Explicand revolutia - 5 raspunsuri despre conflictul din Libia

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 10:04
6458 citiri
Explicand revolutia - 5 raspunsuri despre conflictul din Libia
Foto:Foreign Policy

Revolutia din Libia, sau seria de revolte impotriva regimului dictatorial al lui Moammar Gaddafi, a intrat deja in cea de-a treia saptamana.

Spre deosebire de evenimentele similare din Tunisia si Egipt, cele din Libia au luat un cu totul alt curs si par ca vor dura cel putin inca pe atatea saptamani, daca nu chiar luni. Din ce cauza? Care sunt explicatiile? Ce se intampla cu adevarat in Libia? Cine se lupta in interior si de ce nu intervine nimeni din exterior? Raspunsurile sunt in numar de cinci, pornind de la contextul intern si ajungand la cel extern.

Triburi, rivalitati, istorie

La prima vedere, lucrurile par simple. Pe de o parte, trupele lui Gaddafi, pe de alta, oamenii nemultumiti de el. Explicatiile sunt insa mai complicate decat par. Asta pentru ca tin si de lucruri precum rivalitati istorice sau vechi diferente tribale.

Astfel, partea de est a tarii, adica Cirenaica, este fieful rebelilor si totodata provincia care are vechi diferende si diferente fata de Tripolitania, zona dominata de Gaddafi. Traditional, Estul a dominat Libia, insa lucrurile s-au schimbat de la venirea la putere a lui Gaddafi, cand rolul principal a fost luat de partea de Vest.

Cu toate astea, nu doar Estul se revolta impotriva dictatorului, ci si o parte din Vest. Cealalta parte, insa, i-a ramas ferm fidela. Din ce cauza? Unul dintre raspunsuri e afinitatea tribala. Zona dominata de tribul lui Gaddafi, denimit Gaddadfa, cu centrul in orasul Sirte, a ramas de partea sefului informal al statului.

Zonele in care alte triburi domina sau populatia e urbana, amestecata si mai are putine legaturi cu loialitatile tribale, sunt toate problematice pentru conducerea tarii. Exista foarte multi libieni care i se opun lui Gaddafi din alte cauze, cum sunt oamenii care au avut de suferit din cauza represiunii sau rudele celor ucisi din motive politice, cum au fost cei peste 1.000 de oameni executati intr-o noapte in inchisoare, la mijlocul anilor '90.

Cine se lupta in Libia?

Cat despre fortele care se lupta in Libia, si ele sunt amestecate. Astfel, fortele rebelilor sunt alcatuite din oameni obisnuiti, fara pregatire militara, si care au pus pur si simplu mana pe arme, carora li s-au alaturat mai multe unitati militare care au trecut de partea revolutiei.

Principala lor problema e aceea ca sunt slab aprovizionati, slab dotati, slab pregatiti si inca nu au o conducere foarte clara, desi nou-infiintatul Consiliu National Libian din Benghazi incearca sa joace acest rol. De cele mai multe ori, ei lupta necoordonat. Principalul lor atu? Determinarea si entuziasmul, de care nu par sa duca lipsa, dupa decenii de dictatura si represiune.

De partea cealalta, Gaddafi are la dispozitie forte mai numeroase si mai bine dotate, insa mult mai putin motivate, cu exceptia unui nucleu dur de loialisti, in frunte cu unitatile de elita conduse de fiii sai. Dictatorul libian a reusit sa isi asigure insa si o alta forta - mercenarii.

Ei provin mai ales din tarile Africii Negre, dar presa a scris ca ar fi si unii din alte tari arabe sau Europa de Est, vorbindu-se chiar de piloti romani. Rolul acestora? Sa macelareasca fara ezitare, dat fiind ca ei nu au problema de a trage in proprii compatrioti, asa cum au militarii libieni.

Un alt avantaj militar al lui Gaddafi e faptul ca nu are scrupule. Cu alte cuvinte, e dispus sa ucida orice civil si sa bombardeze orasele fara probleme, daca asta ii va aduce succesul. Ceea ce rebelii nu fac.

De ce nu intervin alte tari?

In ultimul timp, s-a vorbit intens despre faptul ca alte state, mai ales cele occidentale, ar trebui sa intervina pentru a-l indeparta pe Gaddafi si a stopa astfel masacrele pe care le face acesta in randul populatiei civile.

Cele mai vehiculate variante sunt in numar de doua. Prima ar fi interventia militara straina directa impotriva lui Gaddafi. A doua, instituirea unei zone de excludere aeriana pentru avioanele si elicopterele regimului, astfel incat acesta sa nu mai poata bombarda si ucide civilii.

