Unde ascunde Gaddafi miliardele Libiei?

Marti, 30 August 2011, ora 16:31
4433 citiri
Unde ascunde Gaddafi miliardele Libiei?

Dictatorul libian Moammar Gaddafi e la un pas de a fi invins complet de trupele rebelilor, care acum controleaza aproape intreaga tara, insa el mai are inca un atu important - are ascunse cateva zeci de miliarde de euro in conturi din strainatate.

Gaddafi, care acum se ascunde, a folosit rezervele valutare ale Libiei ca pe un carnet de cecuri personal, si, chiar daca statele occidentale au blocat o mare parte a celor aproximativ 90 de miliarde de dolari pe care le-a depus in strainatate, el inca mai are rezerve uriase la dispozitie, plus depozitul de aur al tarii, scrie The Daily Beast.

Unde ascunde dictatorul aceste miliarde de euro? Din informatiile jurnalistilor, acestea pot fi ascunse doar in cateva locuri din lume - in tari unde liderii sunt prieteni cu cel care a condus Libia timp de 42 de ani, dar si in centre financiare ale lumii, in care regimul sau a reusit sa ocoleasca legile.

Posibilitatile sunt in numar de cel putin patru - Zimbabwe, Venezuela, Marea Britanie si Dubai. Aproape sigur, Gaddafi le-a folosit. Asta daca nu cumva a stat cu mainile in san, asteptand sa i se ia banii. Ceea ce Gaddafi nu face.

Zimbabwe si Venezuela - la prieteni

Presedintele din Zimbabwe, Robert Mugabe si cel din Venezuela, Hugo Chavez, sunt recunoscuti a fi doi dintre cei mai mari prieteni ai lui Gaddafi.

Presa a scris ca Mugabe i-a oferit deja azil politic, iar ca Gaddafi, drep recunostinta, i-ar oferi o parte din rezerva de aur a tarii. Problema e ca lui Gaddafi i-ar fi greu sa si plece cu aurul in Zimbabwe, din cauza blocadei navale si a interdictiei de zbor a NATO.

In schimb, lui Gaddafi i-ar fi mult mai usor sa mute miliardele prin companiile petroliere venezuelene, controlate de Chavez.

Cea mai mare parte, in Vest

Analistii estimeaza ca Gaddafi a ascuns cea mai mare parte a banilor in Vest, in banci sau investindu-i direct, iar cele 57 de miliarde blocate de SUA, Marea Britanie si Germania, reprezinta doar o parte a lor.

Toate indiciile arata ca Gaddafi mai are bani pusi si in alte parti, in special in Marea Britanie, unde fiul sau Saif al Gaddafi, ar fi invatat sa ocoleasca restrictiile guvernamentale impuse de Autoritatea pentru Servicii Financiare. Singura problema e ca sumele depuse in bancile britanice ar fi trebuit raportate chiar de acestea. Lucru care, pe modelul bancilor elvetiene, se intampla doar foarte rar, pentru ca, mai ales in perioada de criza economica, sunt putini dispusi sa piarda miliarde de lire.

In plus, surse britanice spun ca dictatorul ar fi reusit sa scoata, mult inainte sa fie clar ca pierde razboiul, 3 miliarde de lire din Libia in Marea Britanie.

Dubai - capitala spalarii banilor

O alta posibila destinatie a banilor lui Gaddafi este emiratul Dubai, parte a Emiratelor Arabe Unite, considerata capitala araba a spalarii banilor.

Dubaiul spala, de la banii proveniti de la mafia ruseasca la cei proveniti din Pakistan, mai ales de cand criza a lovit cele mai importante surse de venit pe care le are - turismul si piata imobiliara. In aceste conditii, familiei Gaddafi i-ar fi fost extrem de usor sa mute banii acolo.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#bani Gaddafi, #ascundere bani Gaddafi , #Razboi Libia