Romanii nu vor o interventie militara in Libia, se tem de consecinte - Sondaj

Marti, 22 Martie 2011, ora 17:49
2446 citiri
Romanii nu vor o interventie militara in Libia, se tem de consecinte - Sondaj
Foto: IRES

Majoritatea romanilor nu este de acord cu interventia militara din Libia si 40% considera ca Romania ar putea fi afectata de evenimentele din aceasta tara.

Cu toate acestea, romanii nu cunosc o pozitie oficiala a Romaniei cu privire la evenimentele din aceasta tara.

Potrivit unei cercetari realizate de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES, in cadrul Programului "Agenda Publica", 90% dintre respondenti declara ca au auzit de evenimentele care au loc, in aceasta perioada, in Libia, iar 68% dintre cei chestionati recunosc ca nu sunt de acord cu interventia militara din aceasta tara.

Controlul asupra rezervelor de petrol (51%) si protejarea civililor de atacurile armatei libiene (42%) sunt identificate ca fiind principalele motive care au stat la baza interventiei fortelor militare internationale in Libia.

40% dintre participantii la studiu apreciaza ca Romania ar putea fi afectata de evenimentele din Libia. In acest context, 66% dintre respondenti cred ca Romania ar trebui sa se abtina in a-si exprima o pozitie oficiala cu privire la interventia militara din aceasta tara.

De altfel, studiul indica faptul ca pozitia oficiala a Romaniei in acest sens nu este cunoscuta de catre cetateni, 57% indicand acest lucru. Din restul de 41% care cunosc o poztie oficiala a tarii noastre in legatura cu acest eveniment international, 63% spun ca Romania nu are o pozitie clara, 23% considera ca Romania sustine interventia militara, in timp ce 10% indica faptul ca tara noastra se opune interventiei.

Romanii se informeaza de la televizor in legatura cu conflictul libian

Atunci cand sunt chestionati cu privire la decizia Romaniei de a astepta decizia NATO inainte de a lua o pozitie oficiala cu privire la conflictul din Libia, 65% au o parere buna si foarte buna cu privire la aceasta atitudine, iar 26% au aprecieri negative.

In ceea ce priveste atitudinea Chinei si Rusiei cu privire la interventia militara din Libia, parerile celor chestionati sunt impartite: 41% cred ca rezervele celor doua state nu sunt justificate, in timp ce 42% spun ca atitudinea lor este indreptatita.

73% dintre participantii la studiul Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES apreciaza drept corecta atitudinea Germaniei de a se abtine la votul din Consiliul de Securitate atunci cand a fost luata decizia interventiei militare in Libia, in timp ce doar 16% cred contrariul.

84% dintre respondenti se informeaza de la televizor cu privire la evolutia evenientelor din Libia. A doua sursa de informare este Internetul (7%).

Atunci cand este vorba despre informarea cu privire la evolutia evenimentelor din Libia, 32% dintre respondenti prefera postul de televiziune PRO TV, 29% urmaresc Realitatea Tv, iar 18% Antena 3. Cele trei posturi sunt urmate de TVR si Antena 1 cu cate 7%.

74% dintre respondenti considera ca presa a prezentat mai degraba obiectiv conflictul din Libia.

Studiul realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a fost realizat pe un esantion de 1.118 subiecti, la nivel national, prin metoda CATI.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#romani interventie militara libia, #sondaj romani Libia , #Razboi Libia