Cele mai sangeroase atentate de la metrou din istorie

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 19:22
6664 citiri
Cele mai sangeroase atentate de la metrou din istorie

Atentatele sinucigase de la metroul din Moscova, de luni, in care 39 de calatori nevinovati au fost ucisi, atrag inca o data atentia asupra faptului ca siguranta promisa de cele mai puternice guverne ale lumii se poate transforma in haos, intr-o fractiune de secunda, dupa cum istoria ne-a demonstrat deja, de-a lungul anilor.

Fiecare natiune are problemele si teroristii ei, iar echilibrul extrem de fragil dintre pacea relativa si varsarea de sange, cu care ne-am obisnuit de la televizor, dar credem ca nu ni se poate intampla noua, poate fi dat peste cap intr-o singura clipa, intr-o dimineata, la metrou.

In ultimii ani, calatorii metrourilor in intreaga lume au cazut prada bombelor teroristilor, multimea de oameni stransa in spatiile restranse si izolate ale tunelurilor reprezentand una din tintele predilecte, facile, ale atacatorilor, arata Live Science.

Moscova, 29 martie 2010

Doua femei s-au aruncat in aer, luni dimineata, in metroul din Moscova, la o ora de varf, ucigand 39 de oameni si ranind peste 60 de calatori.

Atentatele comise in statiile de metrou Lubianka si Parcul Culturii au fost urmate si de alte tentative esuate si false amenintari cu bomba, in ultimele zile.

Teroristii au reusit sa loveasca din nou miercuri, in Daghestan, unde 12 persoane au fost ucise in doua atentate cu bomba.

Atacurile sunt puse pe seama separatistilor ceceni, pe care liderii de la Kremlin au amenintat din nou ca ii vor gasi si ii vor distruge.

Londra, 7 iulie 2005

Metroul londonez a fost tinta celui mai grav atentat terorist din istoria capitalei britanice, in dimineata zilei de 7 iulie 2005, cand trei atacatori sinucigasi s-au aruncat in aer, in trei trenuri diferite.

Atacurile din metrou au fost urmate la doar o ora de o a patra explozie, produsa intr-un autobuz cu etaj, in Piata Tavistock.

In urma exploziilor si-au pierdut viata 52 de oameni, iar alti 700 au fost raniti.

Atentatele au fost comise de patru musulmani de nationalitate britanica, in semn de protest fata de implicarea Londrei in razboiul din Irak.

Madrid, 11 martie 2004

Zece incarcaturi explozive detonate in patru trenuri ale metroului din Madrid au ucis 191 de oameni si au ranit alti 1.800 de calatori, in martie 2004.

Ancheta autoritatilor spaniole a arata ca atentatele au fost comise de o celula terorista inspirata de gruparea al-Qaida.

Trei ani mai tarziu, cetateanul marocan Jamal Zougan a fost gasit vinovat de implicare in comiterea atentatelor.

Moscova, 6 februarie 2004

Unul din cele mai sangeroase atentate comise vreodata la Moscova a avut loc pe data de 6 februarie 2004, la metrou, cand un terorist sinucigas s-a aruncat in aer langa statia Avtozavodskaia.

Explozia a ucis 41 de oameni si a ranit alte 120 de persoane. Atacul a fost revendicat de o grupare cecena necunoscuta pana atunci, Gazoton Murdash.

Coreea de Sud, 18 februarie 2002

Un incendiu provocat la metroul din orasul sud-coreean Daegu, la o ora de varf, a ucis aproape 200 de oameni si a ranit alti 147, in februarie 2002.

Incendiul a fost provocat de Kim Dae-han, un fost sofer de taxi, in varsta de 56 de ani, care a dat foc unei substante inflamabile, in statia de metrou Jungangno, pentru ca era deprimat.

Paris, iulie 1995

Metroul din capitala Frantei a fost tinta mai multor atacuri cu bomba, in iulie 1995, soldate cu moartea a opt persoane si ranirea altor 200.

Atentatele au fost comise de Grupul Islamic Armat (Jamaah Islamiyah), ce incerca sa aduca razboiul civil din Algeria pe strazile Parisului.

Teroristii au detonat bombe artizanale realizate din explozibil, butelii de gaz si cuie, pentru a face cat mai multe victime.

Tokyo, 20 martie 1995

Adeptii cultului japonez Aum Shinrikyo au comis, in martie 1995, cinci atacuri coordonate cu gaz sarin la matroul din Tokyo.

Gazul toxic eliberat in metroul din Tokyo a ucis 15 persoane, a ranit grav alti 50 de oameni, iar cateva sute de calatori au avut probleme de vedere, pe termen scurt.

Atacul, considerat cel mai grav din Japonia, de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, era indreptat impotriva guvernului japonez.

Azerbaidjan, 13 iulie 1994

Metroul din capitala azera Baku a fost tinta unui atac soldat cu moartea a 13 oameni si ranirea altor 42 de calatori.

Autoritatile au pus atentatul pe seama grupurilor separatiste, dar si a serviciilor secrete armene.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#atentate metrou Moscova, #bombe metrou, #teroristi metrou, #victime atentate metrou , #Moscova