Batalia finala in Libia: Gaddafi rezista pana la capat, inecand Tripoli in sange

Luni, 22 August 2011, ora 23:27
13400 citiri
Batalia finala in Libia: Gaddafi rezista pana la capat, inecand Tripoli in sange

Dupa scenele jubilante de duminica noaptea, cand rebelii au ajuns pana in Piata Verde din Tripoli, redenumind-o imediat Piata Martirilor, Libia s-a trezit, luni dimineata, intr-o atmosfera mai sobra.

Fortele loiale colonelului Moammar Gaddafi mai controleaza doar 10% din capitala si se duc lupte in jurul complexului de securitate al liderului libian - insa raspunsul loialistilor este suspect de slab, in fata avansului rebelilor.

Se zvoneste ca Gaddafi a fugit din Capitala si se stie ca doi dintre fiii sai au fost capturati deja de rebeli. Insa Pentagonul sustine ca acesta s-ar afla inca in Libia, pentru ca nu dispune de informatii conform carora acesta ar fi parasit tara.

Lumea intreaga priveste evenimentele din Libia, cu senzatia ca aceasta este ultima batalie pentru Gaddafi.

Ziare.com v-a prezentat, minut cu minut, desfasurarea evenimentelor de luni

- NATO a inceput deja o "vanatoare internationala" al lui Gaddafi, pentru cazul in care acesta ar fi reusit cumva sa fuga din tara, fiind cautat de "toti agentii disponibili", scrie The Telegraph.

- Fortele lui Gaddafi au primit ordinul "foc de voie", intr-o incercare disperata a dictatorului de a rezista in fata asediului rebelilor. Desi pana acum nu a fost de gasit, se pare ca Moammar Gaddafi este dispus la lupte pana la capat, in Tripoli.

- Potrivit Al Jazeera, avioanele NATO au interceptat o racheta scud trasa din orasul Sirte.

- Rebelii au preluat controlul asupra Aeroportului International din Tripoli, anunta Al Arabiya.

- Presedintele american, Barack Obama, a declarat ca SUA ramane partener al Libiei si va participa la ajutoarele umanitare. El a adaugat ca situatia este incerta, dar regimul lui Gaddafi sigur va fi doborat.

- S-au gasit doua cadavre, despre care se crede ca unul ar putea fi al fiului lui Gaddafi, Khamis, iar altul al sefului de Informatii al acestuia, Abdallah Senussi, relateaza Reuters.

- Dr. Ahmed Shalabi, de la World Medical Camp, a avertizat ca situatia umanitara din Tripoli ar putea deveni o criza, daca nu se primeste ajutorul medical necesar. El a precizat ca nu se stie numarul victimelor, deocamdata, insa exista cateva sute de morti.

- Multi luptatori din orasul Misrata au plecat spre Tripli, pentru a sprijini atacul asupra fortelor pro-Gaddafi, insa nu pot ajunge acolo din cauza drumurilor blocate, relateaza BBC News.

- Oficialii Casei Albe au declarat ca nu exista nici un motiv sa se creada ca Muammar Gaddafi ar fi fugit din Tripoli.

- Un reporter al CNN relateaza, pe Twitter, ca alimentarea cu electricitate in oras a cazut si exista probleme cu proviziile de apa si mancare. De asemenea, el spune ca sa dau lupte aprige langa tabara lui Gaddafi, auzindu-se focuri de arme automate si multe explozii. Hotelul in care reporterii straini au fost blocati de la asaltul rebelilor asupra Capitalei este, la randul sau, lovit de gloante razlete, mentioneaza reporterul.

- Un post de televiziune pro-Gaddafi sustine ca 90 la suta din Tripoli se afla, inca, sub controlul colonelului.

- Inca unul dintre fiii lui Gaddafi, Saadi, a fost capturat de rebeli, transmite Reuters, citand confirmarea Consiliului National de Tranzitie.

