Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum a reusit regele drogurilor din Mexic sa evadeze: Cu motocicleta prin tunel si spagi de zeci de milioane de dolari

Marti, 14 Iulie 2015, ora 21:35
18403 citiri
Cum a reusit regele drogurilor din Mexic sa evadeze: Cu motocicleta prin tunel si spagi de zeci de milioane de dolari
Foto: Arhiva Ziare.com

Cel mai mare traficant de droguri din Mexic, Joaquin Guzman, cunoscut si sub numele de "El Chapo" (Piticul), a evadat sambata dintr-o inchisoare de maxima securitate, printr-un tunel pe care l-a parcurs pe o motocicleta.

Se spune ca liderul cartelului drogurilor Sinaloa, cel mai mare din Mexic, ar fi platit spagi in valoare de 50 de milioane de dolari pentru a fi ajutat sa evadeze, relateaza Daily Mail.

Motocicleta il astepta pe Guzman la inceputul tunelului lung de un kilometru, in care traficatul de droguri a coborat dintr-o incapere pentru dusuri. Cand gardienii nu erau atenti sau se prefaceau ca nu vad, Guzman a desprins un grilaj si a coborat in tunel.

Tunelul elaborat a fost construit de inginerii cartelului Sinaloa, care s-au folosit de echipamente sofisticate. Tunelul, a carui constructie a durat circa un an, era dotat cu sisteme de ventilatie si trepte.

Ca-n Prison Break: Cum a evadat din nou regele drogurilor din Mexic

Unul dintre apropiatii lui Pablo Escobar, respectiv cel mai abil ucigas al gruparii conduse de celebrul traficant columbian de droguri, a declarat ca evadarea lui Guzman ar fi costat circa 50 de milioane de dolari doar pentru mite.

Acesta a spus ca evadarea dintr-o inchisoare de maxima securitate este extrem de dificila fara complicitatea macar a unora dintre gardieni, care sunt dotati cu aparate care detecteaza imediat daca se fac sapaturi.

"Trebuie sa mituiesti paznicii daca vrei sa ai o sansa. Iar ei stiu cat de bogat este, probabil au cerut zeci de milioane de dolari. El Chapo a platit probabil aproximativ 50 de milioane de euro doar pentru spagi", a precizat el.

Recompensa de patru milioane de dolari

Zeci de angajati ai penitenciarului au fost audiati in legatura cu evadarea lui Guzman, iar trei oficiali ai inchisorii au fost concediati, inclusiv directorul. Totodata, autoritatile mexicane au anuntat ca ofera o recompensa de patru milioane de dolari pentru capturarea lui Joaquin Guzman.

El Chapo a evadat sambata dintr-o inchisoare de maxima securitate, folosindu-se de un tunel sofisticat, scenariul fiind parca desprins din celebrul serial "Prison Break".

Regele drogurilor din Mexic a evadat iarasi din inchisoare

Guzman a fost vazut ultima data sambata, intr-unul dintre dusurile inchisorii. Gardienii au descoperit ca Guzman lipseste tot sambata, in timpul unui control de rutina in celule.

Tunelul, care pornea din celula acestuia, ducea catre o cladire aflata in afara centrului de detentie, a declarat comisarul de securitate Monte Alejandro Rubido.

Autoritatile mexicane au lansat o operatiune de cautare de proportii, iar zborurile de pe Aeroportul Toluca, aflat in apropierea penitenciarului, au fost suspendate.

Este pentru a doua oara cand Guzman evadeaza dintr-o inchisoare de maxima securitate. El a reusit sa scape din penitenciar si in 2001, intr-un carucior pentru rufe, fiind capturat abia in 2014, pe o plaja dintr-o statiune mexicana.

Joaquin Guzman conduce cartelul Sinaloa, cel mai important cartel al drogurilor din Mexic, si are o avere estimata la un miliard de dolari.

Cel mai cautat traficant de droguri din Mexic a intrat in topul Forbes

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#rege droguri evadat, #traficant droguri evadat tunel, #traficant droguri evadat mita, #traficant droguri tunel motocicleta , #Mexic