Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Libia: Falsa incetare a focului, Occidentul pregateste atacul

Vineri, 18 Martie 2011, ora 23:25
17662 citiri
Libia: Falsa incetare a focului, Occidentul pregateste atacul
Foto: onthedefense.com

Comunitatea internationala a decis sa intervina in razboiul civil din Libia, iar statele occidentale sunt la un pas de a ataca fortele dictatorului Moammar Gaddafi, dupa ce Consiliul de Securitate al ONU a votat, joi seara, crearea unei zone de excludere aeriana si a permis folosirea fortei militare pentru implementarea ei.

Situatia a devenit, insa, confuza, dupa ce, desi Guvernul lui Gaddafi anuntase ca renunta la orice fel de interventie militara, facand astfel Occidentul sa faca un pas inapoi, focuri de arma si explozii puternice s-au auzit in continuare in zonele de conflict.

Rebelii au transmis fortelor internationale sa nu se increada in nimic din ceea ce spune Gaddafi, acuzandu-l pe acesta ca este mincinos.

Ziare.com v-a prezentat, vineri, desfasurarea evenimentelor din Libia:

- Rebelii din Benghazi si guvernul libian dau informatii contradictorii cu privire la armistitiu. Oficialii au anuntat incetarea focului si spun ca trupele de langa Benghazi nu vor intra in oras.

- O explozie puternica, urmata de focuri anti-aeriene, au fost auzite in Benghazi. Un activist libian sustine ca liniile telefonice si curentul au fost intrerupte in oras.

- Trupele lui Gaddafi au intrat in Misrata cu tancuri si alte vehicule blindate.

- Fortele pro-Gaddafi avanseaza rapid catre Benghazi. Luptele cu rebelii se dau la aproximativ 48 de kilometri de oras, informeaza Al Jazeera.

- Surse diplomatice franceze au declarat pentru Reuters ca avioane britanice si franceze ar putea survola Libia inainte de intalnirea liderilor europeni de sambata.

- Secretarul de stat american, Hillary Clinton, va merge sambata la Paris pentru a se intalni cu partenerii din comunitatea internationala, in vederea pregatirii atacului militar asupra Libiei.

- Barack Obama si-a incheiat discursul sustinand ca protestele din intreaga lume araba nu sunt impuse de puteri straine, ci sunt determinate de vointa poporului.

- Presedintele american i-a dat un ultimatum lui Muammar Gaddafi, sustinand ca acesta trebuie sa respecte rezolutia ONU. Gaddafi trebuie sa opreasca toate atacurile impotriva civililor, sa opreasca trupele care inainteaza in Benghazi si in alte orase controlate de rebeli si sa permita accesul in tara pentru ajutoare umanitare.

- Presedintele Barack Obama a sustinut un discurs asupra situatiei din Libia, anuntand ca Statele Unite va ajuta partenerii din ONU sa impuna zona de restrictii aeriene din Libia, insa ca nu va trimite trupe terestre in aceasta tara, obiectivul misiunii militare fiind protectia civililor.

- Evenimentele din Libia au avut din nou un efect asupra pretului petrolului. Petrolul Brent a crescut pana la 117 dolar pe baril dupa adoptarea rezolutiei ONU, insa a scazut brusc pana la 113 dolari pe baril, in urma declararii armistitiului.

- Avioane RAF Tornado si Typhoon vor fi trimise la bazele din Mediterana, in pregatirea atacului asupra Libiei.

- Orasele Zintan si Misrata sunt bombardate intens. Un medic din zona a declarat, pentru Reuters, ca la spitalul din Misrata sunt cel putin 25 de morti, printre care si fetite. Atacurile aeriene vizeaza si ambulante.

Potrivit unor surse din randul rebelilor, atacurile au fost respinse pana acum, in ciuda bombardamentelor intense din ultimele zile.

- Potrivit unui purtator de cuvant al Ligii Arabe, unele state arabe vor participa la impunerea zonei de interdictie aeriana, fara sa precizeze care state.

- Consiliul Tranzitional din Libia a inceput discutiile cu puterile occidentale, in vederea furnizarii de obiective pentru atacurile aeriene asupra fortelor lui Gaddafi, anunta AFP.

- Nave amfibii ale Statelor Unite au fost detasate, in cadrul organizarii actiunilor militare ale ONU in Libia.

- Autoritatile din Malta au anuntat ca nu vor permite fortelor ONU sa utilizeze bazele de pe teritoriul sau pentru a impune zona de restrictii aeriene. Tara are un statut de neutralitate, potrivit Constitutiei.

- Organizatia Crucea Rosie a anuntat ca a reusit sa isi readuca echipele de salvare in Benghazi.

- Purtatorul de cuvant al ministrului de Externe francez, Bernard Valero, a declarat, pentru AFP, ca Franta nu sustine o implicare a NATO intr-o actiune aprobata de ONU. "Nu credem ca este un semnal potrivit, ca NATO sa intervina intr-o tara araba", a declarat acesta.

Ministrul de Externe al Frantei, Alain Juppe, a declarat ca ONU este gata sa lanseze atacuri aeriene asupra Libiei.

"Trebuie sa analizam conditiile armistitiului. Acesta trebuie sa isi faca efectul pe tot teritoriul Libiei, si nu doar in Benghazi, suntem de parere ca Libia trebuie sa respecte toate rezolutiile Consiliului de Securitate" ,a spus Juppe, potrivit AFP.

- Hamid Dabashi, trimisul special al ONU in Libia, sustine ca Muammar Gaddafi nu a respectat acordul de incetare a focului. Nu exista cale de dialog cu Gaddafi, se poate doar aranja plecarea sa din tara, potrivit trimisuluim relateaza BBC.

- Uniunea Africana va trimite cinci sefi de stat pentru a discuta cu Muammar Gaddafi.

- Purtatorul de cuvant al Guvernului libian sustine ca reprezentanti ai autoritatilor din Malta si Turcia au fost chemate pentru a ajuta la implementarea acordului de incetare a focului.

- Un medic din Misrata sustine ca orasul a fost bombardat vineri, fara a se tine cont de faptul ca aici se afla si civili, iar intr-un centru medical sunt tratati 80 de persoane.

- Purtatorul de cuvant al ONU, Elisabeth Byrs, sustine ca o parte din Guvern ar fi de acord sa permita accesul organizatiilor umanitare, insa nu s-a ajuns la un acord cu privire la modul in care acestea vor fi primite in Libia.

- Un purtator de cuvant al Guvernului libian insista ca acordul de incetare a focului a fost implementat si ca orasul Misrata si nicio alta regiune nu a fost atacata. Informatiile contrazic media straina, arata BBC.

- Jurnalistii de la Al Jazeera sustin ca mai multe explozii puternice au fost auzite in apropierea capitalei Tripoli.

- O informatie inca neconfirmata, de pe BBC, anunta ca bombardamentul de artilerie asupra orasului rebel Ajdabiya a incetat, un posibil semn ca fortele lui Gaddafi ar incepe sa implementeze, desi mai tarziu, acordul de incetare a focului anuntat.

- Cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca tara sa nu va participa la o interventie militara in Libia, dar ca o va sustine pe alte cai.

- Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, i-a cerut din nou lui Gaddafi sa plece de la putere.

- Un rezident din capitala libiana Tripoli spune ca cetatenii de acolo resimt din plin lipsurile, mai ales de alimente.

- NATO e aproape de a definitiva planurile pentru o interventie in Libia, informeaza BBC.

- O serie de explozii au fost auzite in capitala Tripoli, timp de jumatate de ora. Sursa lor e inca necunoscuta.

- Secretarul de stat al SUA spune ca nu e clar daca fortele lui Gaddafi au incetat lupta, dar le cere acestora sa plece din partea de est a tarii, care e fieful rebelilor.

- Luptele continua in Misrata si Ajdabiya, ceea ce inseamna ca e posibil ca guvernul lui Gaddafi sa fi mintit cand a anuntat incetarea ostilitatilor.

- Premierul spaniol Luis Zapatero a anuntat ca a dat SUA permisiunea sa foloseasca bazele sale aeriene pentru implementarea unei zone de excludere aeriana in Libia, care ar permite atacarea fortelor lui Gaddafi.

- Reactii dupa anuntul de incetare a focului: Liderul rebelilor a anuntat ca "nu ia in serios anuntul" si ca Gaddafi "blufeaza". Primul ministru spaniol Zapatero spune ca "lumea nu va fi pacalita de Gaddafi", in timp ce Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa al UE, baroneasa Ashton, spune ca "UE ia in considerare oferta lui Gaddafi". Intre timp, pe surse, Al Jazeera informeaza ca luptele inca mai continua in Misrata si ca atacurile lui Gaddafi nu s-au oprit, ba chiar acum e atacata si Ajdabya.

- Richard Piotrowicz, profesor britanic de drept international: "Impunerea zonei de excludere aeriana (no-fly zone) nu inseamna ca doar aviatia lui Gaddafi poate fi atacata daca se ridica de la sol, ci si ca apararea sa antiaeriana, bazele aeriene si chiar trupele care bombardeaza civili pot deveni tinte. Singurele care vor fi scutite sunt trupele regimului care sunt in timpul unei lupte directe cu unitatile rebelilor, deoarece rezolutia se refera doar la protejarea civililor.

- In ciuda anuntului regimului Gaddafi de incetare a ostilitatilor, NATO si-a accelerat planurile de interventie militara in Libia. Chiar daca nu se va ajunge la un consens pentru participarea ca organizatie, mai multe state au anuntat ca vor participa, chiar si individual.

- Sursele BBC anunta ca 25 de oameni au fost ucisi in bombardamentul asupra orasului Misrata, unde luptele se desfasurau chiar in timp ce ministrul de Externe libian vorbea despre incetarea ostilitatilor.

- Premierul britanic, David Cameron, a declarat ca "Gaddafi va fi judecat dupa faptele sale, nu dupa vorbele sale".

- Rebelii au anuntat ca au respins un atac asupra orasului Misrata, care se pare insa ca a avut loc cu foarte putin timp inainte de anuntul de incetare a focului.

- Rebelii au refuzat imediat oferta de dialog a guvernului lui Gaddafi, anuntand ca nu au incredere in acesta.

- Pretul petrolului Brent a scazut pe piata mondiala in mod spectaculos, cu 3 dolari, imediat dupa anuntul de incetare a focului.

- Libia ii va elibera pe cei 4 reporteri New York Times retinuti acum cateva zile.

- Ministrul de Externe al Libiei, Moussa Koussa, a surprins, anuntand ca guvernul lui Gaddafi a decis o incetare a focului si stoparea tuturor operatiunilor militare.

- Intrebat daca Romania ia in considerare o participare la interventia militara impotriva Libiei, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a spus pentru Ziare.com: "suntem rezervati".

Libia: Baconschi, despre o eventuala participare militara a Romaniei - suntem rezervati

- Belgia si Suedia spun ca vor participa la o interventie impotriva regimului lui Moammar Gaddafi, insa doar sub umbrela NATO. In timp ce Belgia e gata sa sustina militar, Suedia va oferi doar ajutor logistic, intrucat nu e membra NATO.

- Spania isi va pune bazele aeriene la dispozitie pentru lansarea de lovituri aeriene in Libia, a anuntat ministrul Apararii din aceasta tara.

- Potrivit The Guardian, strazile din capitala libiana Tripoli sunt "neobisnuit de pustii", iar piata centrala e inchisa. Se pare ca regimul resimte din plin decizia ONU de impunere a zonei de excludere aeriana, dandu-si seama ca sansele sale de a-i invinge pe rebeli au scazut.

- Premierul Marii Britanii, David Cameron, a anuntat ca tara sa a mobilizat avioanele de razboi pentru a fi pregatite pentru o interventie in Libia. El spune ca avioanele de vanatoare Tornado si Typhoon vor fi in baze "in cateva ore" si vor fi gata de actiune, ceea ce inseamna ca ar putea ataca tinte din Libia chiar azi.

- Presedintele francez Nicolas Sarkozy a convocat o sedinta de urgenta la care participa mai multi ministri si sefi de stat major.

- Procurorul sef al Tribunalului Penal International, Luis Moreno Ocampo, a declarat ca, daca Gaddafi ataca orasul-capitala al rebelilor, Benghazi, va fi acuzat de crime de razboi.

- 300.000 de oameni au fugit din Libia de la inceputul crizei, a anuntat Agentia ONU pentru refugiati.

- Lituania, stat membru NATO, a anuntat ca pune la dispozitie un avion pentru o eventuala interventie in Libia.

- Staff-ul ONU de la granita Tunisiei cu Libia spune ca se aud tiruri de focuri de arma dinspre teritoriul libian.

- Presa de la Roma scrie ca bazele aeriene italiene Trapani Birgi si Gioia del Colle vor fi folosite pentru atacarea pozitiilor lui Gaddafi.

- Un luptator din orasul rebel asediat Misrata spune ca Gaddafi a declansat, incepand cu ora locala 07:00, cel mai dur bombardament de pana acum, fiind vizate si casele civililor.

- Orasele rebele Zintan, Nalut si Misrata sunt supuse unui atac intens venit din partea trupelor lui Gaddafi, informeaza AFP.

- Italia, pe cale de a anunta ca va participa la implementarea zonei de excludere aeriana.

- "Gaddafi e deja mort", spune ambasadorul francez la Bucuresti. "Moammar Gaddafi este condamnat de intreaga comunitate internationala. Chiar daca va continua lupta si va avea cateva victorii, ce va face cu ele ? Exista o fraza celebra: 'Mortule, unde iti este victoria?'. De fapt, Muammar Gaddafi e deja mort. Conturile ii sunt inghetate, toata lumea ii cere plecarea, e un tiran sangeros si nu vad de ce ar mai ramane. Regimul lui Gaddafi e condamndat", a afirmat, vineri, intr-un interviu pentru RFI Romania, Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti.

- Canalul australian ABC a postat un filmulet care pare ca arata ca avioanele lui Gaddafi au atacat aerian capitala rebelilor, Benghazi, unde au distrus un tanc petrolier ce alimenta centrala electrica. Asta s-a intamplat la cateva ore dupa decizia ONU de a interzice zborurile militare, ceea ce inseamna ca a incalcat o hotarare a Consiliului de Securitate.

- Orasul Misrata e sub un atac foarte intens cu blindate din partea fortelor lui Gaddafi. Revolutionarii au reusit sa captureze sau sa arda unele din ele.

- Olanda a anuntat ca ia in considerare participarea la o forta ce ar implementa zona de excludere aeriana deasupra Libiei.

- The Wall Street Journal anunta ca Egiptul a inceput sa trimita arme peste granita, pentru a-i inarma pe rebelii libieni.

- Libia a anuntat ca-si inchide spatiul aerian, ca un gest de sfidare fata de un eventual atac aerian din Occident.

- Fortele loiale lui Gaddafi continua sa bombardeze orasul rebel Misrata.

- Tarile NATO se intalnesc vineri pentru a decide cum ar putea opera loviturile aeriene impotriva lui Gaddafi. Atacurile ar putea incepe in cateva ore, au anuntat surse diplomatice.

- Gaddafi a anuntat ca va ataca pana si avioanele de pasageri daca avioanele sub mandat ONU vor incerca sa-i tina aviatia la sol, pentru implementarea zonei de excludere aeriana.

- "Loviturile aeriene impotriva lui Gaddafi vor avea loc foarte rapid, poate in cateva ore", a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului francez, Francois Baroin.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Occident atacare Libia, #rezolutie ONU Libia , #Razboi Libia