Opinii: Moscova isi cheama vasalii la defilare

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 13:02
5855 citiri
Opinii: Moscova isi cheama vasalii la defilare

Societatea politica de la Chisinau sta intre ciocan si nicovala. Moscova arunca, la fel ca de obicei, un mar otravit: invitatia (cam ultimativa) transmisa Republicii Moldova de a participa la paradele militare organizate pe 9 Mai cu ocazia sarbatoririi victoriei in Marele Razboi de Aparare a Patriei.

De la inceput trebuie sa recunosc ca nu-mi dau seama despre care Patrie e vorba: despre defunctul regim totalitar sovietic sau despre Rusia? Orice varianta am adopta-o, paradele militare din Piata Rosie constituie, de fiecare data, nu un motiv de sarbatoare, ci un motiv de exhibare a potentei Rusiei.

Ca de obicei, rusii vor politiza din nou aceasta manifestare pentru a demonstra occidentalilor ca inca isi mentin o sfera de influenta in fostul imperiu. Evident ca se va supramediatiza participarea la ceremonii inclusiv a unor militari americani si polonezi. Corect, numai ca americanii vin ca parte egala, participanti si victoriosi in razboiul din Vest. Iar polonezii vin ca, intr-o etalare a demnitatii nationale, sa le mai fluture, inca o data pe la nas rusilor mandria drapelului de lupta polonez.

Militarii moldoveni ce sa faca acolo? Sa mai fie, inca o data, obiect al satisfactiei ironice a stapanului de la Kremlin? In plus, eu nu stiu ca Republica Moldova sa fi participat, ca entitate statala, la Al Doilea Razboi Mondial. Doar Romania intreaga.

Ce nu inteleg cetatenii moldoveni

Nu inteleg ca, dupa toate standardele dreptului international atat contemporane cat si cele din secolul trecut, Rusia Sovietica a fost, "de facto" un stat agresor in 1939-1940. Dar realitatea ocuparii a jumatate din Europa in 1945 si pragmatismul actual al gazelor face imposibila declararea "de jure" a acestui lucru.

Asta nu inseamna ca tarile baltice, Romania, Polonia si Finlanda nu o stiu si nu o recunosc, in spatele discursurilor diplomatice. 6 tari atacate, fara provocare, in decurs de un an. Daca nici asta n-o fi "stat-agresor", atunci care ar mai fi definitia? Si acuma li se cere acestora sa defileze alaturi de armata unui stat-agresor?

Nu inteleg ca gesturile mari se fac cu discretie si decenta, iar greselile se invelesc in tambalau si propaganda. In 1939, Polonia a fost divizata intre cei doi parteneri care au declansat razboiul in Est: Stalin si Hitler. La 1 septembrie 1939, Germania ataca si, in scurt timp, ocupa jumatatea de vest a tarii. La 17 septembrie, celalalt agresor, Rusia, ocupa jumatatea de est a Poloniei. Cei doi aliati s-au inteles bine.

Care-o fi diferenta dintre cei doi numai istoria poate decide. Caci, la 28 septembrie, la mai putin de o luna de la atacul german, Ribentrop bea sampanie la Moscova impreuna cu Stalin si Molotov, sarbatorind inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Romania, in 1939, a facut un gest fara precedent in lumea politica a secolului XX. A acordat sprijin Poloniei, in ciuda opozitiei publice si a Germaniei si a Rusiei Sovietice. Cu riscul de a-si atrage ura celor doi, Regatul Roman a permis evacuarea guvernului polonez, a presedintelui tarii si a zeci de mii de polonezi care se vor regasi mai tarziu in Fortele Poloneze Libere care au luptat impotriva Germaniei pe frontul de vest.

In plus, cu sprijinul guvernului roman, Polonia reuseste sa-si evacueze inclusiv tezaurul national. Oare cati dintre guvernantii polonezi ar fi avut soarta celor de la Katyn daca Romania n-ar fi facut un asemenea gest de amicitie?

Moldovenii nu inteleg ca limba, ca si natiunea romana, nu e un betisor care se rupe brusc pe o distanta de 100 km (cat e intre Prut si Nistru). Pe o distanta de aproape 8.000 de kilometri cat are Rusia, limba rusa nu sufera nici o modificare, ramane vesnic aceeasi, iar pe o distanta de 100 de kilometri, vezi draga Doamne, limba romana dispare si renaste sub un alt nume: moldoveneasca. Basca o noua natiune: cea moldoveneasca.

Nu inteleg ca rusii nu le-au dat nimic, asa cum sustine propaganda comunista (trecuta, prezenta si viitoare). Nici scoli, nici blocuri, nici tractoare, nici troleibuze si nici trenuri. Tot ei, cetatenii moldoveni, le-au construit sau le-au platit cu vieti si sange. Din contra, rusii le-au luat.

Surse ale societatii civile de la Chisinau avanseaza un numar de 300.000 de victime basarabene ale ocupatiei sovietice. Evident ca, in lipsa unor documente oficiale, este greu de apreciat cu adevarat cati au suferit in mod direct. Dar si mai usor este de contrazis. Caci propaganda si spalarea creierelor sunt niste arte pentru sovietici.

Nu inteleg ca regimul sovietic si-a chinuit si propriii cetateni, nu numai alte popoare. Cate milioane de "norocosi" care au nimerit sub regimul comunist si-au pierdut viata in numele unei ideologii pur sclavagiste? Cati au fost deportati, inchisi, deposedati de bunuri, umiliti si marginalizati? Si, daca tot veni vorba despre victoria impotriva nazismului, are vreun rus curajul sa-si ceara scuze si pentru teroarea antievreiasca a lui Stalin?

Daca Germania a trecut printr-o perioada de marturisire si recunoastere a crimelor comise sub Hitler, Rusia nu a recunoscut niciodata pe deplin teroarea exercitata de regimul sovietic. Nu numai "greselile" lui Stalin, asa cum declara ipocrit presedintele Dmitri Medvedev.

De ce nu o sa-si ceara scuze Rusia?

Deoarece asta ar insemna recunoasterea agresiunii impotriva Poloniei si, implicit, a rolului egal cu al Germaniei in declansarea razboiului in Est. Deoarece ar atrage si responsabilitatea declansarii razboiului cu Finlanda (din noiembrie 1939). Deoarece ar atrage si responsabilitatea ruperii Romaniei.

In plus, ar pune problema legitimitatii ocuparii Caucazului. Si ar mai trebui sa se caiasca si pentru ocuparea ilegala a Balticilor. Problema se complica, daca luam in considerare si Ucraina si Belarusul, doua state constituite pe baza rapturilor teritoriale impotriva Poloniei si Romaniei.

Deoarece asta ar insemna distrugerea intregului esafodaj propagandistic pe care s-a construit Rusia postbelica.

Decizia Moldovei

Aflu ca decizia oficiala a Republicii Moldova este sa nu participe cu trupe la paradele militare de la 9 Mai. Doar cu o delegatie oficiala restransa. Comunistii de la Chisinau fac spume la gura si califica aceasta decizie drept "un sacrilegiu in privinta veteranilor Marelui Razboi pentru Apararea Patriei".

Caci, considera ei, urmasii de azi ai ocupantilor de ieri, militarii Republicii Moldova, ar trebui sa defileze "intr-un mars comun cu veteranii Marelui Razboi pentru Apararea Patriei, precum si impreuna cu campaniile militare ale tuturor tarilor pentru care antifascismul este o valoare incontestabila si nepieritoare".

Poate ca ar fi bine daca Republica Moldova ar trimite la Moscova, la parada, toata Armata a XIV-a de ocupatie din Transnistria. Cu tot cu tancuri, artilerie, cazaci si KGB. Sa defileze cat or vrea. Dar sa nu se mai intoarca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#defilare Moscova, #Moldova defilare Moscova , #Moscova