Libia: Buncarul lui Gaddafi, lovit de bombele aliatilor

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 23:27
14906 citiri
Libia: Buncarul lui Gaddafi, lovit de bombele aliatilor
Foto: New York Times

Alianta Nord-Atlantica ar putea prelua conducerea operatiunilor militare din Libia in urmatoarele zile. Traian Basescu a anuntat ca si Romania va trimite in Libia, la cererea NATO, o fregata si peste 200 de militari.

In Libia frontul ramane in continuare activ, iar bombardametele fortelor internationale au zguduit, noaptea trecuta, mai multe tinte militare. Cu toate acestea, liderul libian Moammar Gaddafi a adresat un mesaj sfidator Occidentului, jurand sa nu se predea in fata "imperialistilor".

Fortele sale bombardeaza constant orasele controlate de rebeli, care se confrunta cu o lipsa acuta de alimente si provizii medicale.

Ziare.com v-a prezentat cele mai proaspete evenimente de pe frontul din Libia

- Complexul lui Moammar Gaddafi din Ajdabiyah a fost tinta unor lovituri aeriene, anunta televiziunea Arabiya, citata de Reuters. Agentia anuntase initial ca ar fi vorba despre complexul lui Gaddafi din Tripoli, insa a revenit asupra informatiei.

- O invazie a Libiei este aproape o certituine, sustine consilierul rus pe politica externa, Serghei Prikhodko. "Credem ca mai devreme sau mai tarziu, in cazul in care operatiunile aeriene se impotmolesc, o operatiune terestra va fi inevitabila, orice ne-ar spune ei", a precizat oficialul rus.

- Presedintele Traian Bssescu a declarat, miercuri, la Realitatea TV, ca NATO a solicitat din 17 martie Romaniei punerea la dispozitie a unei fregate sau a unui distrugator cu doi ofiteri la bord, pentru impunerea embargoului asupra Libiei, iar dupa ce s-a luat decizia, Bucurestiul a raspuns imediat.

- Secretarul de stat american, Hillary Clinton, ii cere colonelului Gaddafi sa plece din Libia "cat mai repede posibil", noteaza AP.

- O explozie puternica a avut loc, miercuri seara, la o baza a armatei libiene, aflata la 32 de km de Tripoli, sustin martori citati de AFP.

- Tarile NATO nu au reusit, miercuri, sa ajunga la un acord privind preluarea conducerii operatiunilor militare din Libia de catre Alianta Nord-Atlantica, a declarat un diplomat, citat de Le Figaro.

- Premierul rus, Vladimir Putin sustine ca bombardamentele efectuate de NATO asupra Iugoslaviei in 1999 si operatiunea militara a coalitiei internationale impotriva regimului libian sunt incomparabile, dar lejeritatea luarii deciziei de a recurge la forta este ingrijoratoare, noteaza RIA Novosti.

- Fortele guvernamentale au bombardat, miercuri seara, principalul spital din Misrata, oras situat la 200 de km est de Tripoli, a declarat un martor, pentru AFP.

- Fortele coalitiei efectueaza atacuri aeriene in Libia impotriva fortelor terestre ale colonelului Moammar Gaddafi care ataca orasele Ajdabiya, Misrata si Zawiyah, cu scopul de a le forta sa se replieze, a precizat contraamiralul american Gerard Hueber.

- Lunetisti din fortele pro-Gadaafi au ucis, miercuri, 16 persoane in Misrata, a anuntat purtatorul de cuvant al rebelilor.

- Avioanele F-16 daneze au efectuat primele lor misiuni de bombardament in Libia, in ultimele 24 de ore, a anuntat Statul Major al Fortelor aeriene din Danemarca. Aparatele daneze au efectuat 11 misiuni aer-sol si o misiune aer-aer.

- Nu exista un "calendar" pentru incheierea operatiunilor Coalitiei Internationale in Libia, a anuntat, miercuri, la Cairo secretarul american al Apararii, Robert Gates.

- Pentagonul sustine ca nu au fost semnalate victime in randul civililor in urma operatiunile conduse de SUA in Libia.

- Presedintele turc Abdullah Gul i-a cerut, miercuri, liderului libian Moammar Gaddafi sa plece de la putere, pentru a evita si mai multa varsare de sange in tara.

- Kremlinul va mentine relatiile diplomatice cu Moammar Gaddafi, dar nu ii condamna pe cei care lupta impotriva acestuia, a anuntat un consilier prezidential, care a precizat insa ca situatia din Libia este un rezultat al "actiunilor inacceptabile ale lui Gaddafi, noteaza RIA Novosti.

- Mai multe state membre ale NATO au pus la dispozitia Aliantei Nord-Atlantice 16 nave de suprafata si submarine pentru respectarea embargoului asupra armelor impus Libiei, dintre care 5 nave si un submarin din partea Turciei, a anuntat generalul canadian Pierre St-Amand. O nava sub comandament italian, 10 fregate (patru turcesti si cate una din partea Canadei, Spaniei, Marii Britanii, Greciei, Italiei si SUA), trei submarine - din partea Spaniei, Italiei si Turciei si doua nave auxiliare din partea Italiei si Turciei vor participa la misiunea NATO, a mai spus Pierre St-Amand- AFP.

- Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a scris, miercuri, intr-o postare pe blog, ca decizia Romaniei de a contribui la operatiunile NATO de instituire a unui embargo impotriva traficului de arme catre Libia este "o veste foarte binevenita".

- Forta aeriana libiana "nu mai exista ca forta de lupta", a anuntat comandantul operatiunii fortelor regale aeriene britanice, vicemaresalul Greg Bagwell, intr-o vizita la trupele britanice stationate la baza Gioia del Colle din sudul Italiei. Bagwell a spus ca aliatii pot actiona acum fara probleme in cerul Libiei. "Tinem sub observatie fortele terestre libiene si le atacam de fiecare data cand ameninta civili sau ataca localitatile", a mai spus oficialul.

- Guvernul interimar al rebelilor libieni isi va deschide propria televiziune independenta, cu baza in Qatar - The Guardian.

- Tarile din coalitia zonei de excludere aeriana se vor intalni la Paris, pe 29 martie, a anuntat ministrul francez de Externe, Alain Juppe. Acestora li se vor alatura reprezentanti din LIga Araba si Uniunea Africana, pentru a forma un grup de contact pentru Libia. Juppe a spus parlamentului francez ca scopul intalnirii este "sa fie foarte clar ca NATO nu are controlul politic al operatiunii, ci acest grup de contact".

- Avionul de lupta american F-15 prabusit pe o pajiste langa Benghazi, marti, din motive tehnice, a fost bombardat, in timpul noptii, de catre armata americana - Reuters.

- In Misrata, "lunetisti" apartinand fortelor loiale lui Gaddafi trag in oameni, omorand cel putin trei persoane, a povestit un localnic pentru Reuters. Conform marturiei unui medic din aceeasi localitate, lunetistii s-au concentrat pe un spital si impusca pe oricine intra sau iese din cladire. Si medicul confirma ca sunt trei morti, si trei raniti grav.

- Navele NATO au inceput sa patruleze zona din apropierea Libiei, relateaza AP.

- Consiliul national de tranzitie al rebelilor libieni l-a numit premier pe Mahmoud Jabril si l-a insarcinat sa aleaga ministri. Jabril conduce deja un comitet de criza care se ocupa de chestiunile militare si externe.

- Fortele pro-Gaddafi au ucis 17 persoane la Misrata, printre care cinci copii.

- Si ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a precizat ca NATO nu va avea conducerea politica in misiunea din Libia, ci un rol de planificare si operational.

- Purtatorul de cuvant al guvernului francez, Francois Baroin, a spus ca NATO va avea un "rol tehnic" in interventia din Libia.

- Zona de interdictie aeriana din Libia ar putea costa coalitia occidentala peste un miliard de dolari daca operatiunea va dura mai mult de cateva luni. Zack Cooper, analist la Centrul pentru Evaluari Strategice si Bugetare, spune ca cifra initiala pentru eliminarea apararii aeriene a liderului libian Moammar Gaddafi era intre 400 si 800 de milione de dolari, insa prabusirea avionului de lupta la Benghazi a ridicat nota de plata.

- Orasul Misrata este tinta atacurilor militiilor proGaddafi, care, la randul lor, au fost atacate de doua ori, miercuri la pranz, de fortele coalitiei. Avioanele aliate au bombardat loialistii de doua ori.

- Peste 335.600 de persoane au fugit din Libia, indreptandu-se in special spre Egipt si Tunisia, de la inceputul crizei, a anuntat biroul ONU pentru coordonarea chestiunilor umanitare(OCHA).

- Un diplomat sustine ca UE a ajuns la un acord de principiu pentru impunerea de sanctiuni impotriva companiei petroliere nationale din Libia, NOC.

- Un oficial NATO a anuntat ca vasele de razboi ale aliantei vor incepe sa patruleze zona de coasta a Libiei miercuri. Flotila NATO va cuprinde, initial, doua fregate, sase vase care detecteza minele si un vas de aprovizionare. Diplomatii anunta ca incepe sa se concretizeze un acord intre cei 28 de membri ai aliantei, cu privire la felul in care NATO isi poate asuma responsabilitatea pentru zona de excludere aeriana din Libia.

- Suedia a inghetat conturi in valoare de 1,6 miliarde de dolari, apartinand regimului Gaddafi - AP.

- Intrebat cat va dura razboiul din Libia, ministrul britanic al Fortelor Armate, Nick Harvey, a spus: "Cat de lunga este o bucata de sfoara? Nu stim cat o sa dureze. Nu stim daca nu se va transforma intr-un blocaj. Intrebati-ma peste o saptamana".

Parlamentarii conservatori se tem ca razboiul ar putea dura 30 de ani, iar ministrul de Externe, William Hague, nu le-a temperat temerile, spunand ca "este prea devreme sa speculam. Depinde de ce se intampla. Nu cred ca poti sa pui o data limita sau un obiectiv temporal asupra acestei chestiuni".

- SUA vor preda NATO operatiunile din Libia in urmatoarele zile. SUA au condus pana acum eforturile militare, insa doresc sa cedeze conducerea pentru a evita acuzatiile de comportament imperialist intr-un stat bogat in petrol. Intelegerea diplomatica si militara depinde de acordul celor 28 de membri NATO (Turcia insista asupra unui mandat militar limitat) - si garanteaza ca nu va urma ocupatia straina a tarii.

- Reporterul AFP, Dave Clark, fotograful AFP, Roberto Schmidt, si fotograful Getty Images, Joe Raedle, au fost eliberati de trupele lui Gaddafi, miercuri dimineata. Patru jurnalisti Al Jazeera si echipajul lor sunt in continuare retinuti in Libia.

- Cel putin doua explozii de proportii au fost auzite inainte de zori in Tripoli. Dupa o noapte tensionata, spre dimineata a fost auzit si foc antiaerian.

- De cateva zile circula zvonuri potrivit carora unul sau doi fii ai lui Gaddafi au fost raniti sau ucisi. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a fost intrebata in legatura cu aceste speculatii si a precizat ca nu le poate confirma: "Nu pot sa confirm, insa am tot auzit despre asta, am auzit o multime despre asta".

- ONU se pregateste sa trimita mai multe ajutoare in Libia. Agentia pentru refugiati va trimite camioane cu ajutoare in Benghazi miercuri, care vor transporta inclusiv 5.000 de paturi si 5.000 de saci de dormit. In urmatoarel doua zile, ONU va introduce in Libia, dinspre Egipt, 19 tone de linte si 11 tone de ulei vegetal.

- Rebelii din orasul Misrata se lupta cu sabii si bate cu fortele lui Gaddafi, care sunt inarmate.

- Olanda a anuntat ca va participa la operatiunile NATO din Libia, urmand sa trimita sase avioane de vanatoare F-16, o nava HNLMS Haarlem si un avion special pentru alimentarea cu combustibil. Operatiunile fortelor olandeze vor dura trei luni si vor costa aproape 20 de milioane de euro.

- Pentagonul a anuntat ca marti armata americana a avut 212 misiuni aeriene asupra Libiei, in timp ce alte 124 au fost realizate de forte ale coalitiei. Au avut loc 108 atacuri aeriene si au fost folosite 162 de rachete Tomahawk.

- Miercuri dimineata s-au auzit explozii deasupra capitalei Tripoli si au fost vazute avioane de vanatoare.

- Si presedintele Barack Obama a facut declaratii pe tema razboiului din Libia. Acesta avertizeaza ca Gaddafi s-ar putea agata de putere in ciuda atacurilor fortelor internationale, insa spera ca interventia "sa lase loc" rebelilor pentru a crea un Guvern legitim.

- Secretarul de stat, Hillary Clinton, sustine ca persoane apropiate lui Gaddafi au inceput sa contacteze aliatii, in vederea stabilirii unei tari care sa il primeasca in exil.

- In Misrata au loc atacuri constante: tancurile fac loc lunetistilor, care se urca pe acoperisuri in incercarea de a cuceri centrul orasului. Un medic a declarat, pentru BBC, ca situatia este grava si fortele loiale lui Gaddafi terorizeaza cetatenii.

Numarul de morti este mare, iar alimentele sunt foarte greu de gasit. Alimentarea cu apa si electricitate a fost intrerupta.

- Pilotii avionului american prabusit marti in Libia au fost recuperati in stare buna, avand doar rani usoare. Acestia au declarat ca au intampinat dificultati tehnice.

- Liderul libian Moammar Gaddafi a adresat un mesaj sfidator Occidentului. "Nu ne vom preda. Nu ii vom lasa sa ne terorizeze. Radem de rachetele lor. Libienii rad de rachetele astea. Ii vom invinge prin orice metode", a spus Gaddafi.

Liderul libian a adaugat ca razboiul se duce impotriva "imperialismului" si "despotismului".

- Comandantul american al fortelor navale din Europa a declarat ca atacurile nu vor inceta pana ce Gaddafi nu respecta rezolutia care impune interdictii aeriene in Libia.

- NATO, Consiliul Nord-Atlantic, a aprobat directiva de executie privind embargoul, in baza rezolutiei 1973 a Consiliului de Securitate. Odata cu aprobarea directivei, se trece la punerea in aplicare a planului de operatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#razboi Libia, #Romania fregata Libia, #Gaddafi sfideaza Occidentul, #gaddafi libia , #Razboi Libia
Comentarii
Poza ***UPSS***
***UPSS***
rank 5
Liderul libian Moammar Gaddafi a adresat un mesaj sfidator Occidentului. "Nu ne vom preda. Nu ii vom lasa sa ne terorizeze. Radem de rachetele lor. Libienii rad de rachetele astea. Ii vom invinge prin orice metode",