- Al Arabiya relateaza ca fortele rebelilor s-au ciocnit cu trupele lui Gaddafi, la Boukamash, localitate aflata la 17 kilometri de granita cu Tunsia.

- Egipt, vecinul Libiei, a anuntat ca recunoaste Consiliul National de Tranzitie al rebelilor. Gestul Egiptului a fost urmat de Kuweit. Steagul rebelilor libieni a fost arborat la ambasada libiana din Algeria. Tot mai multe ambasade din intreaga lume arboreaza acum steagul rebelilor.

- Televiziunea libiana de stat nu mai emite, dupa ce, pana acum, a ignorat evenimentele din tara, transmitand un documentar despre bolile inimii. Anterior, exista zvonul ca rebelii au preluat controlul televiziunii de stat.

- In portul din Tripoli poate fi auzit foc sustinut de artilerie, in timp ce rebeliis e raspandesc in intregul oras. Se observa coloane de fum in cel putin trei puncte din Capitala, inclusiv in apropierea complexului lui Gaddafi, Bab al-Azaziya.

- Intrebat daca Gaddafi ar putea primi pedeapsa cu moartea daca va fi judecat in Libia, activistul de opozitie Ashour Shamis a amintit ca Libia are pedeapsa capitala si "nu se stie niciodata" ce pedeapsa ar putea primi liderul libian.

- Luptele nu se duc doar in Tripoli: se desfasoara lupte grele in Zlitan, unde rebelii intalnesc rezistenta loialistilor, care ii ataca cu foc de artilerie.

- Serviciul de informatii al armatei britanice monitorizeaza sistemul de comunicatii al lui Moammar Gaddafi, pentru a putea determina unde se afla liderul libian.

- S-a luat curentul in toata Capitala Tripoli, informeaza Al Arabiya.

- Jibril a mai confirmat ca cei doi fii ai lui Gaddafi, Mohammed si Saif al-Islam sunt retinuti de rebeli. Cat despre Moammar Gaddafi, "speram sa fie capturat viu, ca sa poata avea loc un proces corect ... Nu am nicio idee cum se va putea apara impotriva acestor crime".

- Mahmoud Jibril, liderul Consiliului National de Tranzitie, a tinut o conferinta de presa la Benghazi. A multumit comunitatii internationale si "eforturilor eroice" ale luptatorilor din Misrata si muntii vestici. "Dumnezeu a ales ca sfarsitul lui Gaddafi sa aiba loc in mainile acestor tineri, ca sa se alature primaverii arabe. Declar ca regimul Gaddafi este la sfarsit. Viitorul nu va fi trandafiriu ... Cer tuturor libienilor sa nu-si faca singuri dreptate... sa trateze cu blandete prizonierii de razboi. Cu totii avem dreptul sa traim cu demnitate in aceasta tara".

- Circula zvonul ca al treilea fiu al lui Gaddafi, Saadi Gaddafi, a fost capturat. Tot nu se stie unde se afla Moammar Gaddafi.

- Ministrul rus de Externe sustine ca spera ca schimbarea de putere din Libia sa puna capat varsarii de sange.

- Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si premierul britanic, David Cameron, le-au cerut trupelor loiale lui Gaddafi sa renunte la arme. Sarkozy a mai spsu ca va aranja o intalnire "in cateva zile" cu liderul rebelilor libieni.

- BBC Monitoring noteaza ca televiziunea de stat continua sa difuzeze programe pro-Gaddafi, cu toate ca exista rapoarte conform carora ar fi sub controlul rebelilor.

- Premierul libian, Al Baghdadi Ali al-Mahmoudi, si seful sindicatului televiziunii nationale, Abdallah Mansour, se afla pe insula tunisiana Djerba, informeaza Al Jazeera.

Al-Mahmoudi ar fi ajuns in Tunisia duminica noaptea.

- Rebelii spun ca NATO intentioneaza sa bombardeze zidurile complexului lui Gaddafi, si sfatuieste populatia sa stea deoparte.

