Va schimba ceva revolutia pentru femeile din Libia si Egipt?

Duminica, 20 Martie 2011, ora 19:23
3777 citiri
Va schimba ceva revolutia pentru femeile din Libia si Egipt?

Imaginile revoltelor care au traversat tarile din Orientul Mijlociu si au ajuns pana in Africa, transmise de televiziunile internationale, arata multimi de barbati care protesteaza pentru mai multa libertate si pentru o viata mai buna. La unele demonstratii se regasesc, sporadic, si figuri feminine.

Deseori, eforturile femeilor au trecut neobservate de media straina, iar multe femei musulmane se declara nemultumite de faptul ca mass-media se subestimeaza fortele. In Libia, la o zi dupa sarbatorirea Zilei Femeii (interzisa sub regimul lui Muammar Gaddafi), cateva mii de femei s-au adunat in Benghazi pentru a protesta fata de regimul dictatorial. In aceasta tara, protestele pasnice au inceput la mijlocul lunii februarie, insa au degenerat rapid intr-un razboi civil.

Femeile au deplans moartea celor care au luptat impotriva lui Gaddafi si au sarbatorib pentru cauzele lor: libertate si democratie. Demonstratia s-a nascut spontan, organizatoarele vorbind la telefon si chemandu-si tot mai multe prietene la protest.

Acestea fac parte, la randul lor, din "armata" care s-a mobilizat pentru a lupta impotriva lui Gaddafi: poate nu direct, in prima linie pe front, ci mai degraba ca forte auxiliare. Femeile au lucrat ca doctori si asistente in spitalele din estul Libiei, condusa de fortele de Opozitie. Acestea vorbesc cu presa despre rudele pe care le-au pierdut in urma protestelor, despre cei 42 de ani de dictatura si despre masacrul de pe 17 februarie, in care au murit sute de persoane.

Revolutia inseamna libertate de exprimare, nu adoptarea normelor occidentale

Pentru femeile din Libia, o revolutie se face pentru a dobandi libertatea de exprimare, si nu pentru a adopta normele occidentale, arata DoubleX.

In Libia, si femeii si barbatii sustin ca femeile au parte de educatie si se bucura de drepturi egale conform legii. "Drepturi egale si educatia sunt primul pas, insa nu exista grupuri care apara drepturile femeilor aici, este in continuare o societate a barbtilor, asa cum este in multe zone din Orientul Mijlociu", sustine Naima Gebril, una dintre primele judecatoare din Libia.

In Consiliul Tranzitional National (autoritatea creata de Opozitie pentru a se opune regimului lui Gaddafi), singura femeie este Selwa Bugaighis, care reprezinta drepturile femeilor si interese copiilor.

In continuare, femeile au ca principala responsabilitate ingrijirea casei, iar femeile care au loc de munca au in continuare grija de gospodarie. "Noi ne iubim copiii, ne place sa gatim. Avem grija de casa si de familie", spune Dr. Abrir Ben Ismail, o femeie ginecolog.

Bushra El-Moghrabi, studenta in varsta de 18 ani, sustine ca femeile au datoria de a-i incuraja pe barbati sa lupte: "In afara de faptul ca trebuie sa invatam sa acordam primul-ajutor, cel mai important este sa ne incurajam fiii si fratii si sotii sa lupte pentru libertate", spune aceasta.

Femeile din Egipt, scoase afara din piata unde s-a facut revolutia din Cairo

Fie ca revoltele din statele musulmane sunt sustinute de elemente straine sau nu, este clar ca nemultumirile populatiei au ajuns pana la un punct in care nu mai pot fi eliminate. Statele Unite au facut un apel la guvernele statelor in care s-au produs violente sa faca reforme urgent. Insa cum ar putea arata reforma in statele musulmane, unde populatia de sex feminin isi poate rareori impune vointa?

In Egipt, un protest al catorva sute de femei egiptene, organizat de Ziua Femeii, care cereau drepturi egale si pedepsirea cazurilor de hartuire sexuala s-a sfarsit cu violente. Grupuri de barbati au impins protestatarele si le-au trimis acasa, dandu-le afara din piata Tahrir, unde cu doar cateva saptamani in urma s-au dat lupte grele intre demonstranti si fortele loiale presedintelui Hosni Mubarak.

"Ne-au spus ca rolulo nostru e sa stam acasa sa crestem presedinti, nu sa candidam", a declarat Farida Helmy, o jurnalista. Femeile au fost scoase din piata dupa ce militarii au tras focuri de arma, pentru a opri violentele, arata Women's news.

Activistii care au organizat protestul au scris ulterior ca femeile au fost in mod inentionat atacate de loialistii presedintelui Hosni Mubarack.

"In timpul revolutiei, am avut un sentiment uimitor de unitat intre batrani si tineri, bogati si saraci, musulmani si crestini, s-a intamplat ceva ce nu poate fi descris, femeile si barbatii s-au unit pentru libertatea lor", spune Alam Wassef, unul dintre organizatori, adaugand ca printre primii bloggeri, utilizatori de Tweeter si activisti care au stat in spatele protestelor au fost femei.

"Vocea femeilor a fost foarte puternica in timpul revolutiei. Marsul nostru nu a fost separat de cel al revolutiei. Este o continuare a ceea ce a inceput per 25 ianuarie", spune acesta.

In prezent, organizatiile pentru drepturile femeilor din Egipt cer ca partidele sa aiba cel putin un candidat femeie pentru orice functie, modificarea a zece articole din Constitutie si o cota de fotolii de parlamentar special pentru femei. Ramane de vazut insa daca revolutia va aduce femeilor din lumea araba schimbarile asteptate.

Cu ocazia Zilei Femeii, mesajul secretarului de stat Hillary Clinton a fost unul adresat catre femeile care au luptat alaturi de barbati in Piata Tahrir, dar si celor din Tunisia. Aceast a avertizat ca tranzitia de la autocratie va fi incompleta, atat timp cat jumatate din societate nu are dreptul sa participe la guvernare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#femei Libia Egipt, #revolutie schimbare, #schimbare Libia Egipt , #Razboi Libia