misrata au intrat in Tripoli si, intrucat sunt experti in contracararea puscasilor, ii ajuta pe rebeli sa scape de cel mai important obstacol din calea lor.

- Televiziunea al-Urubah, loiala lui Gaddafi, transmite imagini cu fiul acestuia, Saif al-Islam, negand ca a fost capturat de rebeli. Saif spune: "Am rupt coloana vertebrala a rebelilor. A fost o capcana. Le-am facut zile fripte, asa ca noi castigam". Saif a mai spus ca tatal sau este bine, in complexul sau din Tripoli.

- Televiziunea al-Arabiya relateaza ca avioanele NATO bombardeaza complexul lui Gaddafi din Tripoli.

- Associated Press anunta ca fortele guvernamentale au lansat o racheta Scud dinspre orasul natal al lui Gaddafi, Sirte. Anterior, Reuters raportase ca trei rachete Scud au fost trase tot din Sirte.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Libia, #razboi Libia, #Libia Gaddafi, #saif gaddafi , #Razboi Libia