Moartea ambasadorului SUA in Libia: Occidentul reactioneaza

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 16:56
5825 citiri
Moartea ambasadorului SUA in Libia: Occidentul reactioneaza

Moartea ambasadorului SUA in Libia, Christopher Stevens, intr-un atac cu racheta al militantilor islamisti, a provocat un val de consternare si condamnari din toate colturile lumii.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, si-a exprimat profunda tristete fata de moartea diplomatilor, scrie Guardian.

"Cu profunda tristete anunt stirea mortii a patru dintre angajatii nostri in Benghazi, Libia, ieri. Printre ei se afla si ambasadorul american in Libia, Chris Stevens, si seful biroului de management al informatiilor, Sean Smith. Inca le mai anuntam pe rudele celorlalti doi. Inimile noastre sunt alaturi de familiile si colegii lor", a spsu Clinton.

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a condamnat atacul din Benghazi, al doilea in decurs de doua zile, soldat cu moartea ambasadorului si a trei altor angajati ai consulatului american din orasul estic.

"Nu este nicio justificare pentru un astfel de atac si moartea ingrozitoare a unui oficial american. Gandurile si condoleantele mele merg la familia si colegii sai din Departamentul de Stat", a spus Hague, avertizand ca este esential ca autoritatile libiene sa ia masuri urgente pentru a imbunatati securitatea, in special in Benghazi, si pentru a-i identifica pe cei responsabili de atac.

Vicepremierul libian, Mustafa Abushagur, a condamnat imediat pe Twitter uciderea lui Stevens, calificand-o drept un "act de lasitate".

"Condamn aceste acte barbare in cei mai duri termeni. Acesta este un atac impotriva Americii, Libiei si oamenilor liberi de pretutindeni", a scris acesta.

La randul sau, candidatul republican la prezidentialele din SUA, Mitt Romney, a profitat de moment pentru a critica felul in care administratia Obama a reactionat dupa cele doua atacuri din Benghazi.

Romney a spus ca este o rusine ca prima reactie a guvernului lui Obama nu a fost de condamnare a protestelor ci de a "simpatiza cu cei care au condus atacurile".

Premierul italian, Mario Monti, a condamnat "cu fermitate extrema" uciderea ambasadorului american si a promis ca Italia va continua sa dea ajutor autoritatilor libiene.

"Ramanem de partea autoritatilor noii Libii democratice care nu vor precupeti niciun effort, sunt convins, pentru a preveni ca progresul Libiei, pe care Italia o sustine, sa fie luat ostatic", a spsu Monti miercuri, cu doua zile inainte de a se intalni cu presedintele Adunarii Nationale libiene, Mohammed Magarief, la Roma.

Magarief a reactionat si el miercuri, promitand ca autoritatile lobiene ii vor aduce pe ucigasii ambasadorului si celorlalti trei oficiali in fata justitiei.

"Confirmam ca nimeni nu va scapa pedepsei si interogatoriului", a spus Magarief , cerandu-si scuze SUA pentru atac si promitand ca toti strainii din Libia vor fi protejati.

Adjunctul ministrului de Interne, Wanis al-Sharif, i-a acuzat pe sustinatorii fostului lider Moammar Gaddafi pentru atacuri.

Actiunile au survenit ca raspuns la un film apreciat drept batjocoritor la adresa Profetului Mohamed. Revolte similare au avut loc in capitala egipteana Cairo, unde protestatarii au escaladat zidurile ambasadei SUA si au ars steagul american.

Ambasadorul american se afla intr-o scurta vizita in Benghazi, pentru a evalua pagubele produse de primul atac, cand consulatul a fost atacat, in noaptea dintre marti si miercuri. Fortele de securitate care pazeau ambasada s-au retras din fata focurilor puternice ale insurgentilor.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ambasador SUA ucis Libia, #atac Libia ambasador mort , #Razboi Libia