Libia: Gaddafi da vina pe al Qaida, iar militiile sale continua macelul

Autor: Ana Ilie
Joi, 24 Februarie 2011, ora 23:45
12805 citiri
Libia: Gaddafi da vina pe al Qaida, iar militiile sale continua macelul

Protestatarii din Libia au reusit sa treaca sub controlul lor nu doar estul tarii, ci si mai multe orase din vest, rezistenta populara strangandu-se cu fiecare ora care trece in jurul Capitalei Tripoli, care este inca sub controlul fortelor loiale liderului Moammar Gaddafi.

In restul tarii doar in jurul localitatii Sirt, locul de nastere al lui Gaddafi, mai sunt la putere loialistii, si in centru, in Sabha, de unde se lanseaza raiduri impotriva oraselor "eliberate".

Nici pe plan extern Gaddafi nu sta mai bine: dupa ce a fost abandonat de Liga Araba si avertizat de tarile europene cu sanctiuni economice, a venit randul presedintelui american Barack Obama, dupa o suspect de lunga tacere, sa ameninte cu "toata gama de optiuni" impotriva regimului criminal de la Tripoli. A fost cea mai dura luare de pozitie impotriva represiunii sangeroase impotriva protestatarilor prodemocratie din Libia, desi s-a lasat asteptata destul de mult.

Intre timp, continua eforturile guvernelor straine de a-si evacua cetatenii din Libia, in vreme ce granitele sunt invadate la propriu de zeci de mii de persoane care fug din tara sfasiata de violente.

Stai pe Ziare.com pentru a urmari desfasurarea evenimentelor din Libia:

- Presedintele american Barack Obama si cel francez, Nicolas Sarkozy, au trimis o declaratie comuna in care ii cer lui Gaddafi sa inceteze "represiunea brutala si sangeroasa" impotriva propriului popor.

- Televiziunea libiana a anuntat ca armata a distrus toate depozitele de arme din zonele desertice si rurale ale tarii.

- MApN a trimis doua aeronave pentru evacuarea cetatenilor romani din Libia. Prima dintre ele a ajuns deja in aceasta tara, iar a doua e stationata in Malta.

- Una din primele reactii la discursul lui Gaddafi: De unde a telefonat? initial se anuntase ca va vorbi din mijlocul oamenilor, in orasul Zawiya, dupa care televiziunea libiana a transmis interventia sa telefonica, fara imagine. Dupa 30 de minute de discurs dezlanat, Gaddafi a inchis brusc telefonul. Deci unde se afla in prezent?

- Gaddafi a oferit "condoleante" doar familiilor celor patru forte de securitate ucise, si s-a intrebat ironic daca bin Laden ii va despagubi.

- Intr-un discurs telefonic care a durat in jur de 30 de minute, Gaddafi a insistat ca "ceea ce se intampla acum in Libia nu e puterea poporului, este terorismul international condus de al Qaida". A dat vina pe bin Laden pentru Irak si Afganistan: "Tot ce vor ei este sa va omoare copiii, asta vrea bin Laden, probabil ca e fericit acum, asta vrea el".

- "Nu stim cand se va termina aceasta violenta. Este limpede ca trebuie sa luati armele din mainile copiilor".

- "Eu nu am puterea, poporul are aceasta prerogativa, sa decida asupra chestiunilor importante", spune Gaddafi, comparandu-se cu regina Elisabeta a Marii Britanii, care a domnit la fel de mult ca el. Gaddafi insista ca el a cedat puterile sale poporului inca din 1977 si rolul sau este doar ceremonial.

- Pe ecranul televiziunii libiene se vede doar prezentatorul, care asculta un interviu telefonic acordat de Gaddafi, sub titlul "Fratele lider al revolutiei se adreseaza oamenilor din Zawiya". Gaddafi nu da vina pe islamisti pentru ce se intampla in Libia, care doar incearca sa "devina un partid politic". "Este evident ca aceasta chestiune a fost condusa de al Qaida...recapatati-va controlul asupra copiilor, tineti-i in casa". "Este o rusine, sa va fie rusine, eram invidiati ca duceam o viata decenta...acum ca petrolul nu mai curge, cum vom mai putea cumpara mancare...poate se vor revizui salariile".

- Gaddafi si-a inceput discursul, in maniera halucinanta in care a mai vorbit si pana acum. I-a acuzat pe protestatari ca au luat pastile care ii fac sa comita "acte animalice", ca au fost spalati pe creier de Osama bin Laden, ai carui oameni le-au dat pastilele. "Nevoile oamenilor era implinite...de ce a trebuit sa va amestecati cu ideologia lui bin Laden?". "Copiii folosesc arme de foc si nici macar nu stiu ce sa faca cu ele".

- Nic Robertson de la CNN relateaza ca in unele cartiere din Tripoli fortele lui Gaddafi merg din casa in casa.

- Generalul Mahmoud se afla in Benghazi unde ii antreneaza pe voluntari in folosirea artileriei grele; majoritatea stiu sa foloseasca arme mici deoarece toti barbatii fac serviciul militar. Anterior, aceeasi sursa scria ca forte din est formate din protestatari, conduse de un fost general al lui Gaddafi, se pregatesc sa porneasca spre Tripoli- NPR.