Fiecare dintre acestea are insa problemele sale. Cele mai multe vin in primul caz. O interventie militara directa nu e dorita nici macar de trupele rebelilor la aceasta ora. Din simplul motiv ca singurele capabile sa o faca sunt trupele fortelor occidentale, ca Franta, Marea Britanie si mai ales SUA.

Iar aceste tari au o imagine proasta in Libia, din cauza colonialismului sau a vechilor conflicte. Asa ca e sigur ca libienii nu le doresc pe teritoriul lor. Si nici statele arabe, cum au si declarat-o. Spre exemplu, multi libieni isi mai amintesc faptul ca SUA au bombardat Libia in anii '80, din cauza actelor teroriste ale lui Gaddafi.

A doua varianta e cea a instituirii zonelor de excludere aeriana. Desi ar fi o solutie mult mai buna, pe care rebelii au si cerut-o si pe care NATO o ia in considerare, are si ea opozantii ei. Unde? In Consiliul de Securitate al ONU, cel care ar putea da legalitate unui asemenea demers. Acolo, Rusia se opune, mai ales ca e pe cale sa piarda contracte de vanzari de armament spre Libia de 4 miliarde de dolari, daca Gaddafi va fi rasturnat. Cum Rusia, ca si un alt posibil opozant, China, au drept de veto in Consiliul de Securitate, pot bloca de unele singure o asemenea decizie, ceea ce ar insemna ca devine ilegala.

NATO ar putea impune o asemenea decizie si fara acordul ONU, fiind stiut ca a mai actionat si fara acesta, insa asta inseamna sa fie pregatita sa duca un razboi aerian cu fortele lui Gaddafi, care vor accepta greu sa piarda singurul avantaj major pe care il are.

Cu toate astea, se pare ca americanii mai au un atu - presa britanica are informatii ca SUA au cerut Arabiei Saudite sa livreze arme rebelilor, dandu-le astfel posibilitatea sa castige conflictul.

Cine castiga?

Cea mai importanta intrebare e asta - cine castiga? Iar raspunsul e simplu. La ora asta, nimeni. Asta din mai multe motive. In primul rand, fortele lui Gaddafi sunt superioare, mai ales pe plan aerian, avand totodata si aproape 2.000 de blindate la dispozitie. Chiar daca deocamdata pare ca nu au suficiente forta pentru a-i invinge decisiv pe rebeli, trupele loiale lui Gaddafi au suficienta pentru a rezista mult timp in unele zone, mai ales in cele care il sustine pe dictator.

Rebelii, desi foarte motivati, au problema ca sunt inarmati mai ales cu arme usoare, nu au aviatie si nici o organizare foarte buna. Avansul lor din ultimele zile a fost stopat duminica si luni de fortele regimului, care s-au folosit mai ales de tancuri si avioane.

O alta problema e aceea ca, din punct de vedere logistic, ambelor parti le e foarte greu sa se deplaseze pana la zonele controlate de inamici, mai ales din cauza faptului ca Libia e o tara foarte mare, care are o suprafata desertica extrem de importanta si care imparte tocmai regiunile conduse de rebeli si cele de Gaddafi. La ora aceasta, se pare ca acest conflict merge intr-o singura directie-echilibrul.

Ce va urma?

Sunt mai multe posibilitati de incheiere a acestui conflict, desi acum niciuna nu pare sa fie foarte aproape. Ceea ce e sigur e ca acest conflict se va termina in doua moduri. Fie rebelii il gonesc pe Gaddafi, fie acesta ii zdrobeste si isi restabileste autoritatea. Pentru ca partile nu pot ajunge la nicio intelegere in acest moment.Si nici pe viitor.

Gaddafi poate castiga insa pe o singura cale - victoria militara. Rebelii insa pot castiga prin mai multe moduri. Una e aceeasi victorie militara. Alta varianta ar include insa defectiuni masive din partea oamenilor care inca il sustine pe dictator.

In fine, cea mai probabila e presiunea comunitatii internationale. Presate de cresterea accentuata a pretului petrolului, dar si de abuzurile la adresa drepturilor omului si de amentintarile la adresa securitatii, statele comunitatii internationale se vor simti obligate sa ia atitudine.

Iar asta inseamna folosirea unei largi game de lucruri, de la presiune diplomatica intensa, embargouri anti-Gaddafi si zone de interdictie aeriana pana la improbabile, dar posibile, lovituri aeriene impotriva acestuia. Nu se va intampla zilele acestea, insa. Conflictul din Libia e menit sa dureze inca mult timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#explicatii conflict Libia, #revolutie Libia combatanti, #urmari Libia , #Razboi Libia