- Politia a inconjurat ambasada libiana din Saraievo, Bosnia, dupa ce mai multe persoane au intrat in cladire si au aruncat pe geam portretele lui Moammar Gaddafi. Au pus in loc steagul rebelilor si au cerut demisia ambasadorului libian.

- Oficialii americani anunta ca rebelii au preluat controlul televiziunii de stat.

- Hackeri care isi spun "Electr0n" au atacat website-ul nic.ly, care administreaza domeniul .ly (Libia), si au postat mesajul "pa pa, Gaddafi".

- Arabiya TV relateaza ca unul dintre fiii lui Gaddafi, Khamis, conduce fortele inspre centrul Tripoli. Trupele loiale lui Gaddafi se afla si in port. Observatorii spun ca se pregateste un contraatac.

- Personalul tehnic al gigantului petrolier italian Eni a sosit in Libia, pentru a evalua cat de repede se poate repune in functiune productia de petrol.

- NATO a anuntat ca va continua patrulele aeriene deasupra Libiei pana cand se predau toate fortele lui Gaddafi. Alianta a efectuat 20.000 de zboruri in ultimele cinci luni, printre care si 7.500 de atacuri aeriene impotriva fortelor lui Gaddafi.

- Tribunalul Penal International cere rebelilor sa il presea pe Saif al-Islam, pentru a raspunde acuzatiilor de crime impotriva umanitatii.

- Televiziunea de stat libiana ignora evolutiile din tara, difuzand o emisiune despre sanatatea inimii.

- Rapoarte neconfirmate sustin ca fortele pro-Gaddafi dintr-o suburbie a Capitalei isi negociaza predarea.

- Rebelii spun ca l-au prins pe unul din bodyguarzii lui Gaddafi, pe cand incerca sa fuga.

- In pofida dezmintirilor oficiale, discutiile dintre Gaddafi si Africa de Sud continua. Gaddafi ar putea pleca in Angola.

- Puscasii din jurul Pietii Verzi se predau rebelilor.

- Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, sustine ca nu mai mult de 10-15% din Tripoli se mai afla in mainile rebelilor si ca arestarea fiilor lui Gaddafi a fost decisiva.

Libia: O prezentatoare TV ameninta cu pistolul ca e gata sa devina martir (Video)

- China respecta alegerea poporului libian si spera ca situatia se va remedia cat de curand posibil, a spus ministrul chinez de Externe, adaugand ca rebelii libieni au promis, saptamana trecuta, sa onoreze toate contractele Chinei cu Libia si au cerut ajutorul Beijingului pentru lucrarea de reconstructie.

- Ministrul de Externe din Africa de Sud a raspuns speculatiilor potrivit carora doua avioane sud-africane se afla la aeroportul din Tripoli, pregatite sa il evacueze pe Gaddafi. Maite Nkoana-Mashabane a spus ca tara sa nu i-a trimis avioane lui Gaddafi, insa Africa de Sud nu va recunoaste guvernul rebelilor, daca Gaddafi cade.

- UE planifica deja cursul Libiei fara Moammar Gaddafi: "Avem cateva scenarii pe care le-am lucrat din punctul de vedere al asistentei noastre post-Gadaffi", a spus un purtator de cuvant al sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton.

- Premierul danez, Lars Loekke Rasmussen, a spus: "lupta poporului libian pentru libertate a intrat in ultima etapa".

- Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus ca "regimul Gaddafi se prabuseste".

- Cateva avioane NATO survoleaza Tripoli, insa nu este clar daca sunt in misiune de lupta sau de recunoastere. Rebelii si mercenarii lui Gaddafi continua sa se lupte in cateva zone ale Capitalei si se aud bombardamente in zona complexului lui Gaddafi, Bab al-Azizya.

- Un corespondent BBC relateaza ca dupa o intrerupere de sase luni, internetul functioneaza din nou, dupa ce rebelii au preluat controlul principalului provider, detinut de stat. Cele doua companii de telefonie mobila din tara au oferut gratuit un credit de aproximativ 22 de euro fiecarui utilizator.

- Uniunea Europeana cere colonelului Gaddafi sa renunte la putere "fara intarziere" si cere rebelilor libieni sa actioneze cu responsabilitate, protejand civilii.

- "Misiunea NATO trebuie sa se termine curand...nu ne asteptam sa avem nevoie de asistenta...dupa caderea lui Gaddafi. Credem ca va fi o schimbare de putere fara probleme. Ne asteptam la unele probleme, dar nu vor fi la nivelul unui razboi tribal", a spus Ibrahim Dabbashi, adjunctul ambasadorului Consiliului National de Tranzitie la ONU.

- Hamas a salutat succesul rebelilor la Tripoli, si spera ca acesta "va reprezenta un punct de cotitura in istoria Libiei inspre progres si prosperitate, implementand vointa poporului libian".

- Libienii sarbatoesc pe strazile din Tripoli eliberarea celor 15.000 de persoane arestate pentru ca s-ar fi opus regimului Gaddafi, de la inceputul revoltei populare, in februarie.

- Activistii povestesc, pentru Al-Jazeera, ca Saif al-Islam, fiul lui Gaddafi, odinioara considerat succesorul acestuia, a fost capturat dupa ce varul sau, fiu lui Abdullah al-Senussi, cumnatul si seful securitatii lui Gaddafi, a fost ucis intr-un schimb de focuri.

- Mahmoud Jibril, membru al Consiliului National de Tranzitie, organismul rebelilor, le cere luptatorilor pro-democratie si libienilor sa dea dovada de retinere si compasiune cand captureaza loialistii lui Gaddafi. "Fac apel la constiinta voastra, sa iasa in fata pentru a va impiedica sa va razbunati in aceste momente fericite, sa deteriorati proprietatile sau sa maltratati strainii si prizonierii".

- Pretul petrolului incepe sa scada, pe baza speculatiilor ca sfarsitul conflictului din Libia va onduce la o crestere a exporturilor. Al 17-lea producator de petrol din lume, Libia producea 1,6 milioane de barili de petrol pe zi inainte de conflict.

- AFP, citand surse diplomatice, sustine ca Gaddafi se afla inca in compelxul sau din centrul Capitalei, unde se duc lupte serioase.

- Un corespondent Al Jazeera spune ca se zvoneste ca Gaddafi a fugit spre granita cu Algeria, pentru a iesi din tara. La aeroporturile tunisiene, spune BBC, se strang deja fotografi, sperand sa-l fotografieze pe Gaddafi, daca va ajunge in tara cu avionul.

- Un tanc a iesit din complexul unde se adaposteste Gaddafi, Bab Al-Aziziya, si bombardeaza parti din Tripoli.

- Fortele lui Gaddafi mai controleaza 15-20% din Tripoli si se duc lupte grele langa complexul lui Gaddafi, Bab Al-Aziziya.

- Premierul britanic, David Cameron, si-a scurtat vacanta din Cornwall pentru a se intoarce la Londra. Luni dimineata, prezideaza o intalnire a Consiliului National de Securitate pentru Libia.

- Premierul australian, Julia Gillard, i-a cerut lui Gaddafi sa se dea deoparte din calea poporului sau si sa infrunte acuzatiile care i se aduca.

- Se crede ca primul fiu al lui Gaddafi, Mohammed, este in arest la domiciliu.

- Purtatorul de cuvant al rebelilor a promis ca acestia vor garanta siguranta lui Gaddafi, intrucat vor sa-l vada judecat in tara.

- Presedintele Obama a spus ca Gaddafi trebuie "sa inteleaga ca nu mai controleaza Libia. Trebuie sa renunte la putere o data pentru totdeauna". Acesta a avut o convorbire telefonica cu echipa de Securitate Nationala pentru a discuta situatia din Libia.

- Gaddafi a cerut triburilor libiene sa vina in Capitala, sa o apere.

Conferinta de presa a rebelilor libieni:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Libia, #razboi Libia, #Moammar Gaddafi Libia , #Razboi Libia