- CNN a aflat, de la o sursa de la Pentagon, ca se pregatesc optiuni militare pentru presedintele Obama in cazul crizei din Libia.

- Rusia si UE au dat publicitatii o pozitie comuna, prin care condamna suprimarea violenta a protestelor din Libia si se declara gata sa ofere asistenta economica si de alta natura lumii arabe.

- Unul din cei patri piloti ai lui Gaddafi, un norvegian a fugit din Libia la Viena cu sotia si fiica sa, temandu-se pentru siguranta lor.

- Se duc lupte grele pentru orasele din jurul Capitalei: Misrata, Zawiya, Zuara. Protestatarii inarmati doar cu bete si pietre stau fata in fata cu militiile inarmate pana in dinti cu mitraliere, lansatoare de rachete si artilerie grea.

- Forte din est formate din protestatari, conduse de un fost general al lui Gaddafi, se pregatesc sa porneasca spre Tripoli- NPR.

- Secretarul general NATO spune ca alianta nu va interveni in Libia.

- Fiul lui Gaddafi, Saif, spune ca incepand de vineri toti jurnalistii sunt bineveniti sa constate singuri ca victimele din Libia sunt mult mai putine decat se spune. Departamentul de Stat avertizeaza insa ca surse libiene spun ca jurnalistii intrati ilegal in Libia vor fi tratati precum "colaboratori al Qaida".

- Al-Arabiya relateaza ca orasul sudic al-Kufra este in mainile protestatarilor. Al-Kufra este o oaza izolata in sudestul tarii.

- Mercenari ucraineni ar pilota avioane pentru regimul Gaddafi.

- Ahmed Gadhaf al-Dam, var si apropiat al lui Moammar Gaddafi, a fugit in Egipt, si vorbeste despre "violarea drepturilor omului" in represiune- AP.

- Mai multi protestatari au fost ucisi de fortele loiale lui Gaddafi in orasul Misrata, unde se duc lupte grele, dupa ce se anuntase ca localitatea este in mainile demonstrantilor- Reuters.

- Al-Jazeera transmite din Bayda, in estul Libiei, de la o intalnire a reprezentantilor triburilor si liderilor politici, opozanti ai lui Gaddafi. Printre acestia se afla si fostul ministru al Justitie, recent demisionar. Tema intalnirii este sublinierea unitatii libiene, respingerea discutiilor privind rivalitatile tribale si opozitia fata de Gaddafi. Oamenii apaluda si striga "Tripoli este capitala, Tripoli este capitala" si "Libia, Libia". Podiumul este drapat in steagul protestatarilor - fostul steag al Libiei din vremea monarhiei.

- Presedintele din Ciad a incercat sa trimita trupe in Libia pentru a-l ajuta pe Gaddafi- Al Arabiya.

- Trei vase de razboi germane, cu 600 de soldati la bord, se afla in apele dintre Malta si Libia. Nu se stie care este misiunea lor- Spiegel.

- Colonelul Gaddafi se va adresa in curand cetatenilor din Zawiya, in vestul tarii, in curand, anunta televiziunea libiana. Zawiya este, potrivit unor rapoarte, sub controlul protestatarilor. Aici militiile lui Gaddafi au atacat o moschee in care se adaposteau protestatarii cu foc de artilerie si rachete, numarul victimelor fiind mare dar inca necunoscut. Alti 20 de oameni au fost legati si executati deoarece au refuzat sa se alature atacului asupra manifestantilor.

- Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, le-a cerut colegilor din UE sa ajute la rezolvarea "crizei umanitare catastrofice" din Libia- AFP.

- Compania aeriana italiana Alitalia a suspendat cursele regulate la Tripoli.

- Josh Halliday, reporter Guardian, scrie: "Jurnalistii de la BBC, CNN asi alte publicatii internationale care au intrat in Libia vor fi considerati in afara legii".

- New York Times sugereaza ca Gaddafi se pregateste pentru confruntarea finala pe strazile din Tripoli, joi. Mercenarii lui sunt masati cu miile in Capitala - martorii povestesc ca sunt echipati cu uniforme diferite, au mitraliere si sunt dispusi sa impuste pe oricine. Deoarece nu avea incredere in generalii sai, Gaddafi si-a construit aceasta forta paralela de-a lungul anilor, formata din brigazi speciale comandate de fiii sai si legiuni de mercenari africani care pana acum au luptat in locuri precum Sudan dar au fost adusi inapoi.

- Comitetul libian pentru securitatea generala a cerut protestatarilor sa cedeze armele si a oferit recompense banesti celor care ofera informatii cu privire la liderii protestului.

- Britanicii care au scapat din Libia povestesc despre ambasadorul polonez la Tripoli, care s-a comporta pecum un "star". A venit in persoana la grupul de britanici care astepta in ploaie si le-a oferit locuri intr-un avion polonez. 22 de britanici au acceptat. Le-a tinut umbrela englezilor si i-a poftit in masina lui sa se adaposteasca de frig si ploaie pana la venirea avionului.

- Muncitorii egipteni care fug din Libia au povestit ca militiile antiGaddafi au preluat controlul orasului Zuara, aflat la 120 de kilometri vest de Tripoli- Reuters.

- Sky News relateaza ca mercenarii lui Gaddafi s-au antrenat in acelasi loc ca si IRA (armata republicana irlandeza, n.r.).

- Aripa nordafricana a grupari teroriste al Qaida condamna actiunile violente ale lui Gaddafi si isi exprima solidaritatea cu protestatarii.

- Televiziunea al-Arabiya sustine ca forte loiale lui Gaddafi ataca orasul Zawiya, la vest de Tripoli. Cativa protesatari antiGaddafi au fost ucisi dupa ce armata a tras cateva rachete in minaretul unei moschei- AP.

- Autoritatiel libaneze confirma ca au refuzat aterizarea unui avion libian la Beirut. La bordul avionului s-ar fi aflat sotia unuia dintre fiii lui Gaddafi.

- Televiziunea libaneza Manar relateaza ca unele "surse" i-ar fi spus familiei liderului siit Musa Sadr, care a disparut in Libia in 1978, ca acesta ar fi inca in viata intr-o inchisoare libiana. Familia si guvernul libanez redeschid acest caz. Libienii sustin ca liderul siit ar fi fost ucis in urma cu peste 30 de ani.

- Trupe speciale britanice sustinute de o echipa de recunoastere sunt in stand by, gata sa intervina pentru a-i proteja pe britanicii din Libia. The Guardian spune ca oficialii Apararii nu spun unde sunt masate trupele speciale, insa o locatie probabil ar fi baza militara britanica din Akrotiri, in Cipru. Nu s-a dat inca ordinul de detasare in Libia.

- 15 romani au fost evacuati in cursul noptii din Libia cu un avion trimis de guvernul polonez, relateaza Radio Polonia, in timp ce Interfax-Ucraina anunta ca un roman se afla la bordul unei aeronave ucrainene care a aterizat dupa miezul noptii in apropiere de Kiev. Potrivit MAE, pana miercuri se reusise evacuarea a 112 romani din Libia, la bordul unor curse organizate de alte state europene. Autoritatile romane au anuntat ca vor trimite joi un avion pentru evacuarea cetatenilor romani din Libia.

- Gaddafi le-a ordonat mercenarilor din Tripoli sa curetete strazile, inainte de sosirea jurnalistilor straini, intr-o incercare disperata de a demonstra ca are situatia sub control.

- Ben Wedeman, CNN, unul din putinii jurnalisti din Libia, scrie pe Twitter: "Guvernul ad hoc din Benghazi a instituit comitete care se ocupa cu securitatea, sanatatea publica, aprovizionarea cu alimente si evacuarea strainilor".

- Secretarul de Stat Hillary Clinton se deplaseaza luni la Geneva pentru o sesiune a Consiliului pentru Drepturile Omului, unde va discuta criza din Libia.

- Corespondentul CNN la Casa Alba, Ed Henry, explica de ce SUA au intarziat atat de mult sa ia o pozitie in cazul Libiei: Obama s-a temut ca americanii din Libia vor fi luati ostatici daca adopta o pozitie dura inainte de evacuarea acestora.

- Corespondentul publicatiei Democracy Now!, Anjali Kamat, scrie pe Twitter ce atmosfera domneste in estul Libiei: "Toti sunt fericiti sa vada jurnalisti. Spun ca Libia este 15%libera si ei se afla intr-o zona eliberata, controlata de popor"

- La Misrata, unul din orasele importante din vest care a fost "eliberat", protestatarii au reusit sa invinga mercenarii si armata, cu toate ca au fost atacati cu tancuri si artilerie grea.

- Saadi Gaddafi, unul din fiii lui Gaddafi, fost fotbalist profesionist a spus pentru Financial Times ca fratele sau Saif scrie in prezent o noua constitutie pentru tara, iar tatal sau este pregatit sa lucreze cu orice regim, in functie de "mare parinte".

- Saif al-Islam, alt fiu al lui Gaddafi, a aparut la televiziunea nationala pentru a spune ca viata este "normala" in vestul Libiei: "Porturile, scolile, aeroporturile, toate sunt deschise. Problema e in regiunile estice".

- Fiica lui Gaddafi, Aisha, a ramas fara functia de ambasador al bunavointei ONU in Libia, a anuntat UNDP.

- In spitalul central din Tripoli sunt inregistrate un mare numar de cazuri de viol.

- Centrele media, statiile Tv si sediile companiilor de telefonie mobila din Tripoli sunt sub paza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Libia, #proteste libia , #Razboi Libia
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Asta se intampla cand dictatorilor li se urca la cap : apare debandada iar libertatea se confunda anarhia .
Poza Liviuchilian
Liviuchilian
rank 1
Propaganda adevaratilor criminali - 60000 de victime pe timpul rascoalei copiilor Romani