Tragedie pe mare: Un vas cu 600 de refugiati din Libia s-a scufundat

Autor: Ana Ilie
Luni, 09 Mai 2011, ora 20:44
4319 citiri
Tragedie pe mare: Un vas cu 600 de refugiati din Libia s-a scufundat
Foto: Arhiva

Un vas care transporta circa 600 de imigranti care incercau sa fuga din Libia s-a scufundat langa coasta tarii nord-africane, a anuntat ONU, luni, citand martori oculari.

Agentia ONU pentru refugiati incearca sa confirme incidentul. Se pare ca vasul s-a rupt pur si simplu, in mare, la scurt timp dupa ce s-a indepartat de un port de langa Tripoli, vineri, informeaza MSNBC .

Deocamdata nu se stie numarul exact al celor care s-au inecat, iar situatia din Libia face aproape imposibila o confirmare oficiala a incidentului.

Martorii care au relatat incidentul se aflau pe un alt vas, care a ajuns in Italia, in cele din urma. Oamenii au vazut cum nava s-a desfacut in bucati si s-a scufundat.

Numarul de imigranti care pleaca din Libia de la inceputul revoltei populare, dar si din celelalte natiuni nord-africare unde sunt semne de revolta, este in crestere. Incidentele de genul celui petrecut vineri sunt, din pacate, tot mai dese.

Cel putin trei alte vase au plecat din Libia la sfarsitul lunii martie au disparut, iar oficialii ONU se tem ca ar putea fi vorba despre alte cateva sute de morti.

NATO, acuzata de moartea pe mare a 62 de refugiati din Libia

Noul incident survine in aceeasi zi in care NATO a anuntat ca ancheteaza un raport aparut in presa, conform caruia alianta este responsabila de moartea a 62 de persoane, de foame si sete, refugiati africani din Libia, care nu au primit niciun fel de ajutor din partea occidentalilor.

Raportul a aparut pentru prima data in cotidianul britanic The Guardian. Potrivit acestui articol, in barca se aflau 72 de persoane, inclusiv femei, copii si refugiati politici, care fugisera din Tripoli, insa au avut probleme pe drumul spre insula italiana Lampedusa, cand vasul a inceput sa piarda combustibil.

Incidentul s-a produs la 25 martie: in pofida faptului ca paza de coasta italiana a fost alarmata si barca a luat legatura cu un elicopter militar si o nava de razboi NATO, nu s-a facut niciun efort pentru salvarea oamenilor.

Doar 10 persoane au supravietuit, dupa ce barca a fost lasata sa pluteasca in deriva timp de 16 zile, in largul marii.

"Analizam acuzatiile din Guardian. Sper sa avem o reactie curand... Navele NATO sunt perfect constiente de responsabilitatile lor cu privire la legea maritima internationala privind siguranta pe mare", a precizat purtatoarea de cuvant a NATO, Carmen Romero.

Potrivit investigatiei cotidianului britanic, vasul NATO care a ignorat tragedia oamenilor de pe vasul cu probleme ar fi fost Charels de Gaulle, un portavion francez care opereaza in Marea Mediterana. NATO sustine insa ca nu este vorba despre portavionul francez, intrucat in acea parte opereaza doar un vas italian.

Printre ceu 47 de etiopieni, sapte nigerieni, sapte locuitori din Eritreea, sase din Ghana si cinci din Sudan se aflau 20 de femei si doi copii mici, dintre care unul de doar un an.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#razboi Libia, #refugiati razboi libia, #refugiati razboi libia vas scufundat , #Razboi Libia