Razboi in Libia: Atacurile continua, Gaddafi foloseste jurnalisti drept scut

Autori: Ana Ilie , Paul Barbu - Redactor
Luni, 21 Martie 2011, ora 23:18
16532 citiri
Razboi in Libia: Atacurile continua, Gaddafi foloseste jurnalisti drept scut
Foto: The globe and mail

Libia este in continuare un camp de lupta: in timp ce fortele coalitiei bombardeaza chirurgical capacitatile militare ale liderului Moammar Gaddafi, inclusiv centrul de comanda militara al acestuia, trupele loialiste isi continua atacul brutal asupra orasului Misrata, pe care au si reusit sa-l cucereasca, seara tarziu.

Capacitatile de aparare antiaeriana libiene au fost "puternic avariate" de bombardamentele coalitiei, permitand astfel instaurarea "efectiva" a zonei de interdictie aeriana, a declarat un inalt oficial de la Pentagon.

Cu toate acestea, incepe sa devina evident ca situatia ar putea sfarsi foarte repede intr-un blocaj, in care Gaddafi ar ramane la putere, iar trupele sale ar duce un razboi de durata cu fortele occidentale si impotriva propriului popor.

Razboi in Libia: Prima zi

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea evenimentelor de luni din Libia

- Un atac aerian asupra buncarului in care se ascunde Moammar Gaddafi a fost anulat in ultima clipa, dupa ce coalitia internationala a aflat ca in apropiere se aflau echipe de jurnalisti de la CNN, Reuters si alte agentii, adusi acolo de oficiali libieni, sub pretextul de a le arata pagubele facute de aliati, dar pentru a-i folosi ca scuturi umane.

- Un purtator de cuvant al regimului lui Gaddafi, citat de AFP, a informat ca orasul libian Misrata a fost "eliberat".

- Barack Obama spune ca ar fi foarte bine ca liderul Libiei sa se retraga de la conducerea tarii. Cu toate acestea, SUA are actinile limitate in Libia, ele fiind reduse la protejarea civililor din aceasta tara.

- Televiziunea libiana transmite ca Tripoli este tinta unor noi lovituri aeriene, ale fortelor internationale.

- Trei explozii puternice au avut loc in capitala Libiei, Tripoli. Totodata se aud si focuri de artilerie antiaeriana. Focurile vin dinspre complexul lui Gaddafi.

- Italia isi va revizui politica de folosire a bazelor sale armate pentru sprijinirea atacurilor Libiei, daca NATO nu va prelua intreaga conducere a operatiunilor armate.

- Fortele lui Gaddafi au batut in retragere din orasul Bengazi si din alte doua, dupa ce coalitia a atacat aerian mai multe puncte strategice.

- Coalitia a aprobat o extindere a zonei in care sunt interzise zborurile deasupra Libiei, pana la 1.000 km patrati, dupa ce tot mai multe avioane de razboi ale aliatilor vin in zona.

Foto: thisislondon.co.uk

- SUA nu va sustine opozitia libiana intr-un atac terestru, a declarat unul din generalii armatei americane.

- Peste 200 de demonstranti britanici s-au adunat in apropiere de Downing Street 10, resedinta Primului Ministru britanic, pentru a protesta fata de razboiul din Libia.

- Autoritatile din Emiratele Unite Arabe (EUA) spun ca prezenta lor in Libia ezste una strict umanitara, neavand nicio intentie sa trimita avioane in zona de razboi. Anuntul a fost facut dupa ce au aparut rapoarte ca EUA ar dori sa se implice armat in Libia.

- Un jurnalist de la cotidianul britanic The Guardian, Peter Beaumont, le-a comunicat prin e-mail colegilor din redactie ca stirea potrivit careia ca unul din fiii lui Gaddafi este grav ranit sau chiar mort nu este corecta. Peter Beaumont a spus ca se afla in apropierea complexului Bab al-Azizia la momentul la care se spune ca s-a petrecut incidentul si nu a fost "absolut nicio prabusire a unui avion".

- Doua avioane de lupta F-18 spaniole au efectuat prima iesire deasupra Libiei, a anuntat ministrul spaniol al Apararii. Spania contribuie la efortul international cu 500 de soldati, patru avioane de lupta F-18, un aparat de zbor pentru alimentare, o fregata F-100, un submarin S-74 si un avion CN-235, pentru supraveghere maritima.

- Sute de studenti greci au protestat la Atena fata de sustinerea Greciei pentru raidurile internationale din Libia. Guvernul a fost fortat sa clarifice faptul ca ofera numai sustinere logistica - folosirea bazelor si aeroporturilor sale - pentru eforturile de impunere a unei zone de excludere aeriana in Libia si ca nu ia parte la operatiuni militare.

- Un reporter BBC relateaza ca se aud "explozii puternice" in departare, pe coasta, in dreptul orasului Tobruk.

- Cei patru jurnalisti de la New York Times retinuti in Libia au fost eliberati si se afla la ambasada turca la Tripoli, a anuntat ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu - AFP.

- Rebelii libieni au anuntat ca scopul lor este sa captureze Capitala Tripoli insa vor sa faca asta fara ajutorul ofensivei occidentale. Intr-o conferinta de presa la Benghazi, liderul rebelilor a mai spus ca atacurile aeriene straine sunt binevenite, insa nu doresc trupe straine pe teren.

Vezi mai multe din Stiri, evenimente pe 220.ro

- Intr-o conferinta de presa, armata britanica a anuntat ca nu exista nicio dovada ca armata libiana respecta incetarea focului. Marea Britanie isi va continua actiunile, a mai spus generalul John Lorimer, care a adaugat ca nu are cunostinta sa existe victime civile ale loviturilor aeriene.

- Uniunea Europeana a fost de acord cu noi sanctiuni economice impotriva regimului Gaddafi - AFP.

- Premierul rus, Vladimir Putin, s-a adresat muncitorilor dintr-o fabrica de rachete balistice, explicand ca rezolutia ONU privind Libia este "defecta si gresita" pentru ca "permite orice. Seamana cu apelurile medievale la cruciada". Putin este de parere ca regimul Gaddafi nu respecta criteriile democratice, insa asta nu justifica interventia militara - Reuters.

- Italia a anuntat ca 200 de libieni au ajuns in Sicilia cu ajutorul unui vas.

- India cere stoparea loviturilor aeriene din Libia - AFP.

- Fortele loiale lui Moammar Gaddafi "aduc civili din orasele apropiate in orasul aflat sub controlul rebelilor, Misrata, ca sa-i foloseasca drept scuturi umane" - Reuters.

- Rob Crilly, corespondent Telegraph, scrie pe Twitter ca violentele continua in Libia - nu a reusit sa intre in Ajdabiya deoarece rebelii din fata lui au cazut intr-o ambuscada si patru dintre ei au fost ucisi. Alti rebeli ar putea fi prinsi in interiorul orasului Ajdabiya de catre trupele proGaddafi.

- Fie bombardamentele aeriene au efect, fie toti cei care doreau sa plece din Libia au plecat deja, pentru ca agentia pentru refugiati a ONU anunta ca se inregistreaza o scadere a numarului de libieni care fug in Egipt. Unii libieni chiar s-au intors in tara, a spus un purtator de cuvant al agentiei.

- Agence France-Presse este ingrijorata pentru unul din corespondentii sai britanici in Libia, Dave Clark. Clark, reporter britanic in varsta de 38 de ani, a disparut in urma cu trei zile impreuna cu fotogaful AFP, Roberto Schmidt, si fotograful Getty Images, Joe Raedle. Cameramanul al-Jazeera, Kamel Atalua, este in continuare retinut de catre autoritatile libaneze la Tripoli impreuna cu trei colegi.

- Doua rapoarte neconfirmate sustin ca unul dintre fiii lui Gaddafi este in stare critica dupa ce a fost ranit cand un avion de lupta rebel s-a prabusit in complexul Bab al-Azizia, saptamana trecuta. PressTV relateaza ca unul din cei sapte fii ai lui Gaddafi "se lupta cu moartea" la spital, citand canalul al-Arabiya. Al-Manara, la randul sau, relateaza ca Khamis Gaddafi ar fi murit ieri in urma ranilor.

- Situatia din Libia va fi discutata luni dupa-amiaza la o intalnire a Consiliului Afacerilor Externe a UE la Bruxelles.

- Secretarul General al Ligii Arabe, Amr Moussa, a spus ca statele arabe si ONU sunt "unite" in chestiunea protejarii civililor din Libia. Moussa a mai spus ca "situatia in Libia este foarte serioasa si ameninta civilii".

- Secretarul General ONU, Ban Ki-moon, cere guvernului libian sa se conformeze rezolutiei Consiliului de Securitate. Oficialul a mai spus: comunitatea internationala trebuie sa vorbeasca pe o singura voce pentru "a pune capat luptelor din Libia".

- Al-Jamahiriyah TV din Libia relateaza ca ambasadorii straini au vizitat cladirea Bab al-Aziziya "care a fost bombardata de fortele agresiunii cruciate coloniste".

- Congresmanul democrat Dennis Kucinich a spus, pentru BBC, ca loviturile aeriene din Libia "au mari sanse sa precipite un razboi mult mai mare".

- Ministrul britanic al Apararii, Liam Fox, a declarat, pentru Radio 5 BBC. ca Gaddafi ar putea fi el insusi o tinta - o chestiune negata de SUA. Robert Gates, secretarul american al apararii, i-a dat un raspuns dur lui Fox, explicand ca extinderea scopurilor coalitiei ar duce la diviziuni intre aliati si este un gest lipsit de intelepciune sa iti stabilesti scopuri care nu pot fi atinse.

- Centrul de control militar al lui Gaddafi a fost tinta bombardamentelor britanice de duminica si a fost distrus, anunta coalitia. - AFP.

- Oficialii libieni au aratat jurnalistilor locul unde a cazut o racheta, foarte aproape de cortul lui Gaddafi, in Tripoli. Intrebati de catre jurnalisti de ce nu exista fum sau foc la locul impactului, oficialii nu au stiut ce sa raspunda, subliniind ca nu sunt experti militari - Al Jazeera.

- Luptatorii libieni prodemocratie au sarbatorit in orasul Benghazi faptul ca fortele coalitiei au distrus artileria grea a lui Gaddafi care se indrepta spre oras. Aceasta operatiune a fost indeplinita de avioanele de atac franceze.

- Pentagonul a precizat ca Gaddafi "nu este tinta" si ca nu au "nicio indicatie privind victime civile".

- Guvernul francez anunta ca nu are nicio informatie cu privire la victime civile ucise in raidurile aeriene din Libia. Purtatorul de cuvant al guvernului francez, Francois Baroin, a declarat pentru televiziunea Canal+ : "Nu exista nicio informatie cu privire la civili ucisi, de care sa stie partea franceza".

- Ziarele de stat chineze cresc opozitia fata de loviturile aeriene din Libia, acuzand SUA si aliatii sai ca incalca legile internationale si sporesc tensiunile in regiune - Reuters.

- Ministerul britanic al Apararii sustine ca aparatele Tornado ale fortei regale aeriene au anulat o misiune de bombardament deasupra Libiei deoarece se aflau civili in zona vizata. Aparatele s-au intors la baza RAF Marham in Norfolk. Un corespondent BBC sustine ca americanii au aflat ca Gaddafi se foloseste de scuturi umane, fapt admis si de libieni.

- Fortele lui Gaddafi ataca statiile de combustibil si electricitate din Misrata - Al Jazeera.

- Mike Mullen, seful Statului Major american Interarme, a declarat ca actualul conflict din Libia ar putea duce la un blocaj, ceea ce ar insemna ca Gaddafi sa ramana la putere, arata The Telegraph.

- Un medic din Misrata a declarat pentru BBC ca echipa sa medicala lucreaza incontinuu de marti si ca au ajuns la epuizare, dar si ca resursele sunt pe sfarsite. Acesta a mentionat ca, in aceste conditii, in cateva zile va fi obligat sa lase ranitii sa sangereze pana la moarte. Medicul a tinut sa precizeze ca pentru moartea civililor nu este responsabila coalitia internationala.

- Un rezident din Misrata a declarat ca situatia este infricosatoare, ca peste tot sunt tancuri si ca fortele pro-Gaddafi trag in orice, inclusiv in zonele rezidentiale. Acesta a spus ca multe persoane au fost ucise, mentionand ca oamenii nu pot parasi zona, din cauza lunetistilor si a celor care trag in orice.

- Un purtator de cuvant al rebelilor din Misrata a declarat ca orasul este in curs de a "fi doborat la pamant", anunta BBC. Acesta a mentionat ca in ultimele zile peste 50 de persoane au fost ucise de catre fortele lui Gaddafi numai in Misrata. Purtatorul de cuvant al rebelilor a adaugat ca duminica atacurile s-au intensificat si ca bombele au ca tinta localnicii.

- O racheta a distrus in totalitate o cladire administrativa aflata intr-un complex rezidential ce apartine liderului Moammar Gaddafi, anunta CNN. Imobilul adapostea un centru de comanda al fortelor lui Gaddafi, potrivit unor surse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#razboi in Libia, #razboi Libia, #bombardamente Libia , #Razboi Libia