Libia: Rebelii revendica inaintarea in Bani Walid

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 11:29
1129 citiri
Libia: Rebelii revendica inaintarea in Bani Walid
Foto: presstv.ir

Fortele loiale conducerii interimare a Libiei au anuntat ca au intrat in orasul Bani Walid, unul dintre ultimele care inca sunt loiale colonelului Moammar Gaddafi.

Fortele militare ale Consiliului National de Tranzitie (CNT) au spus ca s-au confruntat cu o rezistenta puternica din partea loialistilor lui Gaddafi, aflati in orasul situat la 170 de km sud-est de capitala Tripoli, potrivit BBC. Intre timp, luptele continua pentru cucerirea orasului natal al lui Gaddafi, Sirte.

In Tripoli, buldozerele au inceput demolarea fortaretei lui Gaddafi, de la Bab al-Azizyah. Liderii interimari au spus ca este timpul sa distruga "simbolul tiraniei".

Luptatorii CNT au intrat duminica in Bani Walid, dinspre nord si dinspre sud, dupa ce au lansat o serie de atacuri de artilerie asupra insurgentilor pro-Gaddafi: "Am atacat in aceasta dimineata dinspre sud-vest. Oamenii nostri au intrat in oras in aceasta dupa-amiaza, dar au avut de infruntat o rezistenta puternica", a declarat comandantul CNT, Jamal Salem.

In Bani Walid se afla aproape 1.500 de loialisti ai lui Gaddafi, care formeaza rezistenta impotriva incercarilor de inaintare in oras ale rebelilor care au inconjurat orasul. Cu toate acestea, unele informatii neconfirmate spun ca fortele CNT au ajuns in centrul orasului.

Bani Walid si Sirte sunt singurele orase din Libia care inca mai sunt loiale fostului presedinte. In timp ce luptele continua, CNT se zbate sa isi extinda autoritatea asupra tarii.

Unele rapoarte au aratat ca in Sirte au avut loc jafuri ale luptatorilor, martorii spunand ca au vazut camioane cu tot felul de bunuri furate iesind din oras.

Zona Bab al-Azizyah din Tripoli, fostul sediu al liderului libian, va fi transformat intr-un parc public: "Este decizia revolutionarilor de a distruge simbolul tiraniei. Am fost ocupati cu razboiul, dar acum avem ragazul sa facem acest lucru", a afirmat un conducator al armatei CNT. Locuitorii orasului au transformat deja o curte a fortaretei intr-un targ saptamanal de animale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#razboi Libia, #Muammar Gaddafi Razboi Libia, #bani walid sirte , #Razboi